Yılın ikinci ve son Güneş tutulması bugün gerçekleşiyor. Kıbrıs'tan ve Türkiye'nin birçok kentinden de izlenecek tutulma yaklaşık 3 saat sürecek.

2022’nin ikinci Güneş tutulması bugün gerçekleşiyor. Güneş tutulması, İzlanda, Avrupa, Kuzey-doğu Afrika, Ortadoğu, Batı Asya, Hindistan, Batı Çin'den gözlenebilecek.

Tutulmanın Rusya'dan görüleceği maksimum noktada, Güneş'in tam olarak yüzde 82'si Ay tarafından tutulacak. Avrupa’da ise yüzde 15-30 oranında kısmı görünecek.

Türkiye ve Kıbrıs'tan da izlenecek

Türkiye saati ile 12.40 ile 15.05 arasında yaşanacak olan tutulmada, Güneş'in yaklaşık yüzde 50'si Ay tarafından örtülecek.

2022 yılının en önemli gök olaylarından biri olan parçalı Güneş tutulması Kıbrıs'tan ve Türkiye'nin birçok kentinden görülebilecek. Yaklaşık 3 saat sürecek tutulma en fazla yüzde 52 ile Erzurum ve Hakkari'den izlenebilecek.

Parçalı Güneş tutulması sırasında ne olur?

Yeni Ay, görünmez olacak şekilde Güneş’in önüne geçmeye başlar. Parçalı Güneş tutulmasında Ay yavaş yavaş Güneş’i kapatır. Tam kavuşuma ulaştığı noktadan hemen sonra parçalı bir şekilde tekrar Güneş’in önünden çekilir ve tutulma biter.

Kıbrıs Meteoroloji Sayfası şu bilgielndirmeyi yaptı:

Amatör gökbilimci Chrysanthos Fakas, parçalı tutulmanın 12:49’da başlayacağını, ortası ve aynı zamanda maksimumunun 14:03’de gerçekleşeceğini, sonunun ise 15:15’de olacağını duyurdu. Kıbrıs’ta saat 13.00’den kısa bir süre önce başlayacak olan tutulma yaklaşık iki saat sürecek.

GÜNEŞ TUTULMASI NASIL İZLENİR?

Güneşe asla özel koruma olmadan dürbün, teleskop veya çıplak gözünüzle bakmayın. Astrofotoğrafçılar ve gökbilimciler, güneş tutulmaları veya diğer güneş olayları sırasında güneşi güvenli bir şekilde gözlemlemek için özel filtreler kullanırlar.