Birleşmiş Milletler (BM) 77.Genel Kurulu için New York'ta bulunan Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Kıbrıs Postası TV’de yayınlanan ve Gökhan Altıner’in hazırlayıp sunduğu ‘Tek Manşet’ adlı programa telefonla bağlanarak, değerlendirmede bulundu.

 “TÜRKİYE CUMHURİYETİ HER KOŞULDA KKTC’NİN YANINDA”

Tatar, Türkiye Cumhuriyeti’nin Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin haklı milli davasında her koşulda hak ve çıkarların korunması yönünde KKTC’nin yanında olduklarını ifade ettiklerini dile getirdi. Tatar, kendisinin cumhurbaşkanı olduktan sonra yeni bir siyasetin de gündeme geldiğini ifade ederek, bunun ‘egemen eşitlik ve eşit ulusal statü’ demek olduğunu söyledi.

“ADADA RUMLAR KADAR EGEMENİZ”

“Adada Rumlar kadar egemeniz” diye konuşan Tatar, Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın dünya liderlerinin huzurunda BM Genel Kurulu’nda uluslararası topluma KKTC’nin tanınması yönünde yaptığı tarihi çağrının New York görüşmelerine damgasını vurduğunu kaydetti.

Erdoğan’ın KKTC’ye yapılan ambargo ve izalasyonlar konusunda yapılan zulümün son bulması gerektiğini söylediğini dile getiren Tatar, tüketilmiş bütün dönemin geride bırakıldığının altını çizdi. Tatar, Erdoğan’ın ‘halkı uluslararası toplumdan kopartmaya yönelik bütün bu ambargoların çağ dışı olduğunu, sonlandırılması gerektiğini’ de kaydettiğini hatırlattı.

“TÜKETİLMİŞ DÖNEMİ GERİDE BIRAKTIK”

“Tüketilmiş dönemi geride bıraktık, tüketilmiş çünkü iki toplumlu federasyon temeline dayalı bir anlaşma zemini kalmadı” diye konuşan Tatar, Kıbrıs meselesinin ‘Kıbrıs Türk’ü ve Kıbrıslı Rum’ olarak iki ayrı halkın meselesi olduğunu dile getirdi.

Tatar, Lozan Anlaşması’nın 16. Maddesi’ne dikkatleri çekerek İngiltere Kıbrıs’tan ayrıldıktan sonra yeni statünün oluşturulmasında TC’nin de söz hakkı olduğundan bahsederek, “TC’nin de hak hukuk ve söz hakkı var” dedi. Doğu Akdeniz’de yaşananların kendilerini bu noktaya getirdiğine değinen Tatar, Suriye olaylarından, Rusya-Amerika ilgisinden İngiliz üslerinden ve Yunanistanın AB kartı ile Türkiye’ye bunu tehdit gibi gösteriyor olduklarından bahsetti.

“RUM TARAFININ ZİHNİYETİ KUZEY KIBRIS’I İZOLE ETMEK VE BELKİ DE GÖÇ ETTİRMEK”

“Bizim için esas olan Kıbrıs Türk halkının geleceği ve varlığı” diye konuşan Tatar, Rum tarafının zihniyetinin Kuzey Kıbrıs’ı izole etmek ve belkide göç ettirmek olduğunu söyledi. Tatar, onlara bu kapıyı kapattıklarını ifade ederek, yeni siyasetlerinin ‘Kıbrıs’ta iki devlet var’ şeklinde olduğunu söyledi.

Tatar, BM Genel Sekreteri Antonio Guterres ile görüştüklerinde bu konuları tekrar dile getireceğine de değindi.  “Hidrokarbon çalışmaları noktasında ortak komite, güneş enerjisi ile ilgili olarak birlikte hareket edebilemek, iki devletinde temsilcilerinin birlikte olabileceği ve iş birliği ile iki halkın yararına yapacağı işler” diye konuşan Tatar bu şekilde önerilerin kimsenin egemenliğine etki etmeyeceğini kaydetti.

“RUM TARAFININ OTORİTELERİNİ KUZEY’E YAYMAYA ÇALIŞMALARINI REDDEDİYORUZ”

Rum tarafının otoritelerini Kuzey’e yaymaya çalışmalarını reddettiklerini ifade eden Tatar, “Amaçları Kuzeydeki egemenliğimizi zayıflatmaktır o oyunlara gelmeyiz” dedi.

Kaynak: KIBRIS POSTASI