UBP Milletvekili Sunat Atun, Finansal kiralama, Factoring ve Finansal Kurumlar yasa tasarısı için ivedilik talep ettiklerini belirterek, “Tefeciliğin sonunu getiriyoruz” dedi.

Atun’un açıklaması şöyle:

“Tefeciliğin sonunu getiriyoruz: Finansal Kurumlar yasa tasarısına bugün Mecliste İvedilik kararı aldık:

Bugün Meclisimizde Finansal kiralama, Factoring ve Finansal Kurumlar yasa tasarısı için ivedilik talep ettik.

Bu yasa, Ekonomi ve Enerji Bakanlığı görevim dönemimde hazırlamış ve 11-12-2011 yılında Tamamlamış olduğumuz bir yasa tasarısı. Borç veren kurumların koşullarını, kurallarını ve denetimini düzenleyerek, tefeciliği ortadan kaldırmayı hedefliyor.

Bugün, dokuz yıl önce bakanlık görevindeyken hazırlanmasına liderlik ettiğim bu önemli ve değerli yasayı; sonra Ekonomi, Maliye, Plan, Bütçe komitesi başkanı olarak gündeme almak yine bize nasip olmuştur. Meclisimizde tüm partilerin oybirliği ile desteğini alarak bugün ivediliği onaylanan yasa tasarısını, komite olarak erken zamanda yasalaştırmak amacındayız.

Aşırı düzeyde ve ödenmesi mümkün olmayan faiz uygulamak, kredi ihtiyacı olanların içinde bulundukları zor durumdan faydalanan, borçlarını ana parayı katlar hale getiren, ocakları söndüren, aileleri dağıtan, intiharlara sürükleyen ve tefecilik olarak bilinen ağır ve kirli faiz uygulaması son bulacaktır.

Bu düzenlemeyle finansal kurumlarca kredi verme koşulları, işlem sınırları, izinlendirme, sermaye yeterliliği vb gibi kurallar getirilecektir. Yine yasa tasarımız altında finasal kiralama ile faktöring düzenlemeleri de finansman alanının genişlemesi ve çeşitliliğinin artırılmasına imkan tanıyacaktır.

Yasa kapsamındaki finansal kuruluşların işlem, bilanço, sermaye vb. tüm denetimleri yasanın belirleyeceği kurallar çerçevesinde Merkez Bankası tarafından yapılacaktır.”