AKEL Basın Sözcüsü Stefanos Stefanu yaptığı açıklamada, dün akşam gerçekleştirilen Anastasiadis – Tatar buluşmasında Kıbrıslıtürklerin yeni liderinin konfederal ve taksimci çözümleri müzakere masasına getirmekte ısrar ettiğinin doğrulandığını belirtti.
Tatar ve Erdoğan'ın bu talebinin BM kararları kapsamı dışında olduğunu ve Kıbrıs sorununun çözümü için BM Genel Sekreteri'nin yeni bir inisiyatif üstlenme çabalarını da baltaladığına işaret eden Stefanu iki bölgeli iki toplumlu federasyon çözümü için üzerinde anlaşmaya varılmış olan çerçevenin terk edilip, iki devletli çözüm arayışının Kıbrıs'ta yeni bir istikrarsızlık ve gerginlik döngüsüne yol açacağını söyledi.
Bugün Türkiye'nin Kıbrıs sorununun çözüm zeminini değiştirme girişimini geçersiz kılacak inisiyatiflere ve çabalara ihtiyaç olduğunu söyleyen Stefanu, AKEL Genel Sekreteri Andros Kiprianu’nun Yunanistan siyasi liderleri ve devlet yetkilileriyle yapıcı görüşmeler yaptığı Atina ziyareti sırasında da ifade ettiği mesajın bu olduğunu belirtti.
AKEL Basın Sözcüsü Stefanos Stefanu Türkiye’nin ve Sayın Tatar'ın bu taktikleri karşısında, Birleşmiş Milletler kararlarında belirtilen şekilde siyasi eşitliğin olacağı iki bölgeli iki toplumlu federasyon çözümüne Kıbrısrum tarafının hazır olduğunu tutarlı, net ve ikna edici bir biçimde ortaya koyması gerektiğini tekrarladı.
Stefanu “Tek yol, BM Genel Sekreteri'nin defalarca söylediği gibi, üzerinde anlaşmaya varılmış olan çerçevede ve Crans Montana'da kesintiye uğradığı yerden müzakerelerin yeniden başlamasıdır” dedi.