Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, çözümün kendilerinin anladığı çerçevede iki kesimlilikle sonuçlanmasının aynı zamanda bir takım zorunlulukları beraberinde getirdiğinin tartışılmaz olduğunu vurguladı ve böylelikle mülkiyette tazminatlar konusunun daha da önem taşıdığının ortaya çıktığını söyledi.

Cumhurbaşkanı Akıncı, Kıbrıs’ta çözümün finansmanının çok ciddi başlıklardan biri halini aldığını kaydederek “(BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı) Eide’nin bu konuda bazı girişimleri var, ABD’nin de bu konuya ilgi duyduğunu, bu konuda çalışmalara katkı yapacağını görmekten de ayrıca memnuniyet duyduğumu ifade ediyorum” dedi.

Akıncı, ABD’nin Kıbrıs’ta kalıcı, adil, iki kesimli, iki toplumlu federal eşitliğe dayalı federal bir çözüme güçlü desteğini sürdüreceğini görmekten memnuniyet duyduğunu da ifade etti.

Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, New York temasları kapsamında ABD Dışişleri Bakanı John Kerry ile görüştü.

New York saatiyle sabah saat 08.00’de başlayan görüşme, yaklaşık 40 dakika sürdü.

Palace Otel’de yer alan görüşmede Akıncı’ya Dışişleri Bakanı Emine Çolak, Kıbrıslı Türk Müzakereci Özdil Nami, Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Barış Burcu ile Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Erhan Erçin eşlik etti.

AKINCI GÖRÜŞMEYİ DEĞERLENDİRDİ… “ÇOK OLUMLU İZLENİMLERLE AYRILDIM”

Görüme sonrasında KKTC’nin New York Temsilciliği’nde basına açıklama yapan Akıncı, görüşmenin oldukça yararlı geçtiğini ve çok olumlu izlenimlerle ayrıldığını söyledi. Akıncı görüşmede, vizyonlarını paylaşma ve Kerry’nin düşüncelerini dinleme fırsatı bulduklarını kaydetti.

Kıbrıs müzakerelerindeki ilerlemeler ve gelinen aşamayla ilgili bilgi aktardıklarını ve bunlara nasıl baktıklarını ifade ettiklerini söyleyen Akıncı, ilerleme elde ettikleri başlıklar ve önlerinde duran mülkiyet başlığıyla ilgili sorunları ve Kıbrıs Türk tarafının bu sorunlarla ilgili düşüncelerini de Kerry’e anlattıklarını ifade etti.

Cumhurbaşkanı Akıncı, ABD Dışişleri Bakanı Kerry’yle Kıbrıs Türk tarafı olarak üzerinde durdukları iki kesimlilik ve iki toplumluluk ile bunun ne anlama geldiği hakkındaki detaylı görüşlerini de paylaştıklarını belirterek, “Gördük ki görüşlerimiz, Kıbrıs Türk tarafının çözüme yönelik inanç ve kararlılığını ifade ettiğimiz zaman ve bugüne kadarki gelişmelerde attığımız adımlar da dikkate alınınca değer bulmaktadır, inandırıcı bulunmaktadır ve destek görmektedir” diye konuştu.

Kıbrıs’ta çözümün bölgede istikrarın oluşmasına yapabileceği katkı düşünüldüğünde bunun ABD’yi de ilgilendirdiğini kaydeden Akıncı, değerlendirmesini şöyle sürdürdü:

“EN KISA SÜREDE ÇÖZÜME VARMAK İSTEDİĞİMİZİ PAYLAŞTIK”

“Önümüzdeki süreçte mümkün olan en kısa sürede bir çözüme varmak istediğimizi, bu çözümün parametrelerinin ortada olduğunu, varılan çerçeve anlaşmasıyla bunun daha da belirgin hale geldiğini ve bu çerçeve içerisinde kalarak adımlar atmakta olduğumuzu kendisiyle paylaştık. Şimdi geldiğimiz aşamada, mülkiyetin kriterleri konusunda iki kesimliliği, Kıbrıslı Türklerin mülkiyet ve nüfus olarak çoğunlukta olacağı bağlamda aşabildiğimiz takdirde önümüzdeki sürecin hızla bizi bir çözüm noktasına götürebileceğine dair inancımızı da Kerry ile paylaştık.”

“KERRY KASIMDA KIBRIS’I ZİYARET EDECEK”

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry’nin kasım ayında Kıbrıs’ı ziyaret edeceğinin anlaşıldığını, Kerry’nin bu arzusunu kendileriyle paylaştığını kaydeden Cumhurbaşkanı Akıncı,  bundan memnuniyet duyacaklarını ifade ettiklerini vurguladı.

“KERRY İLE İLK GÖRÜŞME”

Akıncı bir soru üzerine, yardımcılarıyla Kıbrıs’a yaptıkları ziyaretlerde görüştüklerini ama bugünkü görüşmenin Kerry ile ilk görüşmesi olduğunu da söyledi.