Türk Dil kurumuna göre "yaya geçiti" tanımı "taşıt yolunda, yayaların güvenli geçebilmelerini sağlamak üzere, trafik işaretleri ile belirlenmiş alanlardır" diye ifade ediliyor. Dünyanın her yerinde aracınızı bırakın yaya geçidine park etmeyi, yaya geçitlerinde aracınızla duraklamak bile büyük cezalar almanıza, hatta ehliyetinizi kaybetmenize neden oluyor. 

KKTC’de durum böyle mi? Hayır. KKTC’de tüm yaya geçitleri adeta motorlu araçların geçiş yolu veya park yeri haline dönüştü. Yaya geçitlerinde, yaya var mı yok mu diye kontrol etmek için aracınızla yavaşladığınız sırada ve yayanın olmadığından emin olarak yola devam etmeye çalışğınız esnada, karşı şeritten bir motor fırlamış yaya geçidi üzerinden karşıdan karşıya geçiyor olabilir. Bu alanlarda hemen her gün kaza yapmaktan şans eseri kurtuluyorsunuz!

14 Ocak 2013 (dün) Lefkoşa’da Havadis Gazetesi’nin tam önünde yer alan yaya geçidinde her zamanki gibi park halinde duran araçların yaya güvenliği konusunda oluşturduğu tehlikeyi görüntülemek üzere durduk. O anda karşı istikametten gelen ve yaya geçidi üzerinde boş kalan yere ‘Polis Aracı’nın park ettiğini gördük... Önce yaya geçidi üzerine park eden araçlara müdahele için geldiğini sandık. Sonra bir de baktık ki polis memuru aracından inip hemen karşıda yer alan İş Bankası’na doğru yönelip bankaya girdi... Polis’in trafik kuralları konusunda vatandaşa örnek olması gerekirken ve yaya geçidi üzerindeki araçlara ceza yazması beklenirken ayni hatayı kendisinin yapması hayret uyandırdı.

Yayaların da fotoğrafta görüldüğü gibi yolu karşıdan karşıya kendine ayrılan güvenli yolda geçmek için önce kaldırımda durması ve yolu güvenli hissettiği anda karşıya geçmesi gerekirken, tam aksine canını tehlikeye atıp, park halindeki araçların arasından ilerleyip yolun ortasında yolun sağını solunu kontrol etmeye çalışğı gözlemlendi, canları pahasına!

Hergün kazaların yaşandığı güzelim ülkemizde yıllardan beri araç park yeri olarak kullanılan yaya geçitlerinde yaşanmakta olan bu çarpık uygulamaya kimse dur demiyor! Ne polis yetkilileri, ne de Trafik Kazalarını önleme Derneği'nden ses çıkmıyor...

Ve yaya geçidine park etmenin hiçbir cezası da yok!
Avrupa'da değil yaya geçidine yaya geçidi çevresinde yer alan zikzaklarda dahi durmaya teşebbüs edemezsin. Ehliyetini alırlar.
Burası KKTC işte! Bırakın vatandaşı, polis dahi yaya geçidini otopark gibi kullanıyor....