Lefkoşa Surlariçi’nin yeni gelişmeye başladığı 2016 yılında şirin bir ev gibi dekore ettiği dükkanı, pastane ve cafe olarak hizmete koyan Buğçe Küçük, adeta bölgeye hayat vermiş. Kumarcılar Hanı’nın restorasyonu ve çevre düzenlemesinin tamamlanmasıyla Surlariçi bölgesindeki meydan modern bir çehre kazanmış ve birçok girişimci bu bölgede küçük kafeler açmaya başlamış.
Uyumlu renkler ve objelerle dekore edilen Tezgah Cafe de, bölgede açılan cafelerin başında geliyor.
Gez
meyi ve farklı lezzetler tatmayı seven bir kişiliğe sahip olan Buğçe Küçük, yemek ve tatlılar konusunda hem pişirme hem de tatmada uzman olmuş.
Buğçe Küçük, kaygıları olsa da yeteneği ve damak zevkine güvenerek ve tabi eşinin deste
ğini de arkasına alarak Tezgah Cafe’yi Surlariçi’ne kazandırmış.
Genç girişimci, Tezgah’ın nasıl hayat bulduğunu ve misafirlerine sunduğu özel lezzetleri North Cyprus UK Gazetesi’ne anlattı.

 

Farklı alanlarda 15 yıl çalıştı

Uluslararası İlişkiler alanında aldığı eğitim ardından AB projelerinde çalışan Küçük, ‘Terörün psikolojik etkileri’ konusunda Türkiye’nin farklı şehirlerinde görev almış. Buğçe Küçük, yaptığı zorlu göreve dikkat çekerek, “İşim gereği terör yüzünden engelli olarak yaşamaya mahkum olmuş bireyler ya da ailesi hayatta olmayan çocuklarla birlikteydim. Oldukça duygu yüklü bir işte çalışmanın verdiği psikolojik etkiyle bu görevi bıraktım. Ardından çok farklı bir alana kayarak, moda sektörüne geçiş yaptım ve kurumsal bir şirkette bir yıllık bir deneyimim oldu. Daha sonra da Kıbrıs’a dönerek bir GSM operatöründe sosyal sorumluluk projeleri yürüttüm” diyor.

 


Evinde yaptığı yemekleri fotoğraflıyordu

Buğçe Küçük, 15 yıllık çalışma hayatının sonunda işletmecilik yapmaya nasıl karar verdiğini şu sözlerle anlatıyor: “Damak zevkime göre evimde yaptığım yemekler, tatlılar ve kurduğum sofraların fotoğraflarını bir platformda paylaşmaya başlamıştım. Takipçilerim giderek artmaya başladı ve restoran açtığımı sanıp rezervasyon yaptırmak isteyenler oldu. Hatta, bazı firmalar ‘bizim peynirimizle, bizim tavamızla pişir’ şeklinde teklifler geldi. Bu talebe kayıtsız kalamadım ve bir işletme açmaya karar verdim.”

 

“Bir pastada fizik ve kimya kuralları önemli”

Buğçe Küçük, 19 Mayıs 2016’da Tezgah Cafe’yi hizmete açtığını söyleyerek, özellikle butik pastalarla ilgili hiçbir eğitim almadığına dikkat çekiyor. “Bir pastayı yaparken önemli olan fizik ve kimya kurallarıdır” diyen Buğçe Küçük, küçük yaştan bu yana mutfaktaki deneyimleri ve yeteneğini birleştirdiğini ifade ediyor.


Cheese cake, apple crumble ve brownie en çok beğenilenler

Küçük, en çok beğenilen lezzetlerin başında cheese cake, apple crumble, brownie, tahınlı pekmezli kek ve ıspanaklı böreğin geldiğine dikkat çekerek, yerli müşterilerinin yanı sıra Kıbrıslı Rum
ların da cafenin müdavimleri olduğunu belirtiyor. Spiariş üzerine butik pastalar da yapan Buğçe Küçük, 1 yaşında bebekten tutun da 88 yaşına giren bir müşterisi için pasta yapmış ve yapmaya devam ediyor.
Tezgah Cafe’de haftasonları daha çok aileler ve gençleri ağırladıklarını belirten Buğçe Küçük, “Müşterilerimin çocukları burayı çok seviyor. Bir müşterimin çocuğu, buradan ‘Mavili kafe’ diye bahsediyor. Hatta, içerideki bir masamısın çekmecesinde ‘Tezgah’ı çok seviyoruz’ şeklinde üç genç kızın bir notunu bulmuştum. Bu not, beni çok sevindirdi. Bu gelişlerinde onlara kahve ikram edeceğim” diyor.

 

Yerli ürünler kullanılıyor

Genç girişimci Buğçe Küçük, kahvaltı menüsünün yanı sıra atıştırmalıklar da yaptıklarını belirterek, ev yapımı limonata ve gül suyu gibi yerel tatların da bulunduğunu söylüyor. Tezgah cafedeki lezzetlerin yerli ürünler kullanılarak üretildiğine dikkat çeken Küçük, espresso ve americano gibi kahveler için kahve kavuran yerel bir işletme ile anlaşmaları bulunduğunu belirtiyor. Buğçe Küçük, Kıbrıs’ta üretim yapan bir bira şirketiyle de anlaşma yaptıklarını ve müşterilerine 3 farklı çeşitte fıçı bira servis ettiklerini de ifade ediyor.
Surlariçinin giderek geliştiğini görmenin kendisini memnun ettiğini söyleyen Küçük, çevredeki tüm dükkan sahiplerinin vitrinini bir vizyon çerçevesinde daha modern olacak şekilde yenilemesi, yerel sanatçıların eserlerinin meydanın farklı yerlerinde sergilenmesi halinde bölgenin albenisinin daha da artacağı görüşünü paylaşıyor.