Hasan KARLITAŞ

Pendaya Eko Garden, agro turizm olanakların sağlanması ve batı bölgesinde sürdürülebilir turizmin geliştirilmesini amaçlayan, Yeşilyurt köyünde kurulan bir yaşam alanı. Bu özel mekan, huzurlu bir bahçe içerisinde, keyifli zaman geçirilecek, sessiz sakin bir ortamda ziyaretçilerini karşılıyor. Pendaya Eko Garden, tarımsal doğal üretim ve sürdürülebilir turizm anlayışının birleştirilmesinden doğdu. Burası, fark yaratan kadın girişimci, Günay Solyalı ve ailesi tarafından özenle yaratılmış alternatif bir yer. Yedi dönümlük bahçe içerisinde, ziyaretçilerine farklı lezzetler sunuyor. Bilinenin aksine, geçtiğimiz sene sessiz sakin bir şekilde kapılarını açan Pendaya Eko Garden, resmi bir tören ile açılmayacak. Aile, gösterişten uzak, kendi tarzında istikrarlı bir şekilde yolunu yürümeye başladı.

Günay hanım, bu serüveni şöyle açıklıyor ; Böylesi bir mekanı açmaya yaklaşık iki sene önce karar verdik. Lefke bölgesi çok özel değerleri olan bir bölge. Değerlerimizin farkında olunmasına biz de katkıda bulunmak istedik. Esas amacımız, Kıbrıs’ın yerel kültürünü yaşatmaktır. Burada tamamıyla, Kıbrıs’a özgü ürünlerin yer alacağı bir çizgi izleyeceğiz. Pazartesi günleri kapalıyız. Salı günleri ise bahçe bakım günümüz. Onun dışında sürekli olarak açığız. Özellikle haftasonları, yeni açılmamıza rağmen, büyük bir yoğunlukla çalışıyoruz. Bahçemizde 41 çeşit meyve/sebze ve sezonluk ürünler bulunuyor. Kahvaltı, öğle yemeği, özellikle fırın kebabı ve yöresel hamur işleri bahçemizde servis edilmektedir. Reçellerin tamamı bizim bahçemizin ürünleridir. Çeşitlerimizin tamamını yöresel ürünlerden oluşturduk. Bu alanda üretim yapan, üreticileri ve köylüleri desteklemeyi, kendimize misyon edindik. Proje, Türkiye Cumhuriyeti Yardım Heyeti ve T.C Çukurova Kalkınma Ajansı destekleri ile bu noktaya ulaştı. Tümüne çok teşekkür ederim.

Kko Turizm bir paylaşımdır

Pendaya Eko Garden’da ev yapımı ve el yapımı ürünler, üretenden tüketiciye doğrudan paylaşılıyor. Ben, bu tarz mekanların, paylaşım ve sosyal yönünü çok önemsiyorum. Çünkü kâr etmekten mada, sosyal paylaşım çok daha fazla ön planda. Tadına hasret kaldığınız lezzetleri bulmak hâla mümkün...

22 metrelik İncir Ağacı

Geçtiğimiz ay ziyaret ettiğim bahçede mekan sahipleri ile konuşurken, onlara şöyle bir soru yönelttim : Pendaya Eko Garden denilince akla ne gelmeli, neler ön plana çıkıyor ? Verilen cevaplar şu şekilde ;

-           Kahvaltılarımız çok meşhur. Özellikle kullandığımız tüm reçel türlerini biz yapıyoruz. En meşhur spesiyalitemiz, incir reçeli ve incir macunu.

-           Bahçemizde 22 metrelik bir incir ağacımız var.

-           Bahçede 41 çeşit farklı meyve ve sebze türü bulunuyor.

-           Dalından ürün toplama faaliyetimiz büyük ilgi görüyor.

-           Kıbrısa özgün tatlar, ev yapımı, anne elinden sunuluyor.

-           Kıbrıs’a özgü eşyalar ile özenle dekore edilmiş kerpiç ev, konaklama ihtiyacı olanlara özel bir seçenek sunuyor. Dileyenler günübirlik, dileyenlerse daha uzun süre konaklayabilir.

-           Fırın kebabı ve Kıbrıs’a özgü börek türlerinde iddialıyız.

-           Bahçemiz Yeşilyurt köyünde bulunuyor. İsim olarak, Pendaya Eko Garden ismini tercih ettik. Pendaya, lokasyonu anlatıyor. Eko kelimesi ise, ziyaretçilere ne bulacağını anlatıyor. Burası, Kültür ve ekoloji dostu, bir yaşam alanı.

Kültür ve çevre dostu bir mekan

Pendaya Eko Garden, bahçe içerisinde sessiz sakin, huzurlu bir ortama sahip. Meyve ve sebze türleri doğal olarak üretiliyor.

Siz, sevdiklerinizle burada vakit geçirirken, etrafta dolaşan sevimli tavşanlar, tavuklar, kediler ve bahçenin maskotu kuzu size hoş sürprizler sunuyor.

Böylesi kültür ve çevre dostu, mekanları çoğaltmanın önemine inanıyorum. Pendaya Eko Garden, Kıbrıs kültürünün, huzurlu bir bahçe içerisinde hisedilebileceği özel bir mekan... Keşfedin...