İngiltere Başbakanı Johnson, halka hitaben yaptığı konuşmada 19 Temmuz Pazartesi günü planlandığı şekilde yasakların kaldırılacağını açıkladı ve ekledi: “Bu pandemi bitmedi” Başbakan, Maske kuralı ve aşı pasaportları hakkında önemli açıklamalar yaptı.

Başbakan, 19 Temmuz’da kısıtlamaların çoğunu kaldırma planlarını uygulayacaklarını açıkladı.  Ancak  “Koronavirüs sizin ve aileniz için riskler taşımaya devam ediyor, hemen geri dönemeyiz” diyerek de halkı temkinli olmaya çağırdı.

Karantinaların gevşetilmesinin son aşaması planlandığı gibi devam edecek olsa da, maskelerin kapalı alanlarda teşvik edileceğini ve işletmelerin kendi kurallarını koyabileceğini belirten Johnson, ayrıca halkın da büyük tepki gösterdiği aşı pasaportlarının yeniden gündeme alındığını belirtti.

Başbakan,  “hiçbir şeyi ekarte etmiyoruz” diyerek gelecekteki karantinaların önünü açtı.

Boris Johnson, yeni kurallar şu şekilde açıkladı:

Gece kulüpleri gibi büyük mekanlarda “Covid sertifikası” istenecek.

Evde çalışma programı gevşetilecek ve iş yerine kademeli dönüş teşvik edilecek.

Toplu taşıma gibi kalabalık ortamlarda maske önerilecek anca maske takmayanlara para cezası uygulanmayacak.

En savunmasız durumdaki insanlar için yeni tavsiyeler yakında yayınlanacak.

Johnson’un sözleri ne anlama geliyor?

Yasakların hafifletilmesi kararı önümüzdeki iki buçuk ay içinde gözden geçirilecek. Hastaneye yatışlar ve ölümler artarsa ​​katı kuralların geri dönebileceğinin sinyalleri verildi.  İngiltere’nin yeni Sağlık Bakanı Sajid Javid bugün Avam Kamarası’ndaki milletvekillerine 23 Eylül’e kadar dördüncü adımın gözden geçirileceğini söyledi. bu da aslında hayatın tamamen normale dönmediğinin, hükümetin temkinli davranacağının bir kanıtı olarak görülüyor. Ayrıca vakalardaki bir artış daha fazla ölüme neden olursa, hükümetin özgürlüğe giden yol haritasında geri çekilebileceği anlamına geliyor.

Kovid sertifikaları hayata geçiyor

Gece kulüpleri gibi büyük mekanlarda önümüzdeki haftadan itibaren Covid sertifikasyon sistemi getirilecek. Daha önce Downing St. tarafından reddedilen tartışmalı tekliflere göre, firmalar/ işletmeler insanlara Covid durumlarına göre izin vermeye teşvik edilecek.

NHS uygulaması aracılığıyla İngilizler, çift iğneli olup olmadıklarını, son 48 saat içinde PCR testinin negatif olup olmadığını veya son altı ayda PCR testinin pozitif olup olmadığını ve dolayısıyla antikorlarla dolup taşmadığını gösterebileceklee. Ve iş yerleri yada işletmeler bu raporlara göre çalışanlarını iş yerine dönmeleri yada müşterilerine hizmet verip vermeme konusunda karar alabilecekler.