Malzemeler
½ kilo taze bakla
Su Tuz Zaeytin yağı
Limon
1-2 diş sarımsak
Taze nane
2-3 enginar kafası
Bakla alırken, lekesiz, canlı, yeşil renkli ve sert olanlarını seçin. Taze fasulye gibi ortadan ikiye bölüp tazeliğini kontrol edin. Buzdolabında, poşet içinde 1-2 gün taze olarak saklayabilirsiniz.
Pişirdiğinizde hemen tüketin.
Yapılışı
Baklaları yıkadıktan sonra ayıklayınız. Bir tencereye üzerini geçecek kadar su koyup, haşlayınız. Haşlandıktan sonra suyunu süzerek, tervis tabağına alınız. Zeytinyağı, limon, tuz ekleyerek servise hazır ediniz. Taze naneleri de ister üzerine süs, isterseniz ince ince kıyıp içerisine serpebilirsiniz. Eğer daha sonra haşlayacaksanız, kararmaması için, bakla ve enginar kafalarını, limonlu suda bekletiniz.
Afiyet olsun.
Baklanın faydaları
Vitamin ve protein açısından son derece zengin bir besin olan baklanın taneleri tazeyken yeşil, kuruyunca kahverengidir.
Kuru Bakla, taze baklaya göre daha besleyicidir. Kuru baklanın 100 gramında yaklaşık olarak 26 gr. protein, 58 gr. karbonhidrat ve 341 kalori vardır. Ayrıca bakla B1, B2, B6 ve K vitaminlerinin yanı sıra potasyum ve magnezyum mineralleri açısından da oldukça zengindir.
Bakla, her yerde yetişir. Çiçekleri, unu, kabuğu kullanılır. Gıda yönünden çok zengindir. Baklanın taze olanının faydaları daha çoktur. Hazmı kolay, besleyici bir bitkidir. Çiçekleri zamanında, gölgede kurutulur ve kapalı kutularda saklanır.
Uzmanlar, baklayı pişirdiğiniz gün tüketmenizi öneriyor. Birkaç gün bekleyen bakla yemeği, karaciğeri yoruyor.
Vücutta su tutma özelliği var. 4-7 yaş çocuklarda çok fazla tüketilmemesi gerekiyor. Ancak tüm bu yan etkilerine rağmen, sağlık için son derece yararlı. Sadece çok sık tüketmemek gerekiyor.
Kırmızı etten uzak durması gerekenler için bakla, çok işlevseldir. İçinde bol miktarda protein, azot ve kalori bulunur.
Doğal depamin kaynağıdır. Depamin eksikliği, Parkinson hastalığına yol açar. Lutein içeriğinden dolayı gözler için faydalıdır. Kötü kolesterolü düşürür. Kan şekerini düzene sokar. Bağırsak düzensizliğine iyi gelir. Hemoroit ve kabızlığa iyi gelir. Demir ve kalsiyum mineralleri açısından zengindir. Bol miktarda A, C, B ve B2 vitaminleri içerir. İdrar yollarını temizler. Bağırsak parazitlerini düşürür. Baş ağrısına iyi gelir. Yüksek albümün içerir. Böbrek kumları için tedavi edicidir. Cilde iyi gelir. Böbrek ağrılarını dindirir. Böbrek iltihaplarını giderir.
Böbrek kum ve taşlarının düşürülmesine yardımcı olur. Lumbago, romatizma, siyatik ve dolama şikayetlerini giderir.
Güncelleme Tarihi: 04 Şubat 2014, 09:48