Süslü unvanların ve lüks evlerin konforunun tadını çıkarmanın yanı sıra, kraliyet ailesinin büyük banka hesapları var. Gelirleri milyonlar değerinde – rakam sayısı bir telefon numarası kadar uzun.

Ama kraliyet üyeleri paralarını nasıl alıyor?

Farklı kaynaklar, devlet teşviklerinden özel mülklere kadar değişen bir sayıyı açıklamaktadır. Nasıl zengin olduklarını keşfedelim.

1. Egemen Hibe

İngiliz Kraliyet hükümdarları, yüzyıllar öncesine dayanan birkaç kazançlı gayrimenkule sahipti. Daha önceki tüm hükümdarlar gibi, Kral III. George, 1760’ta bu tür mülkleri İngiliz hükümetine devretti.

Hükümdarlık devletini telafi etmek için hükümet kraliçeye ödeme yapıyor. Hükümet 2011’den beri “Egemen Hibe” ödüyor.

Böyle bir hibenin kabaca tahmini hakkında konuşursak, 2019’da 105 milyon dolardı.

2. Egemen Hibe Sadece Kraliyet Hanelerinin Ücretini Öder

Egemenlik hibesi, sıradan biri için oldukça büyük bir miktar gibi görünebilir, ancak bu, kraliyet mensupları için değildir. Hibe parası, monarşinin günlük bakımı için harcanıyor – personel maaşlarını karşılamaktan kamu hizmetleri için ödeme yapmaya ve resmi seyehat  masraflarını karşılamaya kadar.

Kraliyet ikametgahının bakımı, Kraliçe’nin en büyük önceliğine sahiptir. Asırlık tüm şatoları ve sarayları korumak zorundadır ki bunlar şüphesiz ihtişam bakımından eşsizdir ama aynı zamanda  para tuzaklarıdır.

Buckingham Sarayı ve Windsor Şatosu gibi resmi konutları çalışır durumda tutmak için kraliyetlerin muazzam fonlara ihtiyacı var – Egemen Hibe bunun sadece bir kısmını kapsıyor.

Kraliyet koleksiyonunu korumak çocuk oyuncağı değil ve masraflar kontrolden çıkıyor. Örneğin, 2017’de Buckingham Sarayı onarım masraflarını karşılamak için parlamento hibeyi yaklaşık 482 milyon dolara çıkarmak zorunda kaldı.

3. Cornwall Kar Dükalığı

3. yüzyılda Cornwall Dükalığı bir önlem aldı ve tahta geçecek sıradakiler için özel bir gelir ayırdı. Cornwall Dükü Prens Charles, böylece dükün holdinginden ödeme alıyor. Dükalık, Charles’a her yıl yaklaşık 28 milyon dolar gelir sağlıyor.

Özel maaştan yararlanan sadece Prens Charles değil, her iki oğulları, Prens William, Prens Harry ve aileleri de parayı alıyor.

Prens Harry ve eşi Meghan, Cornwall Dükalığı’ndan yıllık gelirlerinin yaklaşık %95’ini, 6.5 milyon doları alıyor.

Prens Harry ve William, babalarının mülkü için para almanın yanı sıra, anneleri Galler Prensesi Diana ve büyük büyükannelerinin bıraktığı servetin de tadını çıkarıyor.

Prenses Diana, her oğluna 12 milyon dolardan fazla emanet bırakmış, büyükannesi ise büyük torununun parasına 18 milyon dolar bırakmıştı.

4. Kraliçe’nin Özel Mülkünden Elde Edilen Kâr

Kraliyet gelirini oluşturan sadece kraliyet mülkleri değil, aynı zamanda özel mülkiyete ait topraklardır.

Kraliçe, Lancaster Dükalığı gibi birkaç özel mülke sahiptir – kraliçe için 25 milyon dolardan fazla gelir sağlayan en önemli özel mülklerden biridir.

Diğer özel mülkleri arasında İskoçya’da Balmoral ve İngiltere’de Sandringham bulunmaktadır.

5. Kıdemli Asillerin Çalışmasına İzin Verilmez

İngiliz kraliyet ailesi içindeki rütbeler farklıdır. Veraset kuralları gereği kıdemli üyelerin çalışarak gelir elde etmelerine izin verilmemektedir.

Sebebini incelersek; kıdemli bir kraliyet üyesi olmak, her yıl kraliyet görevlerini üstlenmenin birçok sorumluluğunu beraberinde getirir.

2019’da sadece Prens Charles’ın 521 kraliyet nişanı vardı ve kraliyet ailesi dışında herhangi bir iş için vakit bulamadı.

6. William ve Harry İngiliz SiIahIı Kuvvetlerinden Gelir Kazandı

Kraliyet işlerine zaman ayırmadan önce, Prens Harry ve William İngiliz SiIahIı kuvvetlerinde kariyer yaptılar. 2005 yılında St. Andrews Üniversitesi’nden mezun oldular. William, eğitimi arama kurtarma pilotu olarak aldı ve yıllık 70.000 $ maaş kazandı.

2017 yılına kadar ambulans pilotu olarak çalıştı ve maaşının tamamını hayır kurumlarına bağışladı.

Prens Harry hakkında konuşursak, 2005 yılında ordu için eğitimine başladı ve Afganistan’da görev yaptı. Bir subay olarak, Prens Harry 50.000 dolar gelir elde etti.

7. Bazı Kraliyet Üyelerinin Düzenli Kariyerleri Vardır

Daha az kıdemli kraliyet ailesi üyeleri, egemen hibeden para almazlar ve bu da onları profesyonel kariyerlerine devam etmeye uygun hale getirir. Yarı zamanlı kraliyet görevlerini ödemenin yanı sıra, kraliçenin torunu Prenses Beatrice ve Eugenie kariyerlerini sürdürüyorlar.

Tam zamanlı kraliyet üyesi olmayan üyeler ücretli bir işte çalışırlar. Peter Phillips ve Zara Tindall, Phillips’in spor ve bankacılıkta hizmet vermesi gibi profesyonel işler yaparken Tindall şimdi yarış pisti direktörü olarak çalışıyor.