UBP Milletvekili Ahmet Savaşan, Ad-Hoc Komite’nin hazırladığı yasa önerisinin detaylarını anlattı

Cumhuriyet Meclisi’nde Doğal Afet ve Depremle İlgili Mevzuatın Düzenlenmesine İlişkin Oluşturulan Ad-Hoc Komite Deprem Ve Diğer Doğal Afetlere Yönelik Mali Yardım Ve Hazırlık Yasa Önerisi’ni hazırladı. 

UBP Milletvekili ve Ad-Hoc Komite Üyesi Dr. Ahmet Savaşan, hazırlanan yasa önerisinin detayları hakkında açıklamalarda bulundu.

Doğal Afet ve Depremle İlgili Mevzuatın Düzenlenmesine İlişkin Oluşturulan Ad-Hoc Komite hafta boyunca süren yoğun çalışmalarını Cuma gün akşam saatlerinde tamamlayarak Deprem Ve Diğer Doğal Afetlere Yönelik Mali Yardım Ve Hazırlık Yasa Önerisi’ni hazırladı. 

Ad-Hoc Komite Üyesi, Ulusal Birlik Partisi (UBP) Milletvekili Ahmet Savaşan BRT ekranlarında yayınlanan “17. Saat” adlı programa canlı bağlantı ile katılarak, yasa önerisine ilişkin açıklamalarda bulundu.

Yasayı oy birliği ile geçirmeyi arzu ettiklerini aktaran Ahmet Savaşan, “söz konusu yasa, 6 Şubat 2023 tarihinde Türkiye Cumhuriyeti’nde meydana gelen deprem nedeniyle, Türkiye’de ortaya çıkan barınma ihtiyacının karşılanmasına katkı koyabilmek, ülkemizde ortaya çıkan ihtiyaçların tespiti ve giderilmesi ile ileriki süreçte doğabilecek doğal afetlerle mücadele kapsamındaki hazırlıkların tespiti ve giderilmesi amacıyla mali kaynağın oluşturulması için hazırlanmıştır” dedi.

DOĞAL AFETLERLE MÜCADELE KAPSAMINDA ARAMA KURTARMA, SAĞLIK, GEÇİCİ ZORUNLU BARINMA VE EĞİTİM ALANLARINDA ÇALIŞMALAR YAPILACAK…

Ahmet Savaşan, “yapmayı ön gördüğümüz yasa ile, depremden dolayı, depremde zarar gören kişilerin Türkiye’deki barınma ihtiyaçlarının karşılanması, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ne gelen depremzedelerin acil iaşe, ibate, sağlık ve eğitim harcamalarına katkı yapılması, depremden doğrudan etkilenen Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti yurttaşlarının desteklenmesi ile Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde meydana gelebilecek deprem ve diğer doğal afetlerle mücadele kapsamında arama kurtarma, sağlık, geçici zorunlu barınma ve eğitim alanlarındaki çalışmalarının yapılması ve bu alanlardaki ihtiyaçların giderilmesi yanı sıra, yerel yönetimlerin bu alanlarda gerçekleştirilecek çalışmalara katkı yapılmasını sağlamaya yönelik kaynak yaratılmasını amaçlamaktayız” şeklinde konuştu.

HALKIMIZIN, PAYDAŞLARIN VE MUHALEFETİN TALEPLERİ DİKKATE ALINDI…

Yasa tasarısı hazırlanırken halkın, muhalefet partilerinin ve paydaşların hassasiyetlerinin dikkate alındığına vurgu yapan Ahmet Savaşan, “ 1 Milyar TL civarında mali kaynak yaratmayı ön gören yasa 3 ana başlıktan oluşuyor. Birincisi bütçeden yapılacak tasarruflar, ikincisi ilave katkılar, üçüncüsü ise gönüllülük esasına göre asgari ücret üzerindeki maaşlardan yapılması ön görülen kesintiler” diye konuştu.

YARATILACAK KAYNAK YASANIN AMACI DIŞINDA KULLANILAMAYACAK…

Yaratılacak mali kaynağın nereye harcanacağı konusunun katılımcılık anlayışı ile belirlendiğini ve bu kalemlerin tek tek detaylandırıldığına dikkat çeken Ahmet Savaşan, “oluşturulacak kaynak yasanın amacı dışında harcanamayacak. Harcama kalemleri yasa içinde yer alacak” dedi.

YASADA ŞEFFAFLIK VE DENETİM ÖNGÖRÜYOR…

Hazırlanan yasa ile yaratılacak mali kaynaktan yapılacak harcamaların yine aynı yasanın içinde oluşturulan Deprem ve Doğal Afet Değerlendirme ve Denetleme Komisyonu tarafından amaca uygun yapılıp yapılmadığının denetleneceğinin altını çizen Ahmet Savaşan, siyasi parti temsilcileri yanı sıra paydaşların da yer alacağı ön görülen komisyon sayesinde bütün harcamaların amacına uygun yapılması ve bu harcamaların denetlenmesi sağlanacak” diye konuştu.

ASGARİ ÜCRET ALTINA KESİNTİ YOK!

Yasa önerisinin sosyal yardım, engelli maaş ile cemile yardımları ile asgari ücretin altında maaş alanlardan kesinti öngörmediğini belirten Ahmet Savaşan, asgari ücretin üzerinde maaş alan kişilerden gönüllük esasına göre oransal kesinti yapılmasının planlandığını söyledi.

Ahmet Savaşan gönüllülük esasına göre asgari ücret üzerindeki maaşlardan yapılması planlanan kesintilerin:

Asgari ücret ile 30,000 TL arasında %1,

30,001-TL ile 55, 000 TL arası %1,5,

55,001 TL ile 75,000 TL arası %2,

75,001 TL ve üzeri için %5 olarak ön görüldüğünü söyledi.

HEDEFİMİZ YASAYI OY BİRLİĞİ İLE GEÇİRMEK…

Komitede ele alınan yasanın Ünal Üstel Başbakanlığındaki hükümetin ortakları ile bir bütün olarak büyük bir hassasiyetle desteklendiğine işaret eden komite üyesi UBP Milletvekili Dr. Ahmet Savaşan, “halkımızın ve paydaşların hassasiyetlerini samimiyetle dikkate alarak katılımcılık anlayışı ile hazırladığımız yasa tasarısını ana muhalefet partisinin katkısı ve desteğini de alarak oy birliği ile geçirmek istiyoruz. Taslağı kendilerine ilettik. Pazartesi ana muhalefetin tutumunu göreceğiz. Hükümet ortaklarımız ile bizler yasayı oy birliği ya da oy çokluğu ile planlanan hızda ve zamanda genel kurula göndermeye kararlıyız” ifadelerini kullandı.