Universal Bank hissedarları hakkında evrakta sahtecilik yaparak menfaat sağlama gerekçesiyle mahkeme tarafından teminata bağlanmış olması, ülkede büyük yankı uyandırdı.

Banka hissedarları hakkındaki yargılanma süreci sürerken, banka çalışanları, banka ile iş yapan çevreler ve mevduat sahipleri, dava hakkındaki yargı kararının ne olacağını merakla bekliyor.

Hukuk çevreleri de dava sürecinin seyrini ve bankada işlendiği öne sürülen başka suçlar varsa, yeni davalar açılıp açılmayacağını yakından takip ediyor. Tüm bunların yanı sıra Erkman ailesinin avukatı Serhan Çınar bugün yaptığı yazılı açıklamada, Erkman ailesi mensupları, bahse konu iddialarla ilgili olarak herhangi bir suçlarının olmadığı, tüm gayretlerinin bankanın lehine olduğu, belirli kişilerin Universal Bank Ltd. veya kendileri ile olan kişisel sorunları nedeni ile konuyu medyada yayarak aileye ve bankaya zarar vermeye çalıştıkları görüşünde olduklarını belirtti.

“Dava, ülke adına üzücü, adalet adına önemli”

2.5 yıldan bu yana adalet arayan ve adaleti her yönüyle kavramak adına İngiltere'de hukuk eğitimini sürdüren İş İnsanı Meriç Erülkü, Universal Bank hissedarları hakkında evrakta sahtecilik yaparak menfaat sağlama gerekçesiyle dava açılmış olmasını yorumladı, hukuk sisteminden beklentilerini dile getirdi.

Meriç Erülkü, davanın, ülke adına üzücü, adalet adına önemli bir gelişme olduğuna dikkat çekerek, 2.5 yıldan bu yana haklarında soruşturma yapılan ve bugüne kadar dokunulmayan önemli kişilere, yüz kızartıcı birçok suçtan dava açılmış olmasının, adalete güvenin tesisi başta olmak üzere, ülkedeki herkesin geleceğe umut içinde bakmasını sağlayacağı inancını dile getirdi.

“Müebbet hapis cezası öngörülebilir”

Meriç Erülkü, banka hissedarlarının yüz kızartıcı bir suç işledikleri iddiasıyla yargılandıklarını hatırlatarak, sahte belge düzenleme, evrakta sahtecilik yaparak menfaat elde etme suçlarının, 10 yıl mahkumiyetten başlayarak müebbet hapis cezasını öngörebileceğini anımsattı.

Erülkü: Polise şikayette bulunmuştum

İş İnsanı Meriç Erülkü, KKTC’de yaşayan bir vatandaş, bir yurttaş olarak, davaya konu edilen banka içerisinde başka suçlar işlendiği yönünde elde ettiğini iddia ettiği delilleri, geçmişte polise teslim edip şikayette bulunduğunu ve süreci takip ettiğini belirterek, polis tarafından kısa sürede tamamlanabilecek soruşturmanın bugünlere kadar sürdüğünü, geç de olsa yargı sürecinin başlayabildiğini öne sürdü.

Dava sonucunu merakla bekliyorum”

Bundan sonraki süreci yakından takip edeceğinin altını çizen Meriç Erülkü, “Bu ülkede adalete güvenen tüm bireyler gibi ben de Lefkoşa Kaza Mahkemesi’nde açılan davanın sonucunu merakla bekliyorum” dedi.

Dava süreci devam ediyor

Universal Bank Yönetim Kurulu Başkanı Şemsi Kazım Erkman ile aile bireyleri ve bankanın hissedarları olan Halide Erkman, Eda Erkman, Betül Erkman, Sibel Erkman, Çiğdem Erkman ve Metin Erkman hakkında evrakta sahtecilik yaparak menfaat sağladıkları gerekçesiyle Lefkoşa Kaza Mahkemesi'nde dava açılmıştı.

Hissedarlardan Eda Erkman ve Betül Erkman, çıkarıldıkları Lefkoşa Kaza Mahkemesi tarafından ileride yargılanmak üzere teminata bağlandı.

Şemsi Kazım Erkman ile eşi Halide Erkman'ın mahkemeye çıkarılmaları öne sürülürken, hissedarlardan Sibel Erkman, Çiğdem Erkman ve Metin Erkman’ın yurtdışında oldukları ve adaya döndükleri zaman yargılanmaya başlanacakları iddia ediliyor.

Universal Bank’a ait 1 milyon 225 bin Sterlin ve 330 bin Euro değerindeki dövizi, 11.05.2020 tarihinde Türk Lirası'na çevirip bu işlemi, kurun daha yüksek olduğu 07.05.2020 tarihinde yapılmış gibi gösterdiği iddia edilen Universal Bank Bölüm Şefi Yeliz Kulle hakkında açılan evrakta sahtecilik davası devam ediyor.

Av. Çınar: "Bir takım odaklar meseleyi saptırmaya çalışıyor"

Erkman Ailesi Avukatlarından Av.Serhan Çınar konuyla ilgili bir kamuoyu duyurusu yayınladı. Çınar'ın açıklaması şu şekildedir:

Universal Bank Ltd. hissedarlarından Erkman ailesi mensupları ile ilgili olarak medyanın gündemine taşınan adli süreç,  konuya ilişkin açıklama yapmamızı bir zaruret haline getirmiştir.

Bahse konu olay Universal Bank'ın Genel Bankacılık Hizmetleri ile alakalı değil Erkman Ailesi'nin Bankaya 20 Milyon TL’yi aşkın bir sermaye artışı gerçekleştirdiği  tarihte bankaya yatırılan döviz cinsinden paranın kur hesaplamalarından kaynaklı yaklaşık 391 bin 244 TL farkla alakalıdır.

Öncelikle şunu belirtmeliyiz ki; aileye bu konuya ilişkin herhangi bir dava okunmamış ve dosyalanmamıştır.

Bugüne kadar kamuoyu önünde yaşanan olaylar, sürdürülen tahkikat dosyasında elde edilen bilgilerin suç oluşturup oluşturmadığı konusunda dosyanın hukuk dairesine sunulabilmesi için uygulanan standart prosedürlerdir. Kişilerin teminata bağlanması, ortada illaki bir suçun olduğunun ya da tahkikat kapsamına alınan kişilerin suçlu olduğunun göstergesi değildir. 

Ne var ki; Konuyu kasıtlı ve taraflı şekilde yorumlayan bir takım odaklar, meseleyi saptırmak sureti ile sanki ortada bir mahkumiyet varmış gibi konuyu ele almakta ve bilinçli bir şekilde bu algının yaratılmasına yönelik çalışmalar yapmaktadır. Daha hakkında dava bile oluşturulmamış insanları, toplum önünde suçlu gibi göstermek için yürütülen algı çalışmaları, kişilik haklarına saldırı niteliği taşıdığı gibi, masumiyet karinesi ilkesini de yok saymaktır. KKTC bir hukuk devletidir ve bu konuda son söz mahkemelerimize aittir.

Erkman ailesi mensupları, bahse konu ile ilgili olarak herhangi bir suçlarının olmadığı, tüm gayretlerinin bankanın lehine olduğu, belirli kişilerin Universal Bank Ltd. veya kendileri ile olan kişisel sorunları nedeni ile konuyu medyada yayarak aileye ve bankaya zarar vermeye çalıştıkları görüşündedirler.

Konunun gündeme geldiği günden beridir, ailenin tüm fertleri, adaletin tecellisine yönelik  yürütülen tüm çabalara destek vermiştir. Aile, süreç boyunca da adaletin doğru tecellisine katkı sağlamak adına her tür iyi niyeti ortaya koymaya devam edecektir.

Erkman ailesine yönelik belirli bir süredir başlatılan ve devam eden sistematik yıpratma girişimlerinin bir kez daha başarısızlığa uğrayacağından kuşku duymuyoruz. Konunun aydınlatılması,  gerçeklerin ortaya çıkarılması, bankanın menfaatlerinin korunması noktasında hukuki tüm haklarımızı sonuna kadar kullanacağımızı duyurur, Kıbrıs Türk Halkı'na en içten saygılarımızı sunarız.

Av. Serhan ÇİNAR