AKEL tarafından yapılan yazılı açıklamada, AKEL’in önerisini onaylayan Meclis hükümete ve tüm devlet kurumlarına EOKA B' liderini, üyelerini ve/veya darbe hükümetinin yöneticilerini onurlandıran ve kahramanlaştıran etkinliklerden uzak durma çağrısında bulunduğu bildirildi.

Açıklamanın devamında şu ifadelere yer verildi:

Grivas anıtı için Meclis’teki çoğunluğun mali kaynak sunulmasını onaylamasından ve bu karara yoğun tepkilerin gündeme gelmesinden birkaç hafta sonra bu kez toplumun demokratik duygu ve anlayışlarını yansıtarak aldığı kararla Meclis’teki çoğunluk hükümete ve tüm devlet kurumlarına demokratik meşruiyete karşı çıkanları ve özellikle EOKA B' liderini, üyelerini ve/veya darbe hükümetinin yöneticilerini onurlandıran ve kahramanlaştıran etkinliklerden uzak durma çağrısında bulunan tarihi karar aldı.

AKEL’in sunduğu ve Meclis’te onaylanan Demokratik Direniş hakkındaki kararla hükümete ve tüm devlete hainlerin değil, yurtsever kahramanların onurlandırılması gerektiğine dair güçlü bir mesaj verildi. Bu kararıyla Meclis devletten ve (eğitim sistemi, medya, yerel yönetimler, güvenlik teşkilatları vb.) kurumlardan darbeye ve EOKA B terörüne karşı gerçekleştirilen Demokratik Direnişi ve Demokratik Direniş kahramanlarının fedakarlıklarının yurtsever, demokratik ve antifaşist ruhunu yücelten inisiyatifler üstlenmelerini öne çıkaracak girişimlerde bulunmalarını talep etmektedir.

Meclis aynı zamanda “vatan tarafından herhangi bir onurlandırmaya layık olmadığına tarihin yargıladığı” Yeorgios Grivas’ı anma ve onurlandırmaya yönelik her türlü faaliyetin finansmanını durdurması yönünde devlete çağrıda bulundu.