Haber ve Fotoğraflar

Hasan BAĞLAR

Doğal hayatın vazgeçilmez unsurlarından olan bu güzel kuşları fotoğraflamak, onların esrarengiz dünyasında gezinmek, sofralarına konuk olmak ve farkındalık yaratmak çok zahmetli bir uğraş. Herkesin yapmak istediği ama kolayca yapamayacağı bir seçimdir “ kuş fotoğrafçılığı “ …..

Kuş fotoğrafçılığı özellikle fotoğraf makineleri ve objektif teknolojilerindeki gelişmelere paralel olarak fotoğrafçılar arasında hızla yükselen bir kategoridir. Özellikle dijital fotoğraf makinelerinin gelişmesi ve hızlanması bu alanda çalışma yapanlara kolaylıklar sağlayarak bu alana olan ilgiyi de daha çok artırmış bulunmaktadır. Ülkemizde de bu gelişmelere paralel olarak kuş fotoğrafçılığına olan ilgi artmış, önceleri bu alanda çalışma yapanların sayısı 3-4 kişiyi geçmezken bugünlerde 10 kişi üzerine çıkmıştır.

Teknik açıdan en zor dallardan biri olan kuş fotoğrafçılığı sabır, zaman ve pahalı ekipmanlar gerektiriyor. Fotoğrafçılar tek bir estetik kuş karesi için saniyeler içinde hazır hale gelerek deklanşöre basıyorlar. Kısa bir an içerisinde tüm unsurları eksiksiz yerine getirmek gerekiyor.

Kuşlar doğası gereği ürkek ve saklanarak korunmaya çalışan canlılardır. Bu nedenle iyi bir kuş fotoğrafı çekebilmenin ilk yolu hızlı bir makine ve teleobjektiften geçer. Daha sonra kuşun yanına giderek değil de onun size gelmesini beklemek en güzel fotoğrafların ilk şartı olacaktır. Kuşun size yaklaşabilmesi için kamufle olmak gerekmektedir. Kamufle olduktan sonra sabırla hayatınızın uzun bekleyişlerini gerçekleştirerek en güzel ve estetik kareleri elde edebilirsiniz. Teleobjektiflerle çekim yapacağınızdan en ufak bir sarsıntı fotoğraflarınızın netsiz çıkma olasılığını artıracaktır. Bu nedenle çekim sırasında titreşimi engellemek için tripod ( üçayak ) veya fasulye torbası kullanmak avantaj sağlayacaktır.

Kıbrıs’ta yaklaşık 380 (+) kuş türü bulunmaktadır. Bunların hepsi bir anda görülemez ve hepsinin de farklı statüleri vardır. Statü derken ; bazıları devamlı Kıbrıs’ta bulunmaktadır yani yerleşiktir. Bazılar göç döneminde görülmektedir. Bazıları kış göçmeni, bazıları ise  yaz göçmenidir. Bazıları ender bazıları da rastlantısal konuklardır. Yalnız bu zaman için de değişkenlik  gösterebilmektedir. Örneğin bazı kış ziyaretçilerinin devamlı ürer hale gelebildiği de görülmektedir. Bunları etkileyen faktörlerden başında küresel ısınmanın  ve  çevresel faktörlerin değişmesidir. Orman yangınları, sulak alanların azalması, kuraklık, tarımsal ilaçların kontrolsüz kullanılması ve avcı baskısı kuş miktarlarını üzerinde dolaylı ve dolaysız olarak etki eder.