Londra Yunus Emre Enstitüsü tarafından düzenlenen “Art4Lives” (Hayat için Sanat), Türkiye’nin yıkıcı depremlerinden etkilenenlere yardımcı olabilmek için sanatın birleştirici gücü ile uluslararası üne sahip  sanatçıları bir araya getiren bir insani yardım projesidir.   

6 Şubat’da Türkiye ve Suriye’yi vuran 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki depremlerde ve ardından gelen artçı sarsıntılarda 48 binden fazla insan hayatını kaybetmiştir. İnsanların hayatını alt üst eden yıkıcı deprem, on binlerce insanı zorlu kış koşullarının ortasında barınağa, giysiye, temiz suya ve yiyeceğe muhtaç durumda bırakmıştır.

11’den fazla şehri etkileyen deprem, yarattığı sonuçlar ile sadece o şehirlerdekileri değil, dünyanın dört bir yanındaki tüm insanlığı da derinden etkilemiştir. Ancak ilk günden bu yana, farklı milletlerden milyonlarca insanın destek mesajları ve yardımlar göndermesine rağmen bölgedeki depremzedelerin yaralarının bir nebze olsun sarılması ve depremin oluşturduğu hasarın olabildiğince giderilebilmesi için uzun vadeli afet yardımı gerekmektedir. Bu nedenle  Londra Yunus Emre Enstitüsü,  bu kritik durumla ilgili farkındalığı artırmak, yardım akışını devam ettirmek ve deprem sonrası gösterilen desteğin sürekliliğini sağlamak için Art4Lives (Hayat için Sanat) adlı çevrimiçi sanat müzayede projesi düzenlemektedir.

Londra Yunus Emre Enstitüsü tarafından düzenlenen ve küratörlüğünü sanatçı Nagihan Seymour’un yaptığı proje, birbirinden seçkin eserler aracılığı ile sanatın hayatlara dokunmaktaki gücünü göstermeyi ve bu konudaki farkındalığa dikkat çekmeyi hedefliyor. Yüzyıllardır sanatı toplumsal sorunlara ilgi çekmek için icra eden sanatçılar, şimdi de bu acı depremin yaralarını sarmak için bir araya geliyor. Proje, birlik ve dayanışma halinde hareket etmenin öneminin yanı sıra depremzedelere yardım etmenin farklı yolları olduğuna da dikkat çekiyor. 

Projenin ilk müzayedesi 20 Mart 2023 tarihinde www.art4lives.uk adresinde çevrimiçi olarak başlayacak ve seçilen eserler 30 Mart 2023 tarihine kadar müzayedeye açık olacaktır.  Hat, tezhip, seramik, resim, fotoğraf, nakış ve takı tasarım gibi sanatın birbirinden farklı alanlarından eserler depremzedelere yardımcı olmak için satışa sunulacaktır. 

Art4Lives projesi depremzedeler için bağış toplamak ve sürdürülebilir bir yardım kaynağı oluşturmak amacıyla, değerli eserlerini bağışlamış olan 36  usta sanatçı ile işbirliği yapmaktadır. Seçkin eserleriyle yer alan bu sanatçılardan bazıları: Abbas Ketizmen, Ahmet Sacit Açıkgözoğlu, Ali Akbar Beigi, Ali Yanya, Amina Uddin, Anahita Alavi, Anna Clarke, Büşra Kayıkçı, Caroline Thomson, Devrim Erbil, Dilruba Yılmaz, Esra Kizir Gökçen, Hanifi Dursun, Hannah Bruce, Ismail Hussayn, Izzet Keribar, Joe Thompson, Kara Leigh Ford, Melissa Vipritskaya Topal, Molly Lemon, Nagihan Seymour, Nevzat Yıldırım, Özgül Arslan, Peter Sanders, Raanaz Shahid, Saliha Beyza Umurca, Samantha Louise Emery, Samar Farooq, Sandra Daniel, Sandy Kurt, Sibel Pekgöz, Soraya Syed, Tanya Harrison, Terry Katalan, Yusuf Islam ve Zeynep Iqbal Kayani. 

Bünyesinde birden fazla müzayedenin düzenlenecek olduğu Art4Lives projesine ilerleyen aşamalarda  yeni sanatçılar da dahil olacaktır. Müzayedelerden elde edilecek gelirin tamamı, afetleri önlemek ve afetlere bağlı zararları en aza indirmek, afet sonrası müdahaleleri planlamak ve koordine etmek için çalışan Türkiye İçişleri Bakanlığı Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı’na (AFAD) bağışlanacaktır.

Proje hakkında daha fazla bilgi için projenin web sitesini https://art4lives.uk  ya da Londra Yunus Emre Enstitü’sünün websitesini https://yeelondon.org.uk ziyaret edebilir veya [email protected] ve [email protected] adreslerine e-posta gönderebilirsiniz.  

Londra Yunus Emre Enstitüsü’nün Instagram hesabı @yeelondra’yı ve Ayrıca Art4Lives projesinin Instagram hesabını @art4livesuk’i takip ederek projeden haberdar olabilirsiniz.