Cumhurbaşkanı Tatar, 4. Cumhurbaşkanı Akıncı’nın kendisine yönelik söylemlerini kınadı: “Herhalde seçim sonuçlarını halen daha hazmedemedi. Ben Türkiye’nin adamıysam sen kimin adamısın. Ben Türkiye’nin adamı olmaktan gurur duyarım”

4. Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’nın kendisine yönelik söylemlerini kınayan Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, “böyle bir üslup kendisine hiç yakışmıyor. Herhalde seçim sonuçlarını halen daha hazmedemedi” dedi.

Tatar, bu açıklamayı Ankara'ya gitmeden önce Ercan'da düzenlediği basın toplantısında yaptı.

“Benim kim olduğum ve memleketteki köklerim belli. Benim bu memleketteki çalışmalarım belli. Siyasette belki ondan daha yeniyim, kendisinden 30 sene sonra siyasete girdim ama benim halkçılığımı kimse sorgulayamaz. Ben bir halk insanıyım. İnsanlara her tülü samimiyet ve dürüstlüğümle Kıbrıs’ın her yerinde sesini duyurmuş ve ülkenin en büyük partisinin desteğiyle bu seçimi kazanmış biriyim.” diyen Tatar, sürekli Türkiye’nin adamı şeklinde seçim kazanma yorumlarının da artık yakışık almadığını kaydetti.

Yapılan bu söylemlerin artık hakarete vardığını söyleyen Tatar, “ben Türkiye’nin adamıysam sen kimin adamısın. Ben Türkiye’nin adamı olmaktan gurur duyarım. Kıbrıs Türk halkının hak ve çıkarlarını koruması için bu topraklarda özgürce, gurur haysiyetle ve ayrıca bağımsız şekilde var olabilmek için güveli bir gelecek için Türkiye ile beraber hareket etmek durumundayız” dedi.

Tatar, 4. Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’nın her şeyi bilirmiş gibi hakaret yağdırmasının doğru olmadığını kaydetti.

Tatar, Annan Planı döneminde 4. Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’nın 2. Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat ile birlikte ülkeyi dünyaya bağlayacağını iddia ettiğini, ama hiçbir şeyin değişmediğini kaydetti.

İki devletliliğin altı boştur diyenlere söyleyecek sözü olduğunu dile getiren Tatar, iki devletin altında 1960 Kıbrıs Cumhuriyeti’ndeki hakların olduğunu, halkın mücadelesi, Türkiye’nin desteği, 1977’den sonra yapılan birçok görüşme ve 8 plan olduğunu ve hepsine Türklerin evet dediğini Rumların da hayır diyerek süreci tükettiğini ifade etti.

Kamuoyu araştırmalarda halkın iki devletliliğe yüzde 80 artı destek verdiğini dile getiren Tatar, federasyon modelinde Türkiye’nin adadan gideceğini askerin de tamamen çekilmesi gerektiğini kaydetti.

Halkların zaman içerisinde tamamen ayrıldığının ve koptuğunun görüldüğünü dile getiren Tatar, halkların ayrılışının, federasyonun başarılı olmamasında büyük unsur olduğunu söyledi.

Şuanda tarihi adım atıldığını söyleyen Tatar, Türkiye ile mutabakat içerisinde artık oyunun kurallarının değiştiğini, BM parametrelerinin gökten zembille inmediğini ve parametrelerin son 60 yılda yaşananlara göre değişmesi gerektiğini kaydetti.

(TAK)