Bağımsızlık Yolu (BY) Lefkoşa Bölge Sorumlusu Cansu N. Nazlı, 18 yaşından küçük herkesin çocuk olduğunu ve ülkedeki bütün çocuklardan Sosyal Hizmetler’in sorumlu olduğunu belirtti.

Nazlı, 16 yaşındaki Zehie Helin Reessur’un öldürülmesiyle ilgili yazılı açıklama yaptı.

“Devletin, ihmal ve istismar olan birçok meselede bilgisi olsa dahi çocukları alıkoyup etkin şekilde koruyamadığını” savunan Nazlı, “çocukları ihmalden, istismardan, şiddetten koruyan önleyici tek bir tedbir dahi alınmadığını” ileri sürdü.

On yıllardır Sosyal Hizmetler’in personel ve alt yapı eksikliğinin devam ettiğini ifade eden Nazlı, “Hükümet edenler ise Din İşleri Dairesi ve Evkaf İdaresi’ne milyonlar akıtıyor” iddiasında bulundu. Nazlı şöyle devam etti:

“Çocukların beden bütünlüğünün, cinsel dokunulmazlığının, yaşam hakkının korunmadığı koşullarda gericiliğin tırmandırılması en başta çocukları, kadınları, LGBTİ bireyleri şiddete açık hale getiriyor. Çocukluktan beri toplum tarafından cinsiyetlere göre atfedilen eşitsiz ve ayrımcı rolleri, davranış kalıplarını gericileştirme ve muhafazakarlaştırma politikaları daha da pekiştirip yerleşik hale getiriyor.”

Nazlı, çocuk izlem merkezlerinin hayata geçmesi, her bölgede şiddet önleme merkezi ve sığınma evlerinin kurulması, Alo 183 ihbar hattına altyapı kazandırılması, sosyal hizmetlere daha fazla bütçe ve istihdam yapılmasının elzem bir ihtiyaç olduğunu kaydetti.

"Dini kurumlara devlet tarafından daha fazla finansman sağlanmaması gerektiğini" savunan Cansu Nazlı, okullarda din derslerinin değil, insan hakları ve toplumsal cinsiyet eşitliği eğitimlerinin zorunlu hale gelmesi için safları sıklaştırma çağrısı yaptı.

Nazlı, “Bugün bir kez daha iliklerimize kadar hissettiğimiz gibi, bunlar için mücadele etmemiz artık bir hayat memat meselesidir” dedi.