Turizm Ve Çevre Bakanı Fikri Ataoğlu, Kalkınma Bankası’nın 19, 20, 21 ve 22. Dönem Olağan Genel Kurulu toplantısına katıldı.

Kalkınma Bankası’nda saat 11.00 de protokol konuşmalarıyla başlayan genel kurul toplantısına, Başbakan Hüseyin Özgürgün, Ekonomi ve Enerji Bakanı Sunat Atun, Turizm ve Çevre Bakanı Fikri Ataoğlu ve Sağlık Bakanı Faiz Sucuoğlu katıldı.

Turizm ve Çevre Bakanı Fikri Ataoğlu, toplantıda yaptığı konuşmada KKTC’de turizmin Kalkınma Bankası desteğiyle büyüdüğüne işaret ederek, önümüzdeki günlerde yaşanabilecek yatak sayısı sıkıntısı nedeniyle küçük yatırımcıların sıkıntılarının aşılmasıyla ilgili görüşmelerin devam ettiğini bildirdi.

İngiltere’de yaşamını sürdüren 3. ve 4. nesil Kıbrıslı Türkleri Ada’ya çekmenin formülü olarak konut yapmak ve uzun vadeli kredilerle ödeme planları düşündüklerini belirten Ataoğlu, mayıs ayında İngiltere’de yapılacak temaslarla bu düşüncenin daha da anlam kazanacağını açıkladı.

Ataoğlu, tüm sektörlere ciddi katkılar yapan Kalkınma Bankası’nın katkılarının önümüzdeki dönemde de süreceğini kaydederek, bankanın yeni dönem için hedeflediği rakamların gerçekleşmesi dileğinde bulundu.

Toplantıda ilk konuşmayı yapan Kalkınma Bankası Genel Müdürü Ercan İbrahimoğlu, toplantıya ilk kez bir başbakanın katıldığına işaret ederek, daha önce yapılamayan 19, 20, 21 ve 22. dönem genel kurullarının toplu halde yapılacağını kaydetti.

İbrahimoğlu, Kalkınma Bankası’nın sermayesini 90 milyon TL'den 200 milyon TL’ye çıkarma hedefi bulunduğunu kaydederek, daha geniş kitlelere ulaşmak KOBİ’lere finansman erişimini kolaylaştırmak ve ülke ekonomisinin kalkınmasına katkı koymak istediklerini belirtti.

Kalkınma Bankası Yönetim Kurulu Başkanı Gürsel Uzun, Meclis’te bütçe görüşmeleri devam ederken, dört bakanın programlarına ara vererek genel kurul toplantısına katılmasının KKTC’de ekonomiye verilen önemin bir göstergesi olduğunu söyledi.

Uzun, bugüne dek Kalkınma Bankası’ndan 794 özel ve tüzel kişiye 300 milyon dolara yakın kredi sağladığını aktararak, bu meblağın şu an için 198 milyon 288 bin dolarlık kısmının tahsil edildiğini ve diğer tahsilâtlar için azami çabanın banka tarafından harcandığını dile getirdi.

Sağlık Bakanı Faiz Sucuoğlu, Sağlık Bakanlığı olarak gerekli görüldüğü zaman kendilerinin de bu kredilerden faydalanabileceğini söyledi.

Ekonomi ve Enerji Bakanı Sunat Atun da, kalkınma ve büyümeden sorumlu bakanlık olarak TC ile imzalanan ortak protokolün revize edilmesi ve uygulamaya konması nedeniyle Başbakan Hüseyin Özgürgün’e şükranlarını ifade etti.

Uzun vadeli kredilerde doğru adresin Kalkınma Bankası olduğunu dile getiren Atun, en son 2012 yılında bankanın genel kurula gittiğini, 2012 ile 2016 arasında genel kurul yapılmayışında sorumluluğun, bankanın misyonuna, kurumsallığına, yönetim ve ekibine saygı göstermeyen aradaki hükümetlerin olduğunu kaydetti.

Kurumsallaşmayı teşvik eden bankanın verdiği 300 milyon dolara yakın kredinin turizmde 17 bin 126, eğitimde 10 bin 610 yatak kapasitesi şeklinde geri döndüğünü kaydeden Bakan Atun, KOBİ’lerde 3 bin 834 makine ve teçhizata katkı yapıldığını, orana vurulduğu zaman yüzde 39 turizme, yüzde 23 sanayiye ve yüzde 20 eğitime, bunların yanında 30’u aşkın sektöre de kredilendirme sağlandığını anlattı.

Başbakan Hüseyin Özgürgün ise, ekonomiye yadsınamaz katkıları bulunan Kalkınma Bankası’na emek veren kişilere teşekkür ederek başladığı konuşmasında, likidite sıkıntılarının aşılması, hızlı-güvenli bankacılık, KKTC’nin rekabet gücünün artırılması hedefiyle 3 yıllık dönem için “Yapısal Dönüşüm” programının uygulamaya konulduğunu hatırlattı.

Kalkınma Bankası’nı da bu hedeflerin temel direklerinden biri olarak gördüklerini anlatan Özgürgün, özel sektörün yatırım finansmanının desteklenmesini istediklerini ve bunun devam edeceğini ifade etti.

Sektörlerin kendi ayakları üzerinde durabilmesinin önemine işaret eden Özgürgün, hızlı ve güvenli bankacılığa destek vermenin hükümetlerin görevleri arasında yer aldığını da ifade etti.