Kaplumbağaları Koruma Cemiyeti (SPOT) tarafından, Exeter Üniversitesi ve BirdLife International danışmanlığında, Kuşları ve Doğayı Koruma Derneği (KUŞKOR) kuş gözlemcilerinin desteği yürütülen çalışmalar neticesinde Kuzey Kıbrıs’ta ilk kez yat kullanılarak karadan 12 deniz mili açığa gidilerek yaban hayat gözlem çalışması yapıldı. 

Çalışma ile göç dönemindeki canlılar hakkında daha önce toplanması mümkün olmayan bilgilere ulaşıldı. 

Balıkçılık faaliyetlerinden istem dışı da olsa kötü etkilenebilecek türlerin davranışlarını izlemek için yola çıkıldığı bildirildi. 

Çalışmalar kapsamında özellikle yelkovan gibi bazı türler hakkındaki kısıtlı olan bilgilerini artırmanın en büyük başarı olduğu belirtilirken, 12 mil şeridini içine alan alanda görülen tüm kaplumbağalar, kuşlar, yunus, Akdeniz foku gibi önemli türlerin not edildiği kaydedildi. 

Snape: türler kayıt altına alındı

North Cyprus UK’e konuşan Kaplumbağaları Koruma Cemiyeti (SPOT) Yönetim Kurulu Üyesi Robin Snape, Kuzey Kıbrıs’ın ilk denizel yaban hayat gözlem çalışmalarının geçtiğimiz hafta gerçekleştirildiğini söyledi. 

Robin Snape, Kuzey Kıbrıs’ta ilk kez yat kullanılarak karadan 12 mil açığa gidilerek yaban hayat gözlem çalışması yapıldığını kaydetti. 

Bu çalışma Kaplumbağaları Koruma Cemiyeti’nin geçen yıldan bu yana yürütmekte olduğu ve pek çok değişik çalışmayı içeren MAVA Vakfı desteği ile gerçekleştirilen ‘Hedef-dışı avın belirlenmesi ve olası çözümlerin değerlendirilmesi’ projesi kapsamında gerçekleştirildiğini belirten Snape,  Çalışma ile özellikle göç dönemindeki canlılar hakkında daha önce toplanması mümkün olmayan bilgilere ulaşılmaya başlandığını açıkladı. 

Robin Snape, Kuzey Kıbrıs 12 mil şeridini içine alan alanda görülen tüm kaplumbağalar, kuşlar, yunus, akdeniz foku gibi önemli türler not edildiğini dile getirdi. 

 Öncelikli olarak balıkçılık faaliyetlerinden istem dışı da olsa kötü etklenebilecek türlerin davranışlarını izlemek için yola çıkıldığını ifade eden Snape, özellikle yelkovan gibi bazı türler hakkındaki kısıtlı olan bilgilerini artırmak en büyük başarıları olduğunu bildirdi.

Robin Snape, değişik türlerin denizsel bölge içinde ne zaman hangi yollardan geçtiği hakkında ilk gözlemlerin yapıldığını dile getirdi. 

Tamamıyla aynı yöntemler izlenerek güneydeki organizsayonlarla paralel olarak organize edilen bu çalışmalar adanın etrafını kaplayacak şekilde planlandığını anlatan Snape, bu çalışmaların ilerleyen dönemlerde de devam edeceğini işaret etti. 

Robin Snape,  sonuç olarak adamız sularını paylaştığımız türler hakkında bilgi toplamayı ve dönemsel değişimleri anlamayı amaçladıklarını söyledi. 

Ayrıca tüm bu bilgilerin uluslararası Avrupa Deniz’deki Deniz Kuşları veri tabanı ile paylaşılacağını kaydeden Snape, böylece tüm Akdeniz’deki kuş davranışlarının belirlenmesine ve bu türlerin korunmasına katkı koymuş olacaklarını belirtti. 

Robin Snape, bu çalışma SPOT tarafından, Exeter Üniversitesi ve BirdLife International danışmanlığında, Kuşları ve Doğayı Koruma Derneği (KUŞKOR) kuş gözlemcilerinin desteği ile gerçekleşitirilmektedir.