* Adaya özgü önemli endemik bitkiler arasında yer alan Medoş lalesinin koruyup tanıtmak amacıyla geleneksel hale getirilen Tepebaşı Lale Festivali ve Avtepe Medoş Lalesi Festivali, Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu’nun da katılımıyla yapıldı. Festivallerde, yicecek, içeçek, kıyafet, takı standları yanı sıra, bir birinden güzel aktivitelerle eğlence dolu günler yaşandı.

Adaya özgü önemli endemik bitkiler arasında yer alan Medoş lalesinin koruyup tanıtmak amacıyla geleneksel hale getirilen Tepebaşı Lale Festivali 17 Mart’ta Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu’nun da katılımıyla Tepebeşı’nda başladı. Tepebaşı Kültür Sanat ve Doğayı Koruma Derneği (TEPDER)’in bu yıl 8.’sini düzenlediği festivalin açılışında Medoş lalesinin önemi vurgulandı, yasayla koruma altında olduğu hatırlatıldı ve kesilmemesi, soğanının sökülmemesi gerektiği yinelendi. Tepebaşı İlkokulu bahçesinde başlayan 2 günlük festivalde, Cumhurbaşkanı Eroğlu ilk önce stantları gezerek vatandaşlarla sohbet eti ve alışveriş yaptı. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın ardından geleneksel “Yastık Koşusu” finalinde dereceye giren öğrencilerle, festival kapsamındaki yarışmalarda derece alan okullara ödüllerinin verildiği festivalde, bir dizi etkinlik gerçekleştirildi. Öte yandan, Yeni Erenköy Belediyesi’nin düzenlediği “8. Medoş Lalesi Festivali”  de 18 Mart’ta Avtepe’de etkinliklerle coşkulu bir şekilde geçti.

Laleleri korumak için
TEPDER Başkanı Ünsal Vatan Keyfiala festivali açış konuşmasında, Turizm Çevre ve Kültür Bakanı Ünal Üstel’e katkılarından dolayı teşekkür etti. Bölgeye özgü laleleri korumak ve dikkati çekmek için festival düzenlediklerini belirten Keyfiala, etkinliği daha da büyütüp geliştirmek istediklerini kaydetti.

“Sosyal kaynaşma olanağı”
Lapta Belediye Başkanı Fuat Namsoy da, Medoş Lalelerinin korunması ile kültür zenginliklerinin yaşatılması hedefiyle her yıl düzenlenen festivalin, aynı zamanda halkın el becerilerinin sergilenmesi ve sosyal kaynaşma ortamı yarattığına işaret etti. Namsoy, kendilerine düşen görevin festivalin kalıcılığını sağlamak olduğunu, başarıyı yakalamak için “ben” olmayı bırakıp “biz” olmayı düşünmek ve fevri hareket etmemek gerektiğini de söyledi. Namsoy, TEPDER’in diğer ilgili mercilere bilgi vermeden “Medoş Lalesi Festivali”ni “Yorgoz Festivali” diye değiştirmesini de eleştirdi. Namsoy’un ardından kısa bir konuşma yapan Köy Muhtarı Necati Kararlı da, TEPDER ve Lapta Belediyesi’nin katkılarıyla gerçekleşen festivalde emeği geçenlere teşekkür etti.

Keseni, sökeni ihbar edin
Turizm Çevre ve Kültür Bakanı Ünal Üstel de, yöreye ait endemik bir bitki olan Medoş lalesinin aynı zamanda Avtepe’de de bulunduğunu hatırlatarak, çok değerli bu bitkinin çok iyi korunması gerektiğini vurguladı. Üstel, 1998 yılında yasayla koruma altına alınmasına ve cezai yaptırım uygulamalarına rağmen lalenin zaman zaman kesilip veya soğanı sökülüp taşınmaya çalışıldığına dikkat çekti. Üstel, böyle bir durumun görülmesi halinde bakanlığa haber verilmesinin gerekli olduğunu da söyledi.

Turizm için önemli…
Turizm hedefleri ve turizmin hem sürdürülebilir olması hem de 12 aya yayılması için çalışmalarını sürdürdüklerini de anlatan Üstel, bunun için Medoş laleleri ve orkideler gibi endemik bitkilerin kullanıldığını kaydetti.
Üstel, kış aylarında da turizmden pay almak gerektiğini ifade ederek, 2012 yılında kış dönemi turizminde en yüksek değerlere ulaşıldığını ve 2011’in şubat ayına nazaran yüzde 20 artış sağlandığını söyledi. Üstel, şubat ayında turist getirme amaçlı yapılan charter uçuşlarına 2013 yılında ocak ayından başlanacağını ve turistleri KKTC tarihi ve kültürel değerleriyle daha erken buluşturacaklarını da ekledi.

Laleler yerinde güzel, vazoda değil…
Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu da, 8. Lale Festivali’nde bulunmaktan duyduğu mutluluğu ifade ederek, bölge halkını bir araya getirme, ailelerin kendi el emekleriyle ortaya çıkardığı ürünleri sergileme ve bölge özelliklerini ortaya çıkarmak açısında festivallerin önemli olduğuna işaret etti. Lale soğanlarının söküldüğü zaman o lalelerin artık verimli olamadıklarının altını çizen Eroğlu, laleleri yetiştiği yerlerde; Avtepe ve Tepebaşı’nda görmek gerektiğini, kesilip vazoya konmaması gerektiğini söyledi. Medoş lalesinin sadece iki yerde bulunmasının ne denli korunmaya muhtaç bir bitki olduğunu ortaya koyduğunu söyleyen Eroğlu, çeşitli bölgelere has değerleri ve özellikleri koruyup gelecek nesillere aktarmanın önemine işaret etti. Ev hanımlarının el hünerlerini en güzel şekilde sergilemelerinden dolayı teşekkür eden Eroğlu, bunların KKTC halkının kendine has özellikleri olduğunu söyledi. Tepebaşı’nda gördüğü güzellikleri unutmayacağını söyleyen Eroğlu, Kıbrıs’taki varlık ve kültür özelliklerine sahip çıkmanın önemli olduğunun da altını çizdi.

Yakında hostes de kalmayacak
Eski  Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat da, endemik bitkilerin bugünlerde tehdit altında olduğunu belirterek, ilaçlamalar, tarım arazilerinin bozulması ve yapılaşma nedeniyle doğal yaşam alanlarının azaldığını söyledi. Talat, mantar toplayıcılığının ticari amaca dönüştürüldüğüne ve nergislerin toplanıp yol kenarlarında satıldığına dikkat çekerek, hostes ve karadiken gibi bitkilerin de yakın zamanda yok olabileceğini vurguladı. Av hayvanları için çıkarılan “satılamaz” kararının endemik bitki türleri için de alınması gerektiğini söyleyen Talat, bir Medoş lalesinin sökülmesiyle binlerce tohumun yok olduğunu anlattı.

Konserler ve gösteriler…
2. Cumhurbaşkanı Talat’ın konuşmasının ardından festival, Tepebaşı Halk Dansları Topluluğu’nun gösterisiyle devam etti. Festivalde “La Casa Del Tango” grubunun tango gösterisi, GÜSAD’ın Latin Dans Gösterisi ve Arda Gündüz konseri yer aldı. Festival 18 Mart’ta da gün boyu sürecek etkinliklerin ardından saat 16.30’da sona erdi. Festivalin açılışına konuşmacılar yanında Meclis Başkanı Hasan Bozer, bazı bakanlar ve milletvekilleri ile Alsancak Belediye Başkanı Yücel Atakara da katıldı.