Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Başkan Yardımcısı Joe Biden, Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu ile Kıbrıs Rum Yönetimi lideri Nikos Anastasiades’in müzakere sürecini hızlandırma düşüncesiyle ayda en az iki kez görüşmek üzerinde anlaştığını açıkladı.

 

Dünyanın pek çok yerinde çözüm müzakerelerinde yer aldığını ancak bu gece liderlerin birbirlerine sergiledikleri dostane tavır ve kendilerini ifade etmelerindeki rahatlıktan çok etkilendiğini söyleyen Biden, ortak noktalar yanında farklılıkları da liderlerden dinlediğini ve bunların üzerinde uzlaşıya varılmayacak farklılıklar olduğuna inanmadığını dile getirdi.

 

Biden, Kıbrıs’ta yapılacak pek çok iş bulunduğunu ancak bugün duyduklarının, bu defa bir çözüme erişilebileceği yönünde kendisini umutlandırdığını söyledi.

 

ABD’nin, liderleri, “Maraş ve Gazimağusa” konusunda bir paket üzerinde konuşmasını görmek istediğini kaydeden Biden, “Birleşik Devletler, liderleri Maraş ve Gazimağusa’yı içeren bir paket üzerinde tartışmaya davet eder. Eğer iki taraf bu konuda bir uzlaşıya varırsa Birleşik Devletler antlaşmanın uygulamaya konulmasına yardımcı olmak için hazırdır” dedi.

 

Joe Biden, adadaki temaslarının ardından ara bölgedeki Ledra Palace otelinde basın açıklaması yaptı. Basın açıklamasında Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, Kıbrıs Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis, Müzakereciler Kudret Özersay ile Andreas Mavroyannis ve Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Temsilcisi Lisa Buttenheim de hazır bulundu.

 

Biden, Ledra Palace Oteli’nin arka bölümünde yaptığı 8 dakikalık basın açıklamasında, liderlerin 11 Şubat tarihli ortak açıklamaya bağlılıklarını teyit ettiklerini ifade etti.

 

“AYDA 2 GÖRÜŞME.. BUNDAN SONRAKİ TOPLANTI 2 HAZİRAN’DA”

 

Liderlerin ayda iki kez bir araya gelme hususunda anlaştığını kaydeden Biden, “İki lider öncelikleri olan kapsamlı çözüme yönelik müzakere sürecini hızlandırma konusunda anlaşmıştır. Bu hedefte ayda en az iki kez görüşmeye anlaştılar. Bundan sonraki toplantıları 2 Haziran’da” dedi.

 

GAÖ HAZIRLAMA VE İKİ TOPLUMU TEKNİK KOMİTELERİN CANLANDIRILMASINDA UZLAŞILDI

 

Tarafların güven yaratıcı önlemler hazırlama yönündeki çalışmaları yoğunlaştırma  konusunda da anlaştığını belirten Biden, liderlerin Kıbrıslı Türk ve Kıbrıslı Rumların günlük hayatını kolaylaştırmak için iki toplumlu teknik komiteleri yeniden canlandırma üzerinde de anlaştığını kaydetti.

 

Liderlerin, kayıp şahıslar konusunda bilgi sahibi olanlara bilgilerini Kayıp Şahıslar Komitesi ile paylaşma çağrısında bulunma konusunda da anlaştığını ifade eden Biden, liderlerin komitenin çalışmalarına ek katkıda bulunma üzerinde de hemfikir kaldığını söyledi.

 

“ABD FAYDALI OLABİLMEK İÇİN TÜM PAYDAŞLARLA BİRLİKTE ÇALIŞACAK”

 

Biden, “Birleşik Devletler, çözüme yönelik müzakerelere destek olabilmek için iki tarafa faydalı olacak öneriler üretmek amacıyla tüm paydaşlarla birlikte çalışacaktır” dedi.

 

Cumhurbaşkanı Eroğlu ile Kıbrıs Rum Yönetimli Lideri Nikos Anastasiadis, Biden’in liderlerin üzerinde mutabık kaldıkları konuları açıklamasından sonra binadan ayrıldı.

 

“LİDERLERİN TAVRINDAN ÇOK ETKİLENDİM”

 

Konuşmasına devam eden Biden, dünyanın pek çok yerinde çözüm müzakerelerinde yer aldığını ancak bu gece liderlerin birbirlerine sergiledikleri dostane tavır ve kendilerini ifade etmelerindeki rahatlıktan çok etkilendiğini ifade etti.

 

Liderlerin iki bölgeli, iki toplumlu federal bir çözüm hedefine olan bağlılıklarını yinelediklerini kaydeden Biden, liderlerden ortak noktaları yanında farklılıkları da dinleme imkânı bulduğunu söyledi. Biden, “Bunların üzerinde uzlaşıya varılmayacak farklılıklar olduğuna inanmıyorum” dedi.

 

“DUYDUKLARIM UMUTLANDIRIYOR”

 

Yapılacak pek çok işin olduğunu ifade eden Biden, “Ancak duyduklarım bu defa bir çözümün erişilebilecek mesafede olduğu yönde beni umutlandırıyor” dedi.

 

MARAŞ-MAĞUSA KONUSU... “LİDERLER BİR PAKET ÜZERİNDE TARTIŞMAYA DAVET EDİYORUZ”

 

ABD’nin, liderleri, “Maraş ve Gazimağusa” konusunda bir paket üzerinde konuşmasını görmek istediğini kaydeden Biden, “Birleşik Devletler, liderleri Maraş ve Gazimağusa’yı içeren bir paket üzerinde tartışmaya davet eder. Eğer iki taraf bu konuda bir uzlaşıya varırsa Birleşik Devletler antlaşmanın uygulamaya konulmasına yardımcı olmak için hazırdır” dedi.

 

Birleşik Devletler’in, bazı özlü konularda ilerleme kaydedilmesini görmek istediğini ifade eden Biden, bunun müzakerelerde yeni bir aşamaya geçilmesini sağlayacağını kaydetti.

 

Çözüm antlaşmasının ABD veya başka bir ülkeden gelmesinin mümkün olmadığını belirten Biden, çözüm antlaşmasının iki toplumun liderleri ve sivil toplum örgütlerinden gelebileceğini söyledi.

 

“KIBRIS ZORLU BÖLGEDE KİLİT BİR İTTİFAK”

 

İnsanların kendisine Kıbrıs’ta bir antlaşmanın ABD’ye ne gibi yarar getireceği yönünde sorular yönelttiğine atıfta bulunan Biden, “Başkan Obama ve ben, Kıbrıs’ın çok zorlu bir bölgede, kilit bir ittifak olduğunu düşünüyoruz… Kıbrıs, Doğu Akdeniz’de barış, refah ve istikrar için büyüyen bir güç olabilir. Bu tüm dünyanın yararına olacaktır” dedi.

 

Kıbrıs’a 400 kişilik heyetle dün akşamüzeri gelen ve birçok temas yapan Joe Biden, basın açıklamasının ardından ABD’ye dönmek üzere Larnaka Havalimanı’ndan özel uçağıyla ayrıldı.