Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu bugün saat 12.00’de Zorlu Töre başkanlığından toplandı.

İlk olarak, genel kurulun 30 Ocak tarihli birleşiminin 31 Ocak tarihine ertelenmesine, yasama ile denetim faaliyetlerinin de birlikte yapılmasına ilişkin Danışma Kurulu’nun kararı oylanarak oybirliğiyle kabul edildi.

-Barçın

Genel kurul daha öneri sahipleri adına İdari Kamu ve Sağlık İşleri Komitesi üyesi, CTP Milletvekili Devrim Barçın’ın sunduğu İhtiyat Sandığı (Değişiklik) Yasa Önerisi’nin komitede ivedilikle ele alınmasına ilişkin tezkere görüşüldü.

Barçın, CTP olarak önerinin ivedilikle görüşülmesini istediklerini dile getirerek, İhtiyat Sandığı’nda on binlerce insanın birikimi bulunduğunu, bu birikimin erimekte olduğunu ve bu erimenin önüne geçmek için öneriyi hazırladıklarını belirtti.

 Fon yönetimi ve bilançoların halkla paylaşılmadığını söyleyen Barçın, fon yönetimine nitelik kazandırmayı hedeflediklerini kaydetti.

 Fonun denetiminin daha şeffaf yapılmasını talep ettiklerini dile getiren Barçın, Çalışma Bakanlığının da bu konuda çalışması bulunduğunu ancak fondaki birikimlerin erimesinden dolayı kaybedecek zaman olmadığını söyledi.

 -Dinçyürek

 UBP Milletvekili Hakan Dinçyürek, İhtiyat Sandığı’nın devletin önemli bir kurumu, ülkenin çalışanlarına verdiği en önemli güvence ve taahhüt olduğuna işaret ederek, sandığın siyaseten bağımsız hassasiyetle korunması gerektiğini dile getirdi.

 Dinçyürek, ülke imkanları ve ekonomik gücüne bakıldığında İhtiyat Sandığı’nda önemli bir birikimin bulunduğunu söyleyerek, ilgili bakan ve hükümetin konuyla ilgili çalışma yaptığını ve Barçın’ın da bunu bildiğini kaydetti.

 UBP olarak bu önerinin hızlı bir şekilde ayrı bir kulvardan gelmesinin ayrı değerlendirilecek bir şey olduğunu dile getiren Dinçyürek, bakanlığın muhalefetle bunu paylaştığını ve muhalefetin buna rağmen farklı bir öneri hazırladığını söyledi.

 Dinçyürek, öneriye oylarının olumsuz olacağını ifade etti.

-Taçoy

 Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Hasan Taçoy, göreve geldikten sonra İhtiyat Sandığı Yasa Tasarısı’na ilişkin çalışmalar yaptıklarını, portföy yönetimiyle ilgili neler yapılabileceğinin değerlendirdi. Bu çerçevede Meclis’te temsil edilen partilerle bu konuyu görüştüklerini kaydeden Taçoy, İhtiyat Sandığı Yönetim Kurulu ile de görüş alışverişi yapıldığını belirtti.

 Taçoy, İhtiyat Sandığı konusunda yasayı yenilemek istediklerini ve portföyün sadece banklarda mevduat olarak durması değil çalıştırılmasını hedeflediklerini söyledi.

 İhtiyat Sandığı’nın karda olduğunu dile getiren Taçoy, iştirakçinin parasını daha ileri taşımayı istediklerini, sandığın karının bir kısmını temettü olarak hesaplarına yatırma düşüncesinde olduklarını belirtti.

 Muhalefetin önerisinin gelecek düşünülmeden yapılmış bir öneri olduğunu, kendileriyle paylaşılmadığını ve ret oyu vereceklerini kaydeden Taçoy, sendikalar ve haklarını koruma amacı taşıdığını ifade etti.

 Taçoy, öneri içinde halkın yararına olacak maddeleri değerlendirmeye hazır olduklarını belirtti.

 Hasan Taçoy, hükümetin şubat sonu itibariyle konuya ilişkin hazırladığı yasa tasarısını Meclise sevk etmeyi planladığını söyledi. 

-Şahali

CTP Milletvekili Erkut Şahali, iştirakçilerin parasında erozyon yaşandığını dile getirdi ve mevcut yasadan dolayı güncel imkanlardan yararlanılarak, paranın kullanılamadığını belirtti.

 Şahali, önerinin, bakanlığın çalışmasını baltalayan bir çalışma olmadığını ve güncel ekonomik durumda iştirakçinin birikimini korumak amacıyla atılmış bir adım olduğunu kaydetti. Şahali, bugüne kadar görev yapanları kötüleme veya bakanın çalışmasının önüne geçme gibi amaçları olmadığını söyledi.

 Son 15 yılda yüzde 43, son iki yılda daha da büyük kayıp yaşandığını dile getiren Şahali, fonun profesyonel ve günün koşullarına uygun yönetilmesini istediklerini belirtti.

 Konuşmaların ardından tezkere oylanarak oyçokluğuyla reddedildi.

 -Erhürman

 Tezkerenin oylanmasından sonra 62. madde uyarınca CTP Genel Başkanı Tufan Erhürman söz alarak, hükümete sorular yöneltti.

 Erhürman, Din İşleri Başkanına soruşturma açılıp açılmadığını sorarak, Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Erhan Arıklı’nın soruşturma açıldığını, Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanı Dursun Oğuz’un ise soruşturma açılmadığını yönünde açıklamaları olduğunu belirterek, “Bu yapılan, yalan söylemek dalga geçmektir. Bu sorunun açık cevabını vereceksiniz” dedi. 

Elektrik konusunda açıklama yapılmasını isteyen Erhürman, ne planlandığını ve nasıl projelendirildiğini tüm halkın bilmesi gerektiğini söyledi.

 Erhürman, elektrikte yapılacak projenin enterkonnekte mi, bir santralden çekilecek bir kabloyla mı ilgili olacağını, alım garantisi olup olmadığını, kaç yılda tamamlanacağını, yatırım maliyetinin faturalara yansıyıp yansımayacağını sordu.

 Kıbrıs Türk halkının özne olması adına bu soruların yanıtının önemli olduğunu dile getiren Erhürman, bu soruların cevabını bekleyeceklerini söyledi.

 Türkiye’deki sağlık olanaklarından yararlanma protokolünün kimi kapsayacağını sorarak, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olması halinde KKTC vatandaşı herkesin Türkiye’deki sağlık olanaklarından yararlanıp yararlanamayacağını soran Erhürman, “Herkes yararlanabilecek anlamına gelirse, o zaman KKTC’deki sağlık olanaklarının geliştirilmesine gerek kalmayacak mı?” dedi.

 Sosyal konut konusunda 40 yıl önce Kıbrıs Türk halkının kendi imkanlarını kullanarak proje yaptığını anımsatan Erhürman, şimdi kaynaklar daha fazlayken neden TOKİ’nin yapmasına ihtiyaç duyulduğunu sordu.

 Erhürman, başbakanın 6 ay önce Ekonomik Örgütler Platformu ile sınır kapılarına yönelik protokol imzaladığına işaret ederek, gereğinin neden yapılmadığının açıklanmasını istedi.

 Tufan Erhürman, akaryakıta zam yapılması ve petrol istasyonlarında benzin bulunamaması konusunda da eleştirilerde bulundu.

 İlaç eksikliğinin sebebinin ne olduğunu soran Erhürman, sorunun aşılması adına neler yapıldığını, özellikle çocuk antibiyotiklerinde sıkıntının önemli olduğuna işaret etti.

 Naylon poşet konusunda takvimlendirme yapılmaması halinde 9 fabrikanın kapanacağı yönündeki açıklamaları hatırlatan Erhürman, naylon poşet kaldırılmasını desteklediklerini ancak bu adımın gerekli hazırlıklar yapıldıktan sonra doğru şekilde atılması gerektiğini belirtti.

 Erhürman, bursların asgari ücrete ocak ayında yapılan artışa endeksli kalmasının öğrencileri sıkıya soktuğunu ve alım gücün erittiğine işaret ederek, tüzüğün değiştirilmesi gerektiğini söyledi.

 -Amcaoğlu

 Ekonomi ve Enerji Bakanı Olgun Amcaoğlu, fonları kullanarak benzine zam yapılmadığını ancak son hafta yaşananların ardından zam yapılacağını kamuoyuna açıkladığını söyleyerek, döviz ve borsa nedeniyle fiyatların oynadığını belirtti.

 Amcaoğlu, akaryakıt ve tedarik zincirinde kırılmalar olacağının bilindiğini, Kıbrıs Türk Petrollerine ulaşamayan benzinin Al-Pet tarafından temin edilmesine çalışıldığını kaydetti.

 Olgun Amcaoğlu, otomasyona geçerek, gelir kaybını önlemeyi ve kaliteyi artırmayı başaracaklarını dile getirerek, haziran ayında tüm istasyonların otomasyona geçmesi hedefinin hayat bulmasıyla sıkıntının giderileceğini ifade etti.

 -Taçoy

 Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Hasan Taçoy Genel Sağlık Sigortası’na değinerek, esas olanın bu sistemin nasıl çalışacağının önemli olduğunu belirtti. Taçoy, şu anda işleyen sistemle ilgili bilgi vererek, KKTC’nin Genel Sağlık Sigortası Yasası yapılmazsa ileriye gidemeyeceğini söyledi.

 Türkiye ile protokol imzalandıktan sonra yasanın hazırlanacağını kaydeden Taçoy, şu an KKTC ve TC vatandaşlarının Türkiye’deki sağlık imkanlarından yararlanabildiklerini belirtti.

 Taçoy, “KKTC’yi ziyaret eden sigortası olmayan kişi Türkiye’de nasıl sağlık hizmeti alıyorsa KKTC’de de alabilecek. Türkiye’den KKTC’ye gelen burada çalışan ve sigorta yapan kişi sağlık hizmetlerinden yararlanabilecek, yasa geçtikten sonra ancak ülkesine dönerse sevkle orada da sağlık hizmeti alabilecek” dedi. 

 Genel Sağlık Sigortası üzerinde çalışıldığını dile getirerek, yasallaştığı zaman fon ve idaresinin nasıl yapılacağına yönelik planlarla ilgili bilgi veren Taçoy, Türkiye’deki sistemin KKTC’de kullanılmasına yönelik girişimler olduğunu söyledi. 

Taçoy, KKTC’de bulunan sigortalı veya sigortasız TC vatandaşı kişilerin KKTC’deki sağlık sisteminden yararlanmasına yönelik ilk adım olduğunu dile getirdi.

 Hasan Taçoy, KKTC’deki tüm sağlık merkezlerinin sisteme dahil edilmesini sağlayacaklarını belirtti.

 Din İşleri Başkanı konusunda Bakanlar Kurulu’nda soruşturmaya yönelik tartışmalar yapıldığını söyleyen Taçoy, kamu görevlilerinin görevden alınmasına yönelik belli şartlar bulunduğunu anımsattı.

 -Altuğra

 Sağlık Bakanı İzlem Gürçağ Altuğra, tüm vatandaşların ülkede sağlık hizmeti alması için altyapı çalışmaları yapıldığını söyledi.

 Ülkede yaşayan TC kimliği ve TC-KKTC kimliği taşıyan insanların Türkiye’de yaşayan biri gibi orada sağlık hizmet almasının hedeflendiğini söyleyen Altuğra, TC kimliği veya TC-KKTC kimliği taşıyan kişi Türkiye’de hastaneye gittiğinde, sigorta primleri KKTC’de yatırılıyor ve provizyon onayı alınabiliyorsa oradaki vatandaş gibi muayene olabileceğini belirtti.

 İkinci adımda ise Medula sistemini hayata geçirmeyi hedeflediklerini dile getiren Altuğra, buna yönelik altyapı ve yasa geçirilmesi gerektiğini kaydetti.

 Altuğra, Genel Sağlık Sigortası geçmeden önce bu imkanı sağlamak adına kaynağın arayışında olduklarını ifade etti.

 İzlem Altuğra, ilaç sorununun global bir sorun olduğunu, yazışma prensibiyle bazı ecza depolarına ilaçların gelmeye başlayacağını söyledi.

Haber: Gözde Süreç Sarı