Pile Türk köyü muhtarı Veysal Güden, Bulaşıcı Hastalıklar Üst Kurulu tarafında 25 Aralık-3 Ocak tarihleri arasında Pile ve Beyarmudu’ndan KKTC’ye girişlerin karantinaya tabi tutulması kararının insan haklarına aykırı olduğunu savundu.

Köylerinde yapılan yaklaşık 100 testin sonucunun bu akşam netleşeceğini ifade eden Güden, alınan karar sonucunda Pilelilerin yine mağdur edildiğini işaret etti.

Altı boş kararlar

Pile Türk Muhtarı Veysal Güden, Sağlık Bakanlığı’nın ve Bulaşıcı Hastalıklar Üst Kurulu’nun Pile’nin kapatılması ile ilgili kararı kınadı.

Pile’de Covit 19 vakası bulunmadığını, sadece Akdoğan temaslı 2’si çocuk 4 kişi bulunduğunu ifade eden Güden, bu kişilerin 10 gündür izole olduklarını dün yapılan testlerinin de negatif olduğunu bildirdi.

Pile’de önceki günlerde yaklaşık 20 test yapıldığını, bu testlerin tümünün negatif olduğunu, dün de yaklaşık 100 adet test yapıldığını anlatan Veysal Güden, bu testlerin sonuçlarının çıkmadan Pile’nin KKTC’ye kapatıldığından yakındı. Güden, son yapılan 100 testin sonucunun bugün akşam saatlerinde çıkacağını açıkladı.

Pile Muhtarı, Sağlık Bakanlığı’nın kararının insan haklarına aykırı olduğunu dile getirdi.

Türkmenköy’de yaşayan ancak Rum tarafında çalıştığı için Beyarmudu Sınır Kapısı’nda kendisine yapılan testte pozitif çıkan bir kişinin basın yoluyla yanlışlıkla Pile olarak tanımlandığını aktaran Güden, bu yanlışlığın ardından gözlerin Pile’ye çevrildiğini akabinde de Pile’nin kapatıldığını söyledi.

Güden, bakanlığın aldığı köylerini kapatma kararının birçok olumsuzluğu beraberinde getireceğini işaret etti ve “köyümüz tüm bağlantıları Kuzey’ledir. Yaklaşık 90 kişinin Kuzey ile bağlantısı var. Kuzey’de çalışan kişiler 25’inden sonra geçiş olmayacağı için maaşlarını alma sıkıntısı yaşayacaklar. Emeklilerimiz var. Bu insanlar yılbaşında maaşlarını nasıl alacaklar” dedi.

Veysal Güden, alınan kararın altının doldurulmadan ve köy ile ilgili gerekli araştırma yapılmadan alındığını sözlerine ekledi.