Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu, pandeminin kontrolü amacıyla tedbir alma ve tüzük yapma yetkisiyle kurallara uymayanlara uygulanacak yaptırımları düzenleyen “Bulaşıcı Hastalıklar Yasa Önerisi” gündemiyle olağanüstü toplandı.

Oturumdan konuşan TDP Genel Başkanı Cemal Özyiğit, görüşmek amacıyla olağanüstü toplandıkları Bulaşıcı Hastalıklar Yasa Önerisi hazırlanırken belediyelerin dışlandığına işaret ederek, yasanın etkili ve yetkili olmayacağını söyledi.  

Özyiğit, yasaya onay vereceklerini ancak bazı maddelerde düzenlemeler yapılıp, belediyelerin de haklarının korunması gerektiğini ifade etti.

Cemal Özyiğit, hükümetin kararları geç aldığını, uyarıları dikkate almadığını, buna rağmen halkın uygulamalara uyduğunu ve vakaların bir dönem sıfır kaldığını ancak açılım sonrası vakaların artış gösterdiğini kaydetti.

Hükümeti, tepki üzerine aldığı kararları sürekli değiştirdiğini savunan Özyiğit, “özel jet kriziyle” ilgili son durumun ve araştırmaların akıbetini sordu.

Özyiğit, uçak seferleriyle ilgili yanlışlar yapıldığını, bu yüzden “ipin ucunun kaçtığını” ifade ederek, hastalığa yakalananlara geçmiş olsun dileğinde bulundu ve endişeli olduğunu söyledi.

Pandemi Hastanesi’nin bir türlü hayata geçirilemediğini, bu konunun bile başında bir sürü sorun olan Türkiye’ye havale edildiğine işaret eden Özyiğit, hükümetin ve Sağlık Bakanlığı’nın sağlık alanında aldığı kararlar ve uygulamalarını eleştirerek, “iş bilmezlikle” suçladı. Özyiğit, Türkiye’ye gönderilen hastaların neye göre gönderildiğinin de açıklanmasını istedi.   

Özyiğit, eğitimde de gerekli önlemlerin alınmadığını, 6 ay boyunca sadece iyi senaryoya göre plan yapıldığını ifade etti. Üniversitelere kaç öğrencinin kayıt yapıp, gelebileceğinin bilinmesi gerektiğini belirterek, bunun ekonomi için önemli olduğunu ifade eden Özyiğit, üniversitelerle bir an önce işbirliği içinde çalışılması ve öğrencilerin ülkeye getirilmesini istedi.

Sağlıkta “kaçırılan ipin ucunun yeniden tutulması” gerektiğini kaydeden Özyiğit, halka ve ülkeye gelecek öğrencilere güven verilmesinin önemine işaret etti. Özyiğit, özel sektörde yaşanan sıkıntılara da değinerek, işsizliğin arttığına vurgu yaptı.  

Özyiğit, Doğu Akdeniz’de ortak akılla gerginliğin geride bırakılmasını temenni ederek, kaynayan denizlerin diyalog yoluyla soğutulması gerektiğini kaydetti.

Kıbrıs Türk halkının haklarının korunması gerektiğini belirterek, ABD ve Fransa’nın tutumunun da kabul edilebilir olmadığını ifade eden Özyiğit, ABD Dışişleri Bakanının Kıbrıs ziyaretinin ABD’deki seçimlere yönelik olduğunu belirtti.

Özyiğit, 11 Ekim’de yapılacak Cumhurbaşkanlığı seçimine de değinerek, “seçim yeniden ertelensin mi” sorularına karşılık “hayır” dedi. Özyiğit, sağlık konusunda bir sıkıntı olursa ertelenebileceğini, ancak öyle bir problem yaşanacağına olasılık vermediğini, o yüzden bir an önce seçimlerin yapılıp, aradan çıkarılması gerektiğini kaydetti.  

Hükümetin kendi isteğiyle iktidardan tatlılıkla çekilmesi gerektiğini savunan Özyiğit, halkın beklentisinin yerine getirilmesi gerektiğini söyledi.