Karl M YORGANCI

İskele’nin sevilen simalarından 84 yaşındaki Hasan Yorgancı’yı, çocuk yaşlarda başlayan av tutkusu hayata bağlıyor. 63 yıldır adeta bir sanat haline getirdiği av merakıyla Yorgancı, bu gün dahi genç avcılara meydan okuyor.

 

Av, Kıbrıs’taki birçok insan için vazgeçilmez bir tutku. Av meraklılarından bir tanesi de 63 yıldır avcılık yapan İskele’nin sevilen sımalarından Hasan Yorgancı.
63 yılda edindiği tecrübelerle avcılığı adeta bir sanat haline getiren, adanın en eski avcısı olarak bilinen Yorgancı, 28 Ekim 2016 tarihinde İskele Avcılık ve Atıcılık Kulübü 2016 Yılı Onur Ödülü’ne layık görüldü.
Yorgancı, 84 yaşında olmasına rağmen damadı Ahmet Çırakoğlu ile ava gitmekle kalmayıp, tavşan ve keklik vurmaya devam ediyor. 
Geçtiğimiz yıl geçirdiği kazadan dolayı kaburgaları kırılan ve uzun bir dinlenme süreci geçiren Yorgancı, büyük acılar çekmesine rağmen ilk soru olarak doktoruna “Av açıldığında gitmem mümkün olacak mı?” diye sormuş. Yorgancı, şu anda yeniden av tutkusunu gerçekleştirebilmenin mutluluğunu yaşıyor.

Kuş lastiğiyle başladı av merakı…

Hasan Yorgancı ile av ve av tutkusu üzerine yaptığımız söyleşide, onun 7 yaşında Hala Sultan Tekkesinde kuş lastiği ile ava başladığını öğreniyoruz.
Yorgancı, av sayesinde adanın birçok yerini gezip, Kıbrıs hakkında bilgiler edindiğini,  hem Kıbrıslı Türkler hem de Kıbrıslı Rumlarla muazzam dostluklar kurduğunu ifade ediyor.
1953 yılında, ilk tüfeğini almadan önce mahalledeki çocuklarla birlikte kuş lastiği kullanıp incir kuşu, güveyik ve arı kuşu gibi kuşları düşürtmeye çalıştığını, o günlerin çocuksu heyecanı yüzünde anlatıyor.

Adeta ayaklı tarih kitabı gibi

İlk tüfeğini Eşi Rahme Hanım ile evlendikten sonra almış.  İskele, Leymosun ve Baf kazalarındaki köylerin çoğunda avladığını konuşuyoruz Hasan Yorgancı ile. Av sayesinde adadaki en iyi hellim nerde, en iyi bal nerde gibi bilgiler edindiğini söylüyor.
İlk turaçını Kaleburnu’nda vurmuş mesela, adeta ayaklı tarih kitabı gibi, o günler hala dün gibi aklında. 1957-1960 yılları arasında İngiliz yönetiminin silahları topladığını, 1963-64 yıllarında ise Kıbrıslı Türklere av ruhsatı verilmediği için ava gidemediğini söylüyor.
Bu yıllarda ava ara vermek zorunda kalmış.
1967’de Grivas’ın tekrar ruhsat vermeye başlamasıyla ava döndüğünü belirtip, günümüze kadar avlamaya devam ettiğini söylüyor.

Köpekler dünyanın en hisli hayvanları

İskele bölgesinde yorgancılık mesleğini sürdüren Hasan Yorgancı, köpeklerine olan büyük bağlılığı ile de biliniyor. 20 yıl boyunca İngiliz askerinde köpek eğiticiliği yaptığını, bu yüzden de köpekler hakkında çok bilgili olduğunu anlatıyor. Köpeklerin, dünyanın en hisli hayvanları, köpek eğitmenin zorluklarından bahsetmeden geçmiyor.
Köpeklerin hislerini anlayıp onları kırmamak gerektiğini,  köpeklere sevgi ile yaklaşmanın önemini vurguluyor konuşmasında.
Ve son olarak da, kendisinin ava başladığı yıldan bu yana avcılığın daha fazla rağbet gördüğünü, hükûmetin bazı hataları tespit edip gerekenleri yapması gerektiğini de sözlerine ekliyor.