KKTC’de Türk Telekom tarafından gerçekleştirilmesi planlanan fiber altyapı dönüşüm protokolüne ilişkin süreçte müzakerelerin devam ettiği ve henüz imzaya hazır bir metnin bulunmadığı açıklandı.

İnternet Servis Sağlayıcıları Birliği adına Başkan Olgu Tansuğ tarafından yapılan yazılı açıklamada, sürecin KKTC Ulaştırma Bakanlığı ve Bilgi Teknolojileri ve Haberleşme Kurumu nezdinde yürütüldüğü belirtildi.

Açıklamaya göre görüşmelere; Türk Telekom yetkilileri, ilgili kamu kurum temsilcileri, Tel-Sen, KKTC Telekomünikasyon Dairesi Müdürü, Bilgisayar Mühendisleri Odası ve İnternet Servis Sağlayıcıları Birliği katılıyor.

18 Şubat Toplantısı Sonrası Açıklama

18 Şubat 2026 tarihinde gerçekleştirilen son toplantının ardından basına yansıyan farklı değerlendirmeler üzerine kamuoyunu bilgilendirme ihtiyacı doğduğu ifade edildi.

İki ilçede asayiş ve trafik denetimi: 11 tutuklu
İki ilçede asayiş ve trafik denetimi: 11 tutuklu
İçeriği Görüntüle

Birlik açıklamasında, internet servis sağlayıcılarının hukuki ve sektörel hassasiyetlerinin önceki toplantılarda olduğu gibi son toplantıda da kapsamlı biçimde dile getirildiği vurgulandı. Mevcut protokol metnine ilişkin çekincelerin ayrıntılı olarak yeniden ortaya konduğu; sektörün teknik mimarisi, saha gerçeklikleri ve operasyonel sürdürülebilirliğinin bütüncül bir yaklaşımla değerlendirildiği kaydedildi.

“Kesinleşmiş Bir Mutabakattan Söz Edilemez”

Türk Telekom yetkililerinin iletilen talepleri Türkiye’deki üst yönetime aktaracaklarını ifade ettiği belirtilirken, bir anlaşmadan söz edilebilmesi için yalnızca görüş alışverişinin yeterli olmadığına dikkat çekildi.

Açıklamada, hukuki olarak yetkili mercilerin açık onayının gerektiği ve yapılacak değerlendirmeler sonrasında ortaya çıkacak geri bildirimler doğrultusunda sürecin yeniden ele alınmasının gerekeceği vurgulandı. Bu aşamada imzaya hazır herhangi bir metin bulunmadığı ve kesinleşmiş bir mutabakattan söz edilmesinin mümkün olmadığı belirtildi.

“25 Yıllık Protokol Sağlam Zemine Oturtulmalı”

Birlik, söz konusu düzenlemenin 25 yıllık bir protokol olduğuna işaret ederek, bu kadar uzun vadeli ve bağlayıcı bir düzenlemenin ekonomik, hukuki ve sektörel sonuçlarının tüm ülkeyi etkileyeceğini ifade etti.

Protokolün anayasal çerçeveye ve yürürlükteki mevzuata tam uyumlu hâle getirilmeden herhangi bir sonuca varılmasının mümkün olmadığı belirtilen açıklamada, tüm tarafların hukuki sürecin hassasiyetinin farkında olduğu kaydedildi.

“Fiber Yatırıma Karşı Değiliz”

İnternet Servis Sağlayıcıları Birliği, fiber altyapı yatırımına karşı olmadıklarını özellikle vurguladı. Açıklamada, ülkenin güçlü, hızlı ve güvenli bir iletişim altyapısına kavuşmasının ortak hedef olduğu ifade edildi.

Ancak sürecin anayasal zemine, rekabet hukukuna ve sektörün teknik ile operasyonel gerçekliklerine tam uyumlu şekilde sonuçlanması gerektiği belirtilerek, sağlam bir hukuki temele dayanmayan uzun vadeli bir protokolün sürdürülebilir olmayacağı kaydedildi.