Diva Uluçay

Mağusalılar O’nu ‘Miss Güzin’ ya da ‘Madam Güzin’ olarak tanır. Güzin Hanım eski zamanların İngilizce öğretmeni. Kimler yok ki öğrencileri arasında… Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu ve eşi Meral Eroğlu’ndan tutun da İsmet Kotak’a, Erol Erozan’dan Erdal Özcenk’e kadar uzanıyor okuttuğu tanınmış simalar.

“Bir dönem çok meşhur olan Rasputin filmini izlemeye gittik Maraş’a, öğrencilerimle. O zaman ben 25, öğrenciler 18 yaşındaydı. Film biraz müstehcen çıkınca ben utandım. ‘Bilseydim gelmezdim. Öğrenciyle böyle filme gidilir mi?’ dedim. Öğrencilerim ise filme bayıldılar...”


Mağusalılar O’nu ‘Miss Güzin’ ya da ‘Madam Güzin’ olarak tanır. Güzin Hanım eski zamanların İngilizce öğretmeni. Kimler yok ki öğrencileri arasında… Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu ve eşi Meral Eroğlu’ndan tutun da İsmet Kotak’a, Erol Erozan’dan Erdal Özcenk’e kadar uzanıyor okuttuğu tanınmış simalar. Eribe Nabi, Şükran Nabi, Mustafa Altıngüneş Hüseyin Onurel ve daha niceleri var hatırında. Her gün öğleden sonra 5 civari İngiliz usulü sütlü çay içme alışkanlığı olan Güzin Hanımı, yine bir 5 çay saati sırasında ziyaret ettik. Kendisiyle geçmişe ve anılara dair çok renkli bir sohbet gerçekleştirdik.  


Alfred Hitchcock filmleri izledi ve Shakespeare okudu...
En eski İngilizce öğretmenlerinden olan Güzin Hanım 1928 yılında Lefkoşa’da doğdu. 9 yaşına kadar İlkokula devam ettikten sonra babasının öncülüğüyle Lefkoşa’daki American Academy’de öğrenim gördü. Ayrıca, 3 ay Edinburgh’da eğitim de aldı.  9-18 yaşları arasında hep İngilizce konuşulan öğrenci yurtlarında kaldığını anlatıyr.
Alfred Hitchcock filmleri izlemiş ve Shakespeare okumuş... ‘Arcade English’ dedikleri eski İngilizceyi öğrenmiş... Ayrıca, 7 sene de Fransızca eğitimi almış.


“Maaşım ayda 25 Kıbrıs Lirasıydı”
Güzin Hanım, mezun olduktan hemen sonra birlikte tatile gittikleri aile dostlarının onu eğitimli oluşundan dolayı çalışması için teşvik ettiğini anlatıyor. Aile dostlarının, ‘Bu kadar okudun evde oturup napacan?’ diye telkinde bulunmasının ardından, 20 yaşındayken bir sene özel Lefke Ortaokulu’nda çalışmış.
Sohbetimiz boyunca en çok Güzin Hanım’ın kusursuz hafızası çekiyor dikkatimizi. Ne kadar maaş aldığını dahi hatırlıyor. 1954 senesinde Mağusa Namık Kemal Lisesi’nde göreve başlamış ve 60 yaşına gelene kadar da öğretmenlik yapmış. Buradaki ilk yıllarında okulun yanındaki tekkelerde ders verilirmiş. “Maaşım ayda 25 Kıbrıs Lirasıydı” diyor.


Modern bir öğretmen...
Namık Kemal Lisesi’nde çalıştığı süre boyunca çok sık ev değiştirdiğini söylüyor. Bir dönem Surlariçi’nde Şefika Hanımın Kemeraltı’ndaki evinde kalmış.
Maraş’ın o zamanlar çok güzel olduğunu söylüyor; “Maraş bizim gezme yerimizdi” diyor.
Bu sırada bir anısını anlatıyor bizlere.
“Bir dönem çok meşhur olan Rasputin filmini izlemeye gittik Maraş’a, öğrencilerimle. O zaman ben 25, öğrenciler 18 yaşındaydı. Film biraz müstehcen çıkınca ben utandım. ‘Bilseydim gelmezdim. Öğrenciyle böyle filme gidilir mi?’ dedim. Öğrencilerim ise filme bayıldılar. ‘Hocam çok beğendik gene gelelim’ diyerek bir kez daha gitmek istediler.”
Öğrencileriyle çok iyi ilişkiler içinde olduğunu anlatıyor Güzin Hanım. “Ben modern öğretmendim”, diyerek de bir anısını daha paylaşıyor bizlerle.

 1 Nisan gününde Güzin Hanım’a şaka yapmak için öğrenciler sınıfları değiş tokuş yapmış. A sınıfı B’ye, B sınıfı ise A’ya geçmiş.  “Bu duruma kızmadınız mı?” diye soruyoruz Güzin Hanım’a, “Ben hiç öğrencilerime kızmazdım” diye yanıtlıyor. Namık Kemal Lisesi’nde öğretmenlik yaptığı ilk yıllarda okulda tek Kıbrıslı öğretmen kendisi olduğunu anlatıyor bir de. Öğretmenler, doktorlar çoğunlukla Türkiye’den gelirmiş o dönemlerde.


İngilizleri güldüren hata
Güzin Hanım hayatında bir kez İngilizce’de hata yaptığını söylüyor. İngilizcede ‘pass away’ ölmek, ‘pass out’ da bayılmak anlamında kullanılır.  O ise, İngiltere’deyken bir keresinde iki kalıbı karıştırmış ve yanlış kullanmış; “İngilizler gülmekten bayıldı” diyor.