İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Erden Aşardağ, kişisel sosyal medya hesabından “ÇOK ELZEM!!!”başlıklı bir paylaşımda bulundu.

Aşardağ, “Haydi KKTC son dönemeçte yeni testlerle bir nebze daha hayat bulalım” ifadelerine yer verdi.

COVİD-19  salgınını önleyebilmenin yollarından birinin halka, yapılabildiği  kadar çok, kaliteli  ve hatta dakikalar içerisinde sonuç verebilen, alınması  ve işlenmesi kolay testleri hayata  geçirmek olduğuna dikkat çeken Aşardağ, mevcut PCR test yönteminin bu  talebi  karşılayamadığını belirtti.

Aşardağ’ın dikkat çeken paylaşımı şöyle:

“ÇOK ELZEM !!!

HAYDİ KKTC SON DÖNEMEÇTE YENİ TESTLERLE BİR NEBZE DAHA HAYAT  BULALIM 

Halen mevcut uygulanmakta olan test politikası ile  salgınla başa çıkmak ve  vakaları diğer yakınlarına bulaştırmadan erkenden saptayıp izole etmek giderek memleketimizde zorlaşmaktadır. Bu gidişle takip imkansız hale  gelecektir.

COVİD-19  salgınını önleyebilmenin yollarından biri de, halka, yapılabildiği  kadar çok,  kaliteli  ve hatta dakikalar içerisinde sonuç verebilen, alınması  ve işlenmesi kolay testleri hayata  geçirmektir. Mevcut PCR test yöntemi bu  talebi  karşılayamamaktadır.

Avrupa Birliği Komisyonu  hızlı antijen testlerinin özellikle covid-19 görülme sıklığının arttığı  bölgelerde hasta olan kişilerin ve  asemptomatik insanların taranmasında etkili bir şekilde kullanabileceğini  kabul etmiştir ve kılavuz yayınlamıştır.

Avrupa birliği ülkelerine ocak ayında dağıtılmak üzere 20 milyon test depolanmıştır.Bu testlerden payımıza düşen miktarını ülkemize hibe edilmesi için acilen çalışmalar başlatılmalıdır  (RAPID ANTIGEN TEST).

 AB EMERCENCY SUPPORT INSTRUMENT Sistemi ile temasa geçilerek yasal olarak ,sağlık komitelerinin çalışmaları ile bu testler elde edilebilirler. Bu  sayede devlete binecek maddi  yük de ortadan kalkacaktır.Altta linkte geniş aydınlatıcı bilgiler vardır.

https://ec.europa.eu/.../emergency-support-instrument_en

Bu testler  sayesinde ülkemizin her mecrasını çok hızlı bir şekilde , belli bir plan çervesinde taramak mümkün olabilecektir. Aşıların bulaşı önleme  açısından gerçek faydaları başlayana  kadar, bu  şekilde bulaşı durdurmak, iş yerleri,okullar  ve otelleri  güvenli bir  şekilde açıp çalıştırabilmenin önünde  engel kalmayacaktır.Tıp örgütleri Siyasi partiler,İş adamları, ekonomik örgütler herkes lütfen elini taşın altına koysunlar.Gün birlik zamanıdır.Başarabilriz.

Rum kesiminde pozitif  vaka sayısının  artmasının nedenleri arasında her ne kadar yaz aylarında turizm kaygısı ile olması gerektiği  gibi test yapmadan ziyaretçileri ülkeye  kabul  etmelerinin ve son 2  haftadan beri mutant virüsün katkısı olsada ,  bir  etken de, hızlı antijen testlerinin sağlık bakanlığı tarafından, ülke çapında 14 merkezde halka yaygın bir şekilde uygulanmasıdır. Yani PCR testlerinin  yanında, ciddi  bir şekilde AB nin  uygulamaya  soktuğu testler yapılmaktadır. Test  sayılarını bu  sayede günde 10.000 lerin üzerine çıkarmışlardır.

HIZLI(RAPİD) ANTİJEN TESTİ İLE YAYGIN TOPLUM TARAMASI

AMAÇ-  SON 15 gün içerisinde KKTC de artan yaygın toplumsal bulaşı kabul edilebilir sınırlara çekmek amacı ile planlanmıştır.

1. KKTC sınırları içerisinde uygulanması planlanmaktadır

2. KKTC çapında 7  günlük kısmı sokağa çıkma  yasağı  sonrası uygulanacaktır.

3. Belediye  sınırları içerisinde yer alan hane  halkına  uygulanacaktır.

4. Uygulanacak şahıs iş veya  alışkanlıkları itibarı ile ev dışı ile  en çok teması olan ve/veya solunum yolu semptomu olan  tek  şahısa  uygulanacaktır.Evde  semptomlu olan şahıslar varsa tüm eve   uygulanacaktır.Semptomlu olanlar  negatif  çıkarsa mutlaka  pcr yöntemi ile de test  edileceklerdir.

5. Çalışmada Avrupa Birliğinin kabul ettiği ve riskin artmış  olduğu  toplum taramalarında kullanılabilceğini  açıkladığı 15  dakikada  sonuç  veren VE güvenirliği pcr test  yöntemlerine yaklaşan RAPİD ANTİJEN TESTLERİ  kullanılacaktır.

6. Pozitif  saptanan hane  halkının tümü ve yakın temaslıları anında  incelemeye  alınacaklardır.

7. Risk grubunda olmayan pozitif çıkan  kişiler  klinik olarak   değerlendirilip   duruma göre otellerde veya pandemi hastanesinde takip veya tedaviye alınacaklardır.

8. Test pozitifliklik oranı  çok yüksek olan belediye snırılarında gerekirse daha  yaygın tarama yapılacaktır.”