Leymosun Kültür Vakfı tarafından 4. Geleneksel Leymosunlular Herse Gecesi Döveç Düğün Parkı’nda dün akşam yapıldı. Geçtiğimiz yıl hayatını kaybeden Leymosun Kültür Vakfı Üyesi Ahmet Cemal Gündüz anısına düzenlenen geceye Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ve eşi Meral Akıncı da katıldı. Leymosunlular’ın oldukça ilgi gösterdiği geceye ayrıca Turizm ve Çevre Bakanı Fikri Ataoğlu, milletvekilleri Erkut Şahali ve Menteş Gündüz de katıldı.

Gazimağusa Belediyesi’nin destek verdiği gecede belediyenin halk dansları topluluğunun gösterisi ve Kıbrıs Türk geleneğinde düğünlerde verilen herse ikramı yapıldı. Gecede, Leymosun’a özgü garavolli tatlısı, lokma, bastelli, üzüm sucuğu gibi yiyecekler de satıldı. Vasfiye Çakırtaş ile Kadir Carlos’un müzikleriyle eğlenen Leymosunlular, gecenin sonunda tombala çekilişi de yaptı. Gecede dağtılan herseleri yapanlara da hediyeler verildi.

Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı da etkinlikte yaptığı konuşmada,  iki yıl önce de vakfın herse gecesine katıldığını belirterek, bir Leymosunlu olarak gecede bulunmaktan mutluluk duyduğunu söyledi. Merhum Ahmet Gündüz’ü rahmetle anan Cumhurbaskani Akıncı, gecede emeği geçen herkese teşekkür etti.

Konuşmasında Kıbrıs konusuna da değinen Cumhurbaşkanı, bu haftada üç defa liderler toplantısı olacağını,  belki de bunun müzakereler tarihinde bir ilk olduğunu söyledi. 14 Eylül’de son toplantının yapılacağını ve New York'a gidileceğini dile getiren Akıncı, "Kibrıs Türkünün özgürlük ve güvenlik içinde yaşayabilmesini temin etmeye çalışıyoruz" dedi. “Kendi haklarımızı savunurken karşı tarafın da hakları olduğunu unutmamalıyız” şeklinde konuşan Akıncı, kalıcı bir çözüm için adil davranmak gerektiğini vurguladı.

Akıncı, "adil olmak zorundayız kalıcı bir anlaşma için kendi hakkımız için diğer toplumun da bu topraklarda hakkı olduğunu düşünmeliyiz, yoksa bu topraklara adalet gelemez aynı şey onlar için de geçerli bizim için de" ifadelerini kullandı.

İki toplumlu iki kesimli federal bir yapıda, eşitlik kaygısı olmayan bir çözümden yana olduğunu dile getiren Akıncı, 1974 den sonra gelen en iyi fırsatın ise iki kesimlilik olduğunu vurguladı.  "Sabırla çalışıyoruz" diyen Cumhurbaskani Akinci, Kıbrıs Türk Halkı için en iyisini yapmaya çalıştığının altını çizdi.

Varılan anlaşmanın her iki toplumda referanduma sunulacağını anlatan Akıncı,   "önümüzdeki süreci serin kanlı, akılcı ve Anavatan Türkiye ile istişare içinde değerlendireceğiz,  bu ülkenin geleceğinin esas karar sahipleri sizler olacaksınız, siz istemeden hiçbir şey olmayacak  Yüzdük yüzdük sonuna geldik, yıl sonuna kadar geçecek süreç son derece iyi değerlendirilmeli" ifadelerini kullandı.

Gazimağusa Belediye Başkanı İsmail Arter de konuşmasında, vakfın çalışmalarını takdirle takip ettiğini, gönüllü olarak çalışan vakfa Gazimağusa Belediyesi olarak  her türlü katkıyı koymaya hazır olduğunu ifade etti. Etkinliğe katılanların heyecanı ve coşkusundan bu tür etkinliklerin ihtiyaç olduğunu gördüğünü ifade eden Arter, Mağusa’da çok kültürler barındığını, her bölgede bu tarz sosyal ve kültürel etkinlikleri yapmaya devam edeceklerini ifade ederek, aramızda olmayan Leymosunlular’ı ve Ahmet Cemal Gündüz’ü rahmetle andı.

Leymosunlular Kültür  Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı Yücem Rasimoğlu yaptığı konuşmada, gecenin geçen yıl hayatını kaybeden merhum mütevelli heyeti başkanı Ahmet Cemal Gündüz anısına yapıldığını, geleneksel hale gelen herse gecesinin 4.’sünü düzenlendiğimi, geçtiğimiz günlerde Leymosun şehitliğini düzenlediklerini, önümüzdeki günlerde Anılarla Leymosun belgeseli yapacaklarını aktardı.

Merhum Ahmet Cemal Gündüz'ün oğlu Hasan Gündüz de gecede yaptığı konuşmada,  gecenin babasının anısına düzenlendiği için vakfa teşekkür ederek, babasının hayatından kesitler anlattı.