Eski Çevre Mühendisleri Odası başkanlarından, Çevre Mühendisi Nilden Bektaş Erhürman, Girne’de pek çok otel bölgesinde denizin “kirli olduğunu”, oysa buralardaki otellerin hepsinin arıtma mekanizması olduğunu ancak anlaşılan yeterince denetlenmediğini ifade etti.

Bektaş, “Artık Girne’nin durumu, cezanın ötesinde bir durum… Klorlu derin deniz dejarjı da yok. Mayıs ayı verilerine göre Dome Otel, Rocks, Alagadi, Acapulco, Elexus, Lord Palas, Vuni Palace; buralar komple kirli… Halkımız bunları bilsin… Denizlerimizin durumu böyle” diye konuştu.

Simtv ekranlarında 5 Haziran Dünya Çevre Günü münasebetiyle konuk olarak konuşan Nilden Erhürman konu hakkında şöyle dedi;

“Artık yerlere çöp atmayalım düzeyinde değiliz. Bizim çevre yatırımlarına, kanalizasyona, termik santralde filtreye, arıtma tesislerine ihtiyacımız var. Bu yatırımlara ihtiyacımız var.  Dünya bunu geçti… Yani çöpleri toplama etkinlikleri. Elbetet önemli, değerli, küçümseme anlamında değil ama sorunlarımızın çözümü bunlar değil. Kaşgar ile ilgili korkunç bir görüntü çıktı ortaya… Artık Girne’nin durumu, cezanın ötesinde bir durum. Oradaki arıtma (tesisi) o günkü şartlara göre yapılmış, zaman içinde (kapasite üstü) şu anda çok çok atık su geliyor. Girne’de İmar planı ile birlikte çok konut yapıldı. Arıtılmadan klorlayarak derin deniz deşarjı yapılıyor. Ancak bu da yapılmıyor (bazı noktalarda) artık…

Klorlu derin dejarjı da yok. Bakın Mayıs ayı verilerine göre Dome Otel, Rocks, Alagadi, Acapulco, Elexus, Lord Palas, Vuni Palace; buralar komple kirli… Halkımız bunları bilsin… Denizlerimizin durumu böyle… Bu otellerin hepsinin arıtması var oysa, bildiğim kadarıyla da denetleniyor. Anlaşılan yeterince değil…”

Kaynak: Kıbrıs Postası/Vatan Mehmet