Gazimağusa Belediye Başkanı Oktay Kayalp ile Güney Kıbrıs’taki “Mağusa Belediyesi”nin Başkanı Aleksis Galanos, gerçekleştirdikleri bir dizi görüşmenin ardından bazı konularda mutabık kaldıklarını açıklayıp mutabık kaldıkları konularla ilgili birlikte çalışma taahhüdünde bulundular.

 

İki Belediye Başkanı ayrıca, “Umarız  iki toplum lideri Anastasiades ile Eroğlu Kıbrıs sorununun çözümüne yönelik görüşmelerine gecikmeden başlamaya karar verirler ve aynı zamanda Kapalı Maraş’ın açılması ve Mağusa’nın tamamen yeniden birleştirilmesi için gerekli adımları atarlar” dedi.

 

Kayalp ile Galanos  basın toplantısı düzenleyerek mutabakata vardıkları konularla ilgili açıklamalarda bulundular ve ortak açıklama metne imza koydular.

 

Basın toplantısı saat 15:30’da ara bölgede bulunan Chateau Status Restoran’da yer aldı.

 

Belediye Başkanları, basın toplantısında “çalışmalarıyla, Kıbrıs sorununun çözümüne yönelik yeni bir hareket yaratacakları” mesajını verdiklerini kaydettiler.

 

Galanos tarafından Rumcası Kayalp tarafından da Türkçesi okunan ortak açıklamada, Maraş’ın kapalı alanının BM kontrolü ve gözetiminde ilgili BM kararları da dikkate alınarak, ileri sürülen “yasal sahiplerine” devredilmesi sürecinin bir an önce başlatılması gerektiği ifade edildi. Açıklamada,  “Bununla eş zamanlı olarak,  Mağusa Limanı AB gözetiminde uluslar arası deniz trafiğine açılmalı ve Mağusa Suriçi UNESCO’nun takip listesine dahil edilerek Dünya Kültür Mirası Bölgeleri’nden biri olarak kayıt altına alınmalıdır” denildi.

 

Bu gelişmelerin  Kıbrıs sorununun bütünlüklü çözümüne yönelik çabaları destekleyip büyüten bir güven yaratıcı önlem işlevi göreceği savunulan ortak açıklamada, bu tarz bir gelişmenin bölgesel ve ada çapında ekonomik kalkınmayı sağlayacak koşulları yaratarak  şu an yaşanmakta olan güçlüklerin aşılmasına ciddi katkı sağlayacağı kaydedildi.

 

“Mağusa metropolünü yaratma ve Mağusa hinterlandının gelecekteki kalkınması, fiziksel ve sosyo-ekonomik planlaması üzerinde çalışmalar yapmak üzere yerel yönetimlerle teknik uzmanları bir araya getirme”  düşüncesinin de ifade edildiği açıklamada şöyle denildi:

 

“Ortak geleceğimiz için toplum liderlerine, uluslar arası topluma, Kıbrıs’ın bütün insanlarına ve özellikle Mağusalılar’a iyimser bir mesaj veriyoruz. İleriye bakarak, yeniden birleşmiş bir Mağusa’nın yeniden birleşmiş bir Kıbrıs’a örnek ve sembol teşkil edeceğini düşünmekteyiz”.