Turizm ve Çevre Bakanı Fikri Ataoğlu, ülkedeki turizm beklentisi konusunda açıklamalarda bulundu.

3 günlük kapalı devre turizmin devam ettiğini belirten Ataoğlu, Ramazan bayramı için 3 günlük kapalı devre turizmin 4-5 güne çıkarılması taleplerinin olduğunu ancak Sağlık Üst Kurulu’nun bu talebe olumlu dönüş yapmadığını kaydetti. Kapalı devre turizmin mevcut şekilde yürütülmek durumunda kalındığını belirten Ataoğlu, Bayram’dan önce charter seferlerin artırılması ve ülkeye gelişlerin 3 gün değil 4-5 gün olması konusunda Üst Kurula taleplerini sıklıkta ilettiklerini belirterek, ülke adına ekonomik anlamda ciddi katma değer sağlayacak ve piyasayı hareketlendirecek bayram dönemi için bile Üst Kurul’un ilgili taleplere müsaade etmediğini kaydetti.

Türkiye Cumhuriyeti’nin turistler için uyguladığı politikaları örnek gösteren Bakan Ataoğlu, bu politikaların da Üst Kurul’a aktarıldığını ve yine olumlu dönüş alınmadığını dile getirdi. İç turizmi hareketlendirmek ve vatandaşlara tatillerinde ödeme kolaylığı ve taksit imkanı sunulması fikirleri ile de Üst Kurul’a gidildiğini lakin yanıtın yine aynı olduğunu kaydetti.

Turizmin belirli planlar, programlar dahilince açılabileceğini sıklıkta dile getiren Bakan Ataoğlu, “açıldık” deyince sektörün açılamayacağını ve turistleri kabul etmeye başlıyoruz denilince hemen turistlerin gelemeyeceğini belirterek tüm bu hamlelerin önceden belirlenmesinin önemine vurgu yaptı.

Önceden karar üretilemediği için açık olan otellerin reklam bile yapamadığını dile getiren Bakan Ataoğlu, ne turizm faaliyetleri konusunda ne de açık olan işletmeler konusunda reklam faaliyetlerinin , belirsizlik yüzünden reklam yapmaktan çekindiğini dile belirtti. “Turizm sektörü çekinerek hareket ediyor” diyen Bakan, bunun sebebinin ise Üst Kurul’un aldığı kararların ertesi gün değişiklik gösterebiliyor olmasından kaynaklandığını aktardı.

Çift PCR, çift aşı ile ülkeye turist gelmesi konusuna da değinen Turizm ve Çevre Bakanı, ilgili talebin 10 Haziran’da değerlendirileceğinin lakin bu tarihin ülke turizm sektörü açısında geç olduğunun altını çizdi. Üst Kurul’un karar almadan önce sektörün programlandırma yapmasının bir kez daha altını çizen Ataoğlu, “10 Haziran’da bu şekilde turist kabul etmeye başlıyoruz dersek en erken Temmuz başında ülkemize turist gelebilir” diye konuştu.

Kaynak: Gıynık