Ankara’da bulunan Cumhuriyet Meclisi Hukuk, Siyasi İşler ve Dışilişkiler Komitesi’nin temasları devam ediyor.  

Cumhuriyet Meclisi’nden verilen bilgiye göre, Cumhuriyet Meclisi Hukuk, Siyasi İşler ve Dışilişkiler Komitesi heyeti, temasları kapsamında Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) bünyesindeki bazı İhtisas Komisyonları ile bir dizi toplantı yaptı.

Komite bu bağlamda sırasıyla TBMM Dışişleri Komisyonu Başkanı Akif Çağatay Kılıç, TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı Yusuf Beyazıt, TBMM Adalet Komisyonu Başkanı Abdullah Güler ve söz konusu Komisyonların bazı üyeleriyle bir araya geldi.

TBMM’de yapılan toplantılara Hukuk, Siyasi İşler ve Dışilişkiler Komitesi Başkanı UBP Milletvekili Yasemi Öztürk’ün yanı sıra komite üyeleri CTP Milletvekili Ürün Solyalı ile UBP Milletvekilleri Sadık Gardiyanoğlu ve Fırtına Karanfil katıldı.

Cumhuriyet Meclisi heyeti toplantıları sırasında Ankara Büyükelçiliğinden 3. Sekreter/Muavin Konsolos Enver Ethemer de hazır bulundu.

-Kılıç

TBMM Dışişleri Komisyonu Başkanı Akif Çağatay Kılıç, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin kendi ayakları üzerinde durabilen, uluslararası alanda tanınmış bir devlet olması için komisyon olarak var güçleriyle çalıştıklarını aktardı.

Cumhuriyet Meclisi’nin uluslararası platformda görünürlüğünün artmasının önemine değinen Kılıç, Cumhuriyet Meclisi’nin Avrupa Konseyi Parlamenter Asamblesi (AKPA) ve Parlamentolar Arası Birlik (PAB) toplantılarına katılımının çok önemli olduğunu belirtti.

TBMM Başkanı Mustafa Şentop’un gösterdiği hassasiyet ile Cumhuriyet Meclisi’nin Asya Parlamenter Asamblesi (APA) Genel Kurulu’na da katılımının sağlandığını anımsatan Kılıç, “Bizler her fırsatta muhataplarımıza Kıbrıs sorununu anlatıyor ve KKTC’yi tanımaları yönünde çağrı yapıyoruz. Bu bağlamdaki çabalarımız devam edecektir” dedi.  

-Öztürk

Hukuk Siyasi İşler ve Dışilişkiler Komitesi Başkanı Yasemi Öztürk ise, kendilerine gösterdikleri desteklerden ötürü Akif Çağatay Kılıç’a teşekkür etti.

Öztürk, KKTC’nin yer altı zenginliklerinin keşfedilmesinden sonra Kıbrıs meselesinin ayrıca önem kazandığını belirterek, bu bağlamda KKTC’nin bağımsız bir devlet olarak tanınmasının önemine dikkat çekti.

KKTC’nin uluslararası tanınmasının Türkiye’nin desteği ile gerçekleşebileceğini belirten Öztürk, uluslararası örgütlerin samimi olmadıklarını belirtti.

Öztürk, konuşmasında, uluslararası örgütlerin samimiyetsiz davranışlarına karşın “Kıbrıs Türk halkı olarak biz varız, Türkiye bizim yanımızdadır ve biz de Türkiye ile birlikteyiz mesajını vermek istiyoruz” dedi.

-Beyazıt ile görüşme

TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı Yusuf Beyazıt, Anayasa Komisyonu’nun çalışmaları ve Komisyonun gündemindeki konular hakkında Cumhuriyet Meclisi Hukuk, Siyasi İşler ve Dışilişkiler Komitesi’ne bilgi verdi.

Komisyon Başkanı Yusuf Beyazıt ayrıca, “KKTC’nin tanınma çabalarını çok değerli buluyoruz. Bu bağlamda biz de Türkiye Cumhuriyeti olarak KKTC ile her zaman birlikte hareket edeceğiz” diye konuşarak, birlik ve beraberlik mesajı verdi.

Yasemi Öztürk ise Hukuk, Siyasi İşler ve Dışilişkiler Komitesi’nin çalışmaları ile ilgili bilgiler aktardı.

Öztürk, Hukuk, Siyasi İşler ve Dışilişkiler Komitesi olarak yirmiden fazla yasa ve protokolü komiteden geçirdiklerini belirtti.

Öztürk devamla, “Türkiye ile ilişkilerin her zaman güzel ve güçlü bir noktada olmasını istiyoruz” diyerek “artık küresel dünyada devletler işbirliklerine gidiyor. Bu gerçeklik Türkiye ile olan ilişkilerimizi ayrıca önemli kılıyor” diye konuştu.

-TBMM Adalet Komisyonu Başkanı Abdullah Güler ile Görüşme

Cumhuriyet Meclisi Hukuk, Siyasi İşler ve Dışilişkiler Komitesi, son olarak TBMM Adalet Komisyonu ile yaptığı görüşmede, Komisyon Başkanı Abdullah Gürler, TBMM ve Cumhuriyet Meclisi arasındaki işbirliği, dayanışma ve diyaloğun önemine değindi.

Gürler, ayrıca KKTC’nin bölgesel ve küresel anlamda tanınması ve bölgesindeki gelişmelerde özgün ve etkin bir rol oynamasını temenni ettiklerini ve bu temennilerinin en kısa sürede gerçekleşeceğine dair inancını belirtti.

Hukuk, Siyasi İşler, Dışilişkiler Komitesi Başkanı Yasemi Öztürk de, küreselleşen dünyada devletlerarası ittifaklara değindi.

Bu bağlamda, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’nin İsrail ve Lübnan ile anlaşmalar yaparak güçlendiğine işaret eden Öztürk, “bu koşullar altında KKTC’nin dili, dini, kültürü ve kopmaz bağları ile Türkiye Cumhuriyeti arasındaki işbirliği ve dayanışmanın KKTC için çok kıymetlidir” dedi.