Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, Türk tarafının iyi niyetli ve yapıcı çabalarına rağmen, Rumların olumsuz tutumu dolayısıyla Kıbrıs konusunda, 2013 yılında antlaşma yönünde ilerleme sağlanamadığını belirtti. Eroğlu, “Dileriz, Rum komşularımız tutumlarını gözden geçirirler ve 2014 yılı Ada’da var olan gerçeklere dayalı bir antlaşmayı da beraberinde getirir” dedi.

 

Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, yeni yıl dolayısıyla yayımladığı mesajda, 2014 yılının, herkesin arzusu olan daha adil, yoksulluğun, yokluğun olmadığı bir dünya için adımlar atılan bir yıl olması; savaşların değil, insanoğlunun daha iyi, daha sağlıklı yaşamasını sağlayan buluşların, gelişmelerin konuşulduğu bir dünya adına olumlu geçmesini diledi.

 

Eroğlu, “Sevgili Kıbrıs Türk Halkı, değerli kardeşlerim, zaman geçiyor, yıllar birer birer, sevinçleri, hüzünleri, getirdikleri, götürdükleri ile geride kalıyor. Yaşamak en başta sağlığa dayalıdır” diye başlayan mesajında umut, mutlu olabilmek, yaşama sevinci, birey- toplum kaynaşması, gelişim arzusunun yaşamın en önemli dinamikleri olduğuna vurgu yaptı.

 

Eroğlu, “Umutlarımız, beklentilerimizle 2014’e girerken öncelikle, tüm insanlığa, ulusumuza, Anavatan Türkiye’deki kardeşlerimize ve siz değerli halkımıza felaketlerden, kazalardan, belalardan uzak, sağlıklı günler diliyorum. Birçok iç ve dış gelişme ile 2013 yılını geride bırakıyoruz” dedi.

 

“İLERLEME SAĞLAYAMADIK”

 

Kıbrıs sorununa değinen Eroğlu, “Kıbrıs konusunda, Rum komşularımızın olumsuz tutumu dolayısıyla 2013 yılı içinde de, iyi niyetli ve yapıcı çabalarımıza rağmen bir antlaşma yönünde ilerleme sağlayamadık.  Şubat ayında Rum Yönetimi Başkanlığı’nda yaşanan değişim şu ana kadar görüşme masasına olumlu değil, tam tersine olumsuz olarak yansıdı” dedi.

 

Ortaya konulan Rum görüşlerinin, Kıbrıs Türk halkının hak ve hukukunu ortadan kaldıracak nitelikte olduğunu kaydeden Eroğlu, şunları kaydetti:

 

“Dileriz, Rum komşularımız tutumlarını gözden geçirirler ve 2014 yılı Ada’da var olan gerçeklere dayalı bir antlaşmayı da beraberinde getirir.

 

Pek çok kez ifade ettiğim üzere biz haklarımızı gözeten bir antlaşma için gereken iradeye sahibiz.

 

“Rum komşularımız bilmeli ki Kıbrıs Türk Halkı asla 1974 öncesine dönüşü kabul etmez.

 

Kıbrıs Türkü 1963 koşullarında bile egemenliğinden, özgürlüğünden taviz vermedi, şimdi bir Devlet çatısı altında, Anavatan Türkiye’nin güvencesindeyken hiç vermez.”

 

Eroğlu, kimsenin Kıbrıs Türk halkını tüm sorunların bir antlaşma ile ortadan kalkacağı, ya da tüm sorunların sebebinin Kıbrıs konusunun devamı olduğu noktasında aldatmaya çalışmaması gerektiğini de söyledi.

 

“ÇÖZÜM İKİ HALKIN KALKINMA ÇABALARINA, ADA’NIN REFAHINA KATKI SAĞLAYACAK”

 

Kıbrıs konusunun çözümünün iki halkın kalkınma çabalarına, Ada’nın refahına katkı sağlayacağına inandıklarını belirten Eroğlu, bu inançla Rum tarafına birçok kez öneriler sunduklarını ifade etti.

 

Eroğlu, şöyle devam etti:

 

“Biz, çözüme ve çözümle birlikte olanaklarımızı Kıbrıs’ın bütününün yararına seferber etmeye varız. Ancak bu, ‘çözüm eşittir refah, çözümsüzlük eşittir kötü yönetim ve ekonomik sıkıntıların devamı’ demek değildir. Kıbrıs Türk Halkı tüm izolasyon ve ambargolara rağmen önemli mesafeler kat etti. Kıbrıs Türk Halkı’nın iyi yönetim, sağlıklı vizyon ve çağdaş gelişmelerin doğru okunması halinde birçok başarı elde edeceği açıktır. Üniversiteler olayında geldiğimiz nokta bunun en açık kanıtıdır”

 

“EMİN ADIMLARLA GELECEĞE YÜRÜMEK HEDEFİMİZDİR”

 

Eroğlu, “Hepimizin beklentisi biriken sorunların geride kalmaya başlayacağı, parlamento ve hükümet çalışmaları görmektir. Bu güzel ülkede, kendi Devletimizin çatısı altında emin adımlarla geleceğe yürümek hedefimizdir” dedi.

 

Trafik kazalarının önlenmesi için en etkin önlemlerin alındığı, çevreye karşı duyarlılığın çağdaş boyutlara vardığı bir ülke istediklerini kaydeden Eroğlu, sosyal sorumluluk projelerinin arttığı, kadına şiddet, çocuk istismarı gibi sorunların geride kaldığı bir devlette yaşamanın herkesin hakkı olduğunu vurguladı.

 

Bunların olabilmesi için hükümetin, parlamentonun çalışmalarına katkı sağlanması gerektiğine işaret eden Eroğlu, “Bu katkı, hepimizin başlıca sorumluluklarındandır” dedi.

 

Sivil toplum örgütlerine, kurum-kuruluşlara bu yönde büyük görev düştüğünü söyleyen Eroğlu, “Dileriz 2014, hepimizin arzusu olan daha adil, yoksulluğun, yokluğun olmadığı bir Dünya için adımlar atılan bir yıl olsun. Dileriz, 2014 savaşların değil, insanoğlunun daha iyi, daha sağlıklı yaşamasını sağlayan buluşların, gelişmelerin konuşulduğu bir Dünya adına olumlu geçsin” diye konuştu.

 

Eroğlu, “Bu duygu ve düşüncelerle tüm halkımıza, ulusumuza, insanlığa, barış, dostluk kardeşlik ve sevginin bizleri yücelttiği, mutlu, umutlu, sağlıklı nice yeni yıllar diliyorum” dedi.