1 Temmuz itibariyle KKTC’ye gelen herkes için karantina mecburiyetinin kaldırılmasının öngörüldüğünü anlatan Atakan, çok daha düşük bir frekansta olmak üzere tarifeli uçuşların başlayabileceğini söyledi. 

Atakan, Türkiye, Güney Kıbrıs ve Avrupa’da ülkelerin açılıma gittiğini, ülkelerin uçuş yapılacak ülke listesi belirlediğini ve yolcu taşımacılığında yeni bir yapılanmaya gidildiğini anlattı.

Uçaklarda bazı koltukları boş bırakarak uçmanın maliyetinin yüksek olması nedeniyle yolcuların “uçmaya elverişlidir/uçmak için sağlıklıdır” (Fit To Fly – FTF) belgesi almalarının şart olacağını belirten Atakan sözlerine şöyle devam etti:

“Havaalanlarında katı kurallar uygulanacak ve yolcuların, iki veya 2+2 gün öncesinden PCR testi ile birlikte sunması gereken belgeler ile uçakların tam kapasite ile uçması hedefleniyor.

Pandeminin seyir hızı ve bu yöndeki gelişmelere bağlı olarak 1 Temmuz’da tarifeli seferler başlayabilir. Kişilerin FTF belgesi alabilmesi ve kontrol mekanizmasının gelişmesi hızlı ilerlerse, bu Temmuz öncesinde de olabilir, ikinci dalga gelirse Temmuz’dan sonra da olabilir.

Tarifeli uçuşlar başlasa bile KKTC ile illiyet bağı olmayan kişiler 1 Temmuz’dan önce adaya gelemeyecek. Tarifeli seferlerle 1 Temmuz’da bir turist gelebilir ancak 23 Haziran’da gelemez. Bunları yayınladığımız NOTAM’lara dahil ediyoruz. Biletler buna göre satılır veya uçağa giriş bu kurallara göre alınır.

1 Temmuz’da bugünkü şartlar deva ederse ve Sağlık Bakanlığı ‘her şey tamam, karantina uygulaması yapmayacağız’ derse, herkes gelebilecek.”

Atakan, Sağlık Bakanlığı uzmanlarının devamlı güncellenen riskli ülke listeme çalışması baz alınarak yüksek risk grubuna giren ülkelerden gelen turistlere KKTC’ye giriş izni verilmeyeceğini söyledi.

Ülkeler arası hava ulaşımının son derece katı kurallara bağlanmakta olduğunu hatırlatan Atakan, “Bunları Türkiye’deki mevkidaşlarımız ile takip ediyoruz. Oradaki gelişmelere paralel olarak uygulanan dijital sağlık karnesinin geldiği noktaları da göreceğiz. Eğer tatmin olursak test uygulamayacağız. Tatmin etmezse risksiz ülkeden gelenlere bile elinde test olsa dahi test yapılacak” dedi.

Riskli ülkelerle ilgili verilecek kararlarda Sağlık Bakanlığı uzmanlarının belirleyici olacağını anlatan Bakan Atakan, “Önümüzde uzunca bir süre var. Şu an konuşurken riskli olarak addedeceğimiz bir ülke haziran sonuna doğru risksiz ülke konumuna gelebilir” dedi.

“‘TARİFELİ UÇUŞ ŞU TARİHTE BAŞLIYOR’ ŞEKLİNDE BİR AÇIKLAMA GÖRMEDEN BİLET SATIN ALMAYIN”

Tolga Atakan, birçok havayolu şirketinin bilet satışına başladığını, ülkemize yapılan bilet satışının o tarihte bir uçuş olacağı anlamına gelmediğini, mağduriyet yaşanmaması için kimsenin resmi makamlarca “tarifeli uçuş şu tarihte başlıyor” şeklinde bir açıklama görmeden bilet satın almaması gerektiğini ifade etti. 

Atakan, yasalara ve belli takvimlere bağlı olarak ihale yoluyla yapılacak bir pandemi hastanesi yerine Girne ve Güzelyurt’a iki yeni hastane kazandırılması konusunda Planlama ve İnşaat Dairesi tarafından bir ön çalışma yapıldığını ve kaynağın mevcut olduğunu belirterek “Bu yıl bitmeden sağlık alanındaki altyapımızı tamamlama konusunda iki yeni hastanemiz olacak. Sadece salgın ile ilgili değil, birçok alandaki eksikliğimiz bu şekilde giderilmiş olacak” ifadelerini kullandı. 

1625 km’lik karayolu ağının yüzde 79’unun yenilenmeye ihtiyaç duyduğunu aktaran Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı, bu bağlamında Türkiye ile imzalanan protokolün rakamsal anlamda beklentiyi karşılamadığını söyledi.

“Sevindirici olan yarım kalan TC kaynaklı projelerden Girne Dağ yolu, Lefkoşa Kuzey Çevre Yolu ve İskele-Çayırova Bölünmüş Yolu’ndaki yapım çalışmalarının kaldığı yerden başlayacak aşamada olmasıdır. İşçi ve makinelerin listeleri elimize ulaştı. Gelecekler, 14 gün karantinanın ardından şantiyeler süratle hayata geçmeye başlayacak” diyen Tolga Atakan, Girne Batı Çevre Yolu birinci etap yapım çalışmalarının da yakında başlayacağını ve yolun yapımının çok uzun sürmeyeceğini belirtti.

Atakan, “Sadece TC ile yapılan protokole bağlı olarak TC kaynaklarıyla değil, iç borçlanma ile reel sektörün beslenmesi konusunda Karayolları dairemize çeşitli bakım onarım çalışmaları için kaynak aktaracak. 17 proje geliştirdi ve bunlara yönelik kaynak aktarımı yapılacak” dedi.

Bu çerçevede Lefkoşa-Gazimağusa yolundaki çökmeler tamir edileceğini, orta refüje bariyer çakımı ve bazı giriş çıkışların kapatılması çalışması yapılacağını aktaran Atakan, Güzelyurt-Lefke Çevre Yolu’nun kalan 3km’lik bölümünün yapımının maliyetini düşürmek ve yerel şirketlere imkan tanımak için ihalenin KKTC’de açılması teklifini götürdüklerini, bu konuda net bir sonuç alamadıklarını söyledi.

Atakan, “Yolun kalan bölümünün ne kadara mal olacağı konusunda çalışma yapıyoruz. Buna da kaynak ayrılabileceği konusunda hükümette konsensüs var. Bu çalışma bittiğinde kendi imkanlarımızla tamamlamaya başlayacağız” dedi.

Atakan, buna ek olarak Girne Doğu Çevre Yolu’nun kamulaştırma sorunu nedeniyle 2021’de gündeme geleceğini belirtti.

ERCAN HAVALİMANINDA YAPIM ÇALIŞMALARIN YENİDEN BAŞLADI

Yeni Ercan Havalimanında yapım çalışmaların yeniden başladığını ancak salgının kendilerini takvimin ne kadar gerisine attığı konusunda bir çalışma yapıldığını aktaran Tolga Atakan, “Şu anki gidişattan memnun değilim. Bir şey söylemek için erken. Bir iki gün içerisinde arkadaşların sunacağı raporu da görmek istiyorum. 2021’e sarkma yaşayacak mıyız? Bilmiyorum ama normalleşme sürecinden sonra iki kat fazla performans bekliyorum. Bugüne kadar sergilenen tempo ile çalışmayalım. Hızlandıralım” dedi.

Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Atakan, ülkede açılımın başlamasıyla birlikte trafik kazalarının da başladığını, seyir halindeyken cep telefonu ile ilgilenmek, alkollü ve süratli araç kullanma şeklindeki alışkanlıkların değiştirilmesinin zamanı geldiğini hatırlattı