Avrupa Parlamentosu Türkiye ve Kıbrıs Rum Yönetimine çözüme yardımcı olacağı düşüncesiyle bazı çağrılarda bulundu. Kararda Mağusa Limanının direk ticarete açılması ve Maraş’ın Birleşmiş Milletler’e devri de var.

 

Avrupa Parlamentosu Raportörü Ria Oomen-Ruijten tarafından hazırlanan ve önceki gün Avrupa Parlamentosu Dış İşleri Komitesi toplantısında onaylanan kararın Kıbrıs’la ilgili  bölümüne göre, AP Türkiye’ye sözde “Kıbrıs Cumhuriyeti’nin” münhasır ekonomik bölgedeki meşrutiyetini hatırlatarak, ertelemeksizin, Birleşmiş Milletler Deniz Hukuku  Sözleşmesi’ni (BMDHS) imzalaması çağrısında bulundu.

 

Birleşmiş Milletler Genel Sekreterinin himayesi altında, yaşayabilir kapsamlı bir çözüm için sürdürülen çabalara destek belirtilen kararda Türkiye’ye müzakereleri adil ve aktif bir biçimde destekleme çağrısında da bulunuldu.

 

 

 

Asker-Maraş-Mağusa Limanı için çağrı

 

Kararın 20’nci maddesinde, adada çözüm için iyi bir atmosfer yaratmak ve Kıbrıslı Türklerin doğrudan ticaret yapmalarına olanak sağlamak adına, Türkiye’den askerlerini Kıbrıs’tan geri çekmeye başlamasını, BMGK’nin 550 (1984) kararı doğrultusunda Mağusa’daki kapalı alanı (Kapalı Maraş’ı) Birleşmiş Milletlere devretmesini ve Kıbrıs Rum Yönetimi’nden de Gazimağusa Limanı’nın Avrupa Birliği gözetimi altına uluslar arası ticarete açılmasına olanak sağlamasını istedi.

 

Adanın kuzeyinde Kayıp Şahıslar Komitesi’ne  tellenmiş askeri bölgelere giriş izni verilmesinin de memnuniyetle karşılandığı kaydedilen kararda, şimdi de Türkiye’den Komite’ye ilgili arşivler ve askeri bölgelerde kazı çalışmaları için müsaade vermesi talep ediliyor.

 

Doğu Akdeniz’de kapsamlı ve uyumlu bir güvenlik tutumunun sergilenmesinin önemine vurgu yapılan kararda, Türkiye’ye, Kıbrıs da dahil olmak üzere AB- NATO işbirliğinde veto’sunu kaldırarak AB ve NATO arasında siyasi diyaloga müsaade etmesi, Paralelinde de Kıbrıs Rum Yönetimi’ne Türkiye’nin Avrupa Savunma Ajansı’na katılımına olan veto’sunu kaldırması çağrısı yer alıyor.