Sayılı sulak alanlarda konaklayan göçmen flamingolar, Gazimağusa’daki Gülseren Göleti’nde ziyaretçilerine, muhteşem görüntüler sunuyor…

 

Dünyada sayılı sulak alanlarda konaklayan göçmen flamingolar ve çok sayıda balıkçıl kuş, her yıl olduğu gibi bu yıl da, Gazimağusa Gülseren Göleti’nin misafirleri oldu.

Belirli dönemlerde özel misafirlerine ev sahipliği yapan Gülseren Göleti, şu günlerde, bambaşka bir manzaraya dönüştü.

Ziyaretçilerine muhteşem bir görsel şölen sunan Gülseren Göleti’ndeki flamingolar, güzellikleriyle görenleri kendilerine hayran bırakıyor.

Bölge halkı, göç yolculuklarına çıkan flamingoları, her yıl olduğu gibi bu yıl da keyifle izliyor.

Mağusa halkı, sulak alanı ziyaret eden başta flamingolar olmak üzere; kazları, ördekleri, martıları ve karabatakları izlemek için gölete akın ediyor.

Bölgeye gidenler, yolculuklarına mola veren flamingoların, gün batımındaki görüntüsüne ve güzelliğine doyamıyor.

Flamingoları görmek için gölet kenarına giden bölge halkı, flamingoları izleyerek, fotoğraf çektirmeyi de ihmal etmiyor.

 

Issız bölgelerde ürer, durgun sularda yaşarlar

Flamingolar (Phoenicopteriformes) takımının flamingogiller (Phoenicopteridae) familyasından Phoenicopterus cinsini oluşturan 6 kuş türünün ortak adıdır.

Tek bir cins (Phoenicopterus) ve onun altındaki 6 türden oluşur. Ancak biyologların en yeni verdiği sonuçlara göre; Avrupa türü, Rosa türü, ve kendi içinde ve çaprazlama üreyebildiklerinden 2 alt türü olan Küba türü olarak türlendirilir.

Flamingolar, uzun ve ince bacaklara, yine uzun, eğri bir boyuna ve rosa rengi tüylere sahiptir. Belirgin özelliklerinden biri kıvrık bir gagalarının olması ve bunun, üst kısmıyla daldırıpta, yiyecekleri su ya da çamurdan çıkarırken filtre vazifesi görmesidir. Esaret altındaki genç kuşlar, çok az karotin içerikli besinler aldığından beyaz tüylere sahiptirler.

Flamingolar büyük topluluklar halinde, durgun sulara sahip göl, tuz gölünde yaşalar. Diğer hayvan türlerinin az bulunduğu, sıra dışı doğa koşullarının bulunduğu yerlere gelirler. Örnek olarak tuz gölleri ya da alkalik içerikli göller verilebilir. Kısacası bu kuş türü tuzlu ve sodalı sığ sularda yaşar. Bunların dışında ısı farklılığının aşırılıklar gösterdiği durumlara da katlanabilirler. Ülkemizde en iyi gözlendiği yer Gülserern Göleti’dir.

Savunmasız olduklarından genelde geceleri uçarlar ve ıssız bölgelerde ürerler. Her dişi, konik yuvasına birer yumurta bırakır. Yavrular yumurtadan çıkana kadar eşeler. Sıra ile kuluçkaya yatar. 30-32 günde yavrular çıkar. Ördek iriliğinde olan yavrular, gri renklidir. İki aylık olana kadar anne ve babaları tarafından beslenir. 100 günlük olunca uçarak ayrı topluluklar kurarlar. Düzenli üremeleri yoktur. Her yıl veya 3-4 yılda bir kere yumurtlayanları da vardır. Genelde yengeç, karides gibi eklem bacaklı hayvanları, karınca larvası ve yosun yerler.