CTP Milletvekili Sıla Usar İncirli, Cumhuriyet Meclisi’nde yaptığı konuşmada, son dönemde yaşanan veri sızıntıları ve siber saldırıların ülke açısından ciddi bir tehdit oluşturduğunu söyledi.
Siber saldırıların günümüzün kaçınılmaz gerçeklerinden biri haline geldiğini belirten İncirli, önemli olanın bu saldırılara karşı devletin ne tür önlemler aldığı olduğunu vurguladı.
Çalışma Dairesi’nin internet sitesi ile Sağlık Bakanlığı’nın randevu sistemine yönelik saldırıları hatırlatan İncirli, devlet kurumlarının dijital altyapılarının yeterince korunmadığını savundu.
“Hükümet yasanın gereğini yerine getirmiyor”
Dijital Dönüşüm ve Elektronik Devlet Kurumu Yasası’nın merkezi denetim ve güvenlik mekanizmaları öngördüğünü ifade eden İncirli, hükümetin mevcut mevzuatın gereklerini yerine getirmediğini ileri sürdü.
Kurumların dijital sistemlerini birbirinden bağımsız şekilde yönettiğini belirten İncirli, kamuya ait internet siteleri ve veri tabanlarının yeterli güvenlik testlerinden geçirilmediğini söyledi.
İncirli, “Devletin kurumları şu anda bu saldırılara tamamen açık bir vaziyettedir” diyerek, vatandaşlara ait kişisel verilerin güvenliği konusunda ciddi soru işaretleri bulunduğunu kaydetti.
Güngör Tesisi ve çevre sorunlarına da dikkat çekti
Konuşmasında Güngör Katı Atık Düzenli Depolama Tesisi’ndeki sorunlara da değinen İncirli, tesisin planlanandan daha erken kapasitesini doldurduğunu ve gerekli önlemlerin zamanında alınmadığını ifade etti.
Çevre politikalarının plansızlık nedeniyle başarısız olduğunu savunan İncirli, nüfus artışı, atık yönetimi ve çevre koruma konularında uzun vadeli planlamaya ihtiyaç bulunduğunu belirtti.
“Sorunlar zamanında çözülmüyor”
Hükümetin birçok alanda sorunları zamanında ele almadığını söyleyen İncirli, eğitimden çevreye, dijital güvenlikten kamu yönetimine kadar benzer bir anlayışın hâkim olduğunu savundu.
İncirli, sorunların kriz haline gelmeden çözülmesi gerektiğini vurgulayarak, “Sorunları zamanında çözmek, planlama yapmak ve riskleri önceden yönetmek gerekir. Aksi takdirde ülke sürekli yeni krizlerle karşı karşıya kalır” ifadelerini kullandı.






