Aldığı kararlar büyük tepkilere neden olan Azınlık Hükümeti son Bakanlar Kurulu’nda çok tartışılacak bir karara daha imza attı. Hükümet, dünyanın önemli kültürel miraslarından olan ve özellikle İngiliz turistlerin sürekli ziyarette bulunduğu Mağusa Suriçi’ndeki Othello Kalesi, muhalifliğiyle tanınan deneyimli gazeteci Serhat İncirli’ye kiralandı.

Hükümetin son toplantıda aldığı karara göre, Othello Kalesi 49 yıllığına Serhat İncirli’ye peşkeş çeker gibi kiralandı.

Meyhane kültürünü ve alkollü içkileri çok seven gazeteci İncirli’nin gerekli tasarımları yaptıktan sonra Othello Kalesi’ni Osmanlı kültüründeki gibi birahane olarak işleteceği öğrenildi. İncirli’nin söz konusu yerde ilerleyen zamanlarda başka “Haneler” de açacağı öne sürüldü.

Tartışmalı kiralamanın yapıldığı kabine toplantısında karara bazı bakanların şiddetle karşı çıktığı ve hatta hükümetin son bulma tehlikesi ile karşı karşıya kaldığı bilgisi edinilirken, ancak tüm itirazlara rağmen Othello Kalesi’nin İncirli’ye çok cüzi bir rakam olan aylığı 31 TL’ye verildiği kaydedildi.

Kararın bugün resmî gazetede yayınlanacağı, kısa süre içerisinde de kalede çalışmaların başlayacağı ifade edildi.

Haberin duyulmasıyla kararın özellikle Mağusa olmak üzere tüm adada büyük tepki doğurması bekleniyor. Ayrıca, İngiliz yazar William Shakespeare’in Othello isimli oyunundan esinlenerek ismi verilen kalenin, birahane olarak kullanılacak olması ünlü yazarın kemiklerini sızlatacağı söyleniyor.

Serhat İncirli geçtiğimiz yıllarda Girne Kalesi'ne de talip olmuştu...

Othello Kalesi

Othello Kalesi 14. yüzyılda Luzinyanlar tarafından olası bir düşman saldırısına karşı limanı korumak için inşa edilmiştir. Yapıldığı ilk dönemlerde etrafı derin çukurlarla çevriliydi. Saldırıya geçen düşmanlar, özellikle derin hendekleri geçemedikleri için uzun zaman "geçilmez kale" olarak adlandırılmıştır.

Kalenin şimdiki ismi Kıbrıs'ın İngiliz sömürgesinde olduğu dönemlerden gelir. Shakespeare'in ünlü Othello tragedyasının bir kısmı Kıbrıs' ta geçer ve tragedyanın başkahramanı, Othello adında bir Faslıdır. Kaleye bu ismin verilmesinin nedeninin de bu eser ve eserin kahramanı olduğu sanılmaktadır.