BAŞBAKAN ERHÜRMAN:“BUGÜN DE BU MÜCADELE DEVAM EDİYOR VE GENE BEDEL ÖDEMEYİ GEREKTİRİYOR”


ERASLAN:” BU KİŞİLERİN ANILARINI YAŞATMAK, UĞRUNA MÜCADELE VERDİKLERİ DEĞERLERİ YENİ KUŞAKLARA AKTARMAK ÖNEMLİ”

Kıbrıs’ta 1958 ile 1996 yılları arasında öldürülen gazeteciler ve sendikacılar ile 1976-1979 yılları arasında İstanbul, Adana ve Ankara’da öldürülen Kıbrıslı Türk öğrencilerden oluşan 12 demokrasi şehidi, bugün Lefkoşa Mezarlığı’ndaki kabirleri başında anıldı.
Anma törenine Başbakan Tufan Erhürman, İkinci Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat, Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanı Erkut Şahali, bazı milletvekilleri, eski başbakanlardan Ömer Kalyoncu, Özkan Yorgancıoğlu, Ferdi Sabit Soyer katıldı.
Saygu duruşu ile başlayan törende, Demokrasi Şehitlerini Yaşatma Derneği Başkanı Burhan Eraslan ve Başbakan Tufan Erhürman konuşma yaptı.
Eraslan, daha sonra PEO ve AKEL yetkililerinin mesajlarını okudu.
Konuşmaların ardından kabirler gezilerek, çiçekler bırakıldı.
BAŞBAKAN ERHÜRMAN
Başbakan Tufan Erhürman, bu coğrafyada barış, demokrasi, eşitlik ve özgürlük için mücadele etmenin her zaman bir bedeli olduğunu, bu bedelin ağır bir şekilde ödendiğini söyledi.
Başbakan Erhürman, şöyle konuştu:
“Bugün anmakta olduğumuz yoldaşlarımız, bu bedelin en ağır şekilde ödendiği dönemde yaşadılar ve bu bedeli en ağır şekilde öderken de gözlerini kırpmadılar. Bugün de bu mücadele devam ediyor ve gene bedel ödemeyi gerektiriyor. Onların ödediği kadar ağır bedeller değildir bugün ödediklerimiz. Ama gene de hepimiz biliyoruz ki biz de bu bedelleri gözümüzü kırpmadan ödemeyi göze almak durumundayız eğer bu mücadeleyi gerçekten başarı ile sürdürmek istiyorsak.”
Hayatın kısa, mücadelenin uzun olduğunu söyleyen Başbakan Erhürman, hayat sürelerini birbirine ekleyerek mücadeleyi aralıksız sürdürme yükümlülükleri bulunduğunu belirtti.
Demokrasi şehitlerini asla unutmayacaklarını dile getiren Başbakan Erhürman, “Bugün, onların bayrağı bıraktığı yerden mücadelenin bayrağını alıp ileriye taşıma yükümlülüğü altında olduğumuzu hatırlama günüdür de” dedi.
Başbakan, “Değişen koşullarda onlar kadar ağır olmasa da bedeller ödemeyi göze alarak, bu mücadeleyi hep daim kılacağız, biz de sonrakilere bayrağı devredene kadar. Bir kez daha anıları önünde saygıyla eğiliyorum. Onları asla unutmayacağız” diye konuştu.