Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanı Dursun Oğuz, çam kese böceği konusunda ülkede çok büyük duyarlılık olduğunu söyledi.

Sivil toplum örgütleri ve muhalefetin Orman Dairesi’ni hiçbir şey yapmıyormuş gibi eleştirdiğine dikkat çeken Oğuz, eleştirileri yanıtlayarak, bakanlığa geldiği dönemde bir önceki hükümet döneminde mücadelenin iki yılını tamamladığını gördüğünü, süreci baltalamadığını, bu mücadelenin 5 yıl kesintisiz devam etmesi gerektiğinin söylendiğini kaydetti.

Bu yıl çam kese böceği popülasyonun gerçekten fazla olduğunu, Orman Dairesi’nin entegre mücadele konusunda bir eksikliği olduğunu, ilaçlama yapılırken ormanların tamamına yapılamadığını, anlatan Oğuz, zararlıyla mücadele için böceğin üretilmesi gerektiğini, ama bununla ilgili Alevkayası’ndaki Laboratuvarın kapatıldığını, Taşkent Doğa Parkı, Orman Dairesi ve Yakın Doğu Üniversitesi’nin katkılarıyla bunun çalışmasının yeniden yapıldığını anlattı.

Doğanın kendi içinde kabul ettiği bir limit olduğunu, bu sebeple havadan ilaçlamanın limitli olduğunu anlatan Bakan Oğuz, dolayısıyla Orman Dairesi’nin sürekli bir mücadele içinde olması gerektiğini vurguladı.

Bu kadar büyük alanda havadan ilaçlama için yeniden bir planlama yapılacağını ifade eden Bakan Oğuz, entegre mücadelede Orman Dairesi’nin bundan sonraki çalışmalarını kesintisiz sürdüreceğini söyledi.  

Mersinlik bölgesi konusunda yapılan çalışmalara da değinen Bakan Oğuz, Mersinlik ve Tepebaşı bölgesinde tohum serpme yöntemiyle ilgili çalışmalar yapıldığını, üzerlerine düşeni yapamaya devam edeceklerini anlattı.