Londra Yunus Emre Enstitüsü 2021 Baillie Gifford Ödülü Adayı Tharik Hussain ile "Dağlardaki Minareler: Müslüman Avrupa'ya Bir Yolculuk" isimli yeni kitabı hakkında keyifli bir söyleşi ve imza gününe ev sahipliği yaptı.

Avrupa’nın keşfedilmeyi bekleyen zengin İslam tarih ve kültürüne yaptığı seyahatini kitaplaştıran seyahat yazarı Tharik Hussain, “Dağlardaki Minareler: Müslüman Avrupa'ya Bir Yolculuk” isimli son eseriyle 11 Kasım 2021 Perşembe akşamı okuyucularıyla Londra Yunus Emre Enstitüsü'nde buluştu.

Yazar Tharik Hussain bu sürükleyici söyleşisinde bir gezinin nasıl kitaba dönüştüğünü dinleyicileriyle paylaştı. Bulgaristan'ın yüksek bir noktasındaki Palamartsa köyünde ailecek küçük bir tatil yaparken Osmanlı’nın en ünlü seyyahı Evliya Çelebi'den ilhamla tatil rotasını genişleten ve Batı Balkanlar’a doğru yol alan yazar, Bosna-Hersek, Sırbistan, Kosova, Kuzey Makedonya, Arnavutluk ve Karadağ gibi yüzlerce yıldır yerel Müslümanların yaşadığı bölgeleri ailece dolaşır. Konuşmasında Avrupa’nın bambaşka bir yüzünü keşfettiğini ifade eden Hussain, karşılaştığı her yüzlerce yıllık İslam mimarisi eserle, bir Avrupalı olduğu kadar bir Müslüman da olan yerel halkla gezisinin güzelliğinin katmerlendiğini hisseder. Gezinin sonunda, Avrupa'da görülmek istenmeyen fakat yüzlerce yıldır Müslümanların kimlikleriyle kök salmış yerel halkın hikayesine yaptığı yolculuğu bir kitapla anlatmaya karar verir: Dağlardaki Minareler

İngiltere’nin en prestijli ödüllerinden biri olan 2021 Baillie Gifford Ödülü'ne aday gösterilen bu çok ses getiren kitap, yıllardır gösterilmeme ve görülmeme politasıyla karşı karşıya olan bir Avrupa'ya, Müslüman bir Avrupa'ya yapılan bir yolculuğu anlatıyor.

Tharik Hussain konuşmasında yaptığı analizlerle bugüne kadar öğretilen fikirlere ve klişelere meydan okuyan tarihteki karşı-anlatıların önemine değindi. Seyahat yazılarını 'dekolonizasyondan kurtarmanın' ve genellikle duyulmayanlara ses vermenin öneminin altını çizen cümleleri dinleyiciler üzerinde büyük bir tesir yarattı.

Tharik'in Balkanlar'daki seyahatlerine dair hatıralarına dair söyleşisi, günümüz medyasındaki anlatıcının önemine dair dokunaklı cümleleriyle devam etti. Tarih ve kültüre dair okuduğumuz her belgeyi daha doğru bir bakış açısıyla analiz edebilmek için, o belgenin yazarının, yazıldığı yerin ve döneminin göz önüne alınarak okunması gerektiğini vurgulayarak konuşmasını sonlandırdı.

Müslüman bir yazar tarafından kurgusal olmayan ilk eser olan Dağlardaki Minareler, mevcut İslamofobi dalgasının tarihsel kökenine derinlemesine iniyor. Dünyanın birçok farklı noktasından çeşitli yayın kuruluşları için Müslüman kültür ve mirasını uzun yıllardır araştıran Tharik, çalışmaları boyunca popüler dini ve kültürel anlatılara karşı çıkan bir duruş sergilemeye özen göstermiştir. 2021 yılında İngiltere'nin Surrey kentinde İngiltere'nin ilk Müslüman mirası parkuru oluşturmak ve New York Festivalinde Dünyanın En İyi Radyo Programları Ödülü'nü aldığı BBC World Service’de yayımlanan America's Mosques: Bir Entegrasyon Hikayesi adlı radyo belgeselini yapmak gibi birbirinden başarılı projelere imza attı.

Salonun tamamını dolduran yoğun ilgili dinleyici kitlesinin soruları ve Tharik'in detaylı ve etkileyici cevaplarından oluşan bir Soru-Cevap oturumunun ardından etkinlik, yazarın okuyucuları için kitaplarını imzalanmasıyla sona erdi.

Londra Yunus Emre Enstitüsü, London Central Mosque ve Everyday Muslim tarafından ortaklaşa düzenlenen bu etkinlik, Londra Yunus Emre Enstitüsü Facebook sayfası ve YouTube kanalı (@yeelondra) üzerinden online olarak da yayımlandı.