* Kıbrıs’tan tüm İslam alemi için bir kapı olan ve kutsal sayılan Hala Sultan Türbesi, Tekkesi ve Cami, ziyaretçilerini ağırlıyor.  Haftanın belirli günleri düzenlenen turlarla bu tarihi ve mistik mekana  Kuzey’den  giden ziyaretçiler, adaklar adıyor, dualar ediyor.

 

Mine AVKIRAN NUR 

 

Kıbrıs için ve tüm İslam alemi için önemli bir isim Hala Sultan. 

Medine’de 561 yılında, Hz. Peygamber’in doğumundan 10 yıl önce dünyaya gelen Hala Sultan, 86 yıllık yaşamın ardından 647 yılında Larnaka’da vefat etmiş. Hala Sultan, Ümmü Haram olarak da biliniyor. Halk arasında Hala Sultan Hz. Peygamber’in süt annesi olduğu bilinse de, süt teyzesi sayılır.

Hz. Peygamber’in süt annesi, Hala Sultan’ın kız kardeşi Ümmü Süleym olarak tarihe geçmiş. Müslümanlar, Hz. Peygamber’e yakınlığı nedeniyle Hala Sultan’a hep hürmet etmiş.

Çıktığı bir sefer sırasında şehit düşen Hala Sultan’ın kabri, Larnaka’da Tuz Gölü yanında yer alıyor. Osmanlılar tarafından inşa edilen bu mimari yapı, Müslümanlar tarafından sıklıkla ziyaret ediliyor.
Hala Sultan Türbesi, Tekkesi ve Cami, ziyaretine gidenlere huzur veriyor. 
Her cuma ve bayram günleri Kuzey Kıbrıs’tan Hala Sultan’a ücretsiz turlar düzenleniyor. Kuzey’den  giden ziyaretçiler burada, adaklar adıyor, dualar ediyor, mevlit okutuyorlar.

 

Tekkedeki göktaşı efsanesi

 

Türbeyle ilgili, üzerinde havada asılı duran siyah bir göktaşı efsanesi var. Efsaneye göre, Hala Sultan eşi ile Filistin’e gittiklerinde, bir Yahudi’nin kapısı önünde üç taş görür ve taşları satın alır. Yahudi, “Taşları ne zaman kaldıracaksınız?” diye sorunca Hala sultan, “Lazım olduğu zaman” der. Şehit olduğu zaman bu taşlar Kıbrıs’taki kabri üzerinde görülür. Yahudi, durumu öğrenip Kıbrıs’a gider ve taşları Hala Sultan’ın kabrinde görünce Müslüman olur.

 
Flamingolar görsel şölen oluşturuyor

 

Tekkenin Tuz Gölü yanında olması, ziyarete gelenlere de görsel bir ziyafet sunuyor. Belirli dönemlerde flamingolar Tuz Gölü’ne gelerek burada konaklıyor. Hala Sultan Tekkesi’ne giderken flamingoların fotoğrafını çekmek mümkün.

 

Ücretsiz ziyaret imkanı

 

Müslümanlar tarafından kutsal sayılan Hala Sultan Tekkesi’ne şahsi ziyaretlerin yanı sıra KKTC Din İşleri Başkanlığı tarafındandır toplu ziyaretler gerçekleştiriliyor. Genellikle her Cuma organize edilen ziyaretler ücretsiz yapılıyor. Metehan Sınır Kapısı’ndan alınan ziyaretçiler, otobüsle Larnaka’ya ulaştırılıyor. Burada namaz kılınıyor, mevlit okutuluyor. Ziyaret sırasında yiyecek ve içecek ikramı da yapılıyor. Tekke kutsal sayıldığından halk arasında burada adak adama geleneği de var.

Ayrıca, Ramazan ayında ve bayram günlerinde de Hala Sultan Tekkesi’ne ziyaretler düzenleniyor. Rum Yönetimi tarafından Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde yaşayan Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının da tekkeyi ziyaret etmesine olanak tanınıyor ve özel izinle bu ziyaret gerçekleştiriliyor. Bu organizasyon için KKTC Din İşleri Başkanlığı’ndan bilgi edinmek mümkün.