Koopbank 63’üncü kuruluş yıl dönümünü kutluyor.

Koopbank’tan yapılan açıklamaya göre Koopbank Genel Müdürü ve Yönetim Kurulu Üyesi Kemal Ataman, Koopbank'ın 63’üncü kuruluş yıl dönümü dolayısıyla yaptığı açıklamada, 9 Eylül 1959'da tek şube ile kurulan bankanın ülke geneline yaygın 20 şubesi, gerek mevduat ve kredi hacmi gerekse bilanço büyüklüğü ile Kuzey Kıbrıs bankacılık sektöründe “ilk sırada” yer aldığını belirtti.

“Koopbank’ın bankacılık sektörünün tek başına beşte birine yakınını temsil ettiğini” ifade eden Ataman, “19 milyar Türk Lirasına yaklaşan bilanço büyüklüğü, 1.3 milyar Türk Lirası öz kaynakları ile bankanın KKTC ekonomisi içindeki önemi ve toplum nezdindeki yerinin net bir şekilde ortada olduğunu” kaydetti. 145 bini aşan ve çoğu kooperatif gönüllüsü olan müşteri portföyüne sahip olduklarını belirten Ataman “Koopbank’ın varlığı bu ülke için, ekonomisi için son derece önemlidir." dedi.

Koopbank’ın 1959’da kooperatiflerin ortaklığıyla kurulduğunu hatırlatan Ataman, “Bugün KKTC'de faaliyet gösteren her kooperatif bizim üyemizdir, daha doğrusu bankamızın sahipleridir. Bu banka toplumun kalkınmasına kooperatifler aracılığıyla ve onlarla birlikte yön vermek misyonuyla kuruldu ve 63 yıllık süreç içerisinde kendi kültürel değerlerini, iş yapma tarzını, ekonomik misyonunu ve istikrarlı iş anlayışını koruyarak çok ciddi noktalara ulaştı” dedi. Ataman, “Ülkedeki mevduatın en büyük payına karşılık gelen 16 milyar Türk Lirasının Koopbank’a emanet edilmiş olmasının bankaya duyulan güvenin en büyük kanıtı olduğunu” söyledi.

Ülkenin son iki buçuk senedir gerek pandemi nedeniyle gerekse ekonomik olarak zorlu bir dönemden geçtiğine işaret eden Ataman, “Bizim yaklaşımımız toplumun sadece refahını paylaşmak değil, zorluklarını da paylaşmaktır. Bütün öz kaynağını bu ülkeden kazanmış bir banka olarak bu ülkeye olan borcumuzu, sorumluluklarımızı iyi biliyoruz” dedi.

2021 sonu ve 2022’nin ilk yarısındaki finansal veriler üzerinden değerlendirme yapan Ataman, 2021 yılı için belirlemiş oldukları hedeflerle “tutarlı” sonuçlar elde ettiklerini belirtti. Ataman, 2022’nin ilk altı aylık finansal sonuçlarına ilişkin olarak da “Koopbank’ın sektör içindeki lider pozisyonunu ve yıllardır süregeldiği şekilde yüzde 20 seviyesinde sağlıklı bir sermaye yeterlilik rasyosunu koruduğunu” kaydetti.

“Kredilerdeki daralmanın bu özel dönemde normal karşılanması gerektiğini” belirten Ataman, “Ekonominin çarklarının istenilen şekilde dönmeye başlamasının birçok sektörde belli bir süre daha alacağını ve bu süre zarfında hep beraber bu sıkıntıları paylaşarak aşmak zorunda olduklarını, gerek avantajlı krediler gerekse yapılandırmalarla piyasayı desteklemeyi sürdüreceklerini” belirtti.

Yıllardır öncelikli hedefleri olan kamunun bankaya olan borçlarının ödenmesi konusunda da somut adımlar atıldığını belirten Ataman, “Son üç yılda devletimiz 550 milyon Türk Lirası ödeme yaptı, daha da önemlisi ödemeler artık bir rutin çerçevesinde devam etmektedir. Kamu borçlarına yapılacak olan her tahsilat sonuçta bu toplumun daha ileriye doğru gelişmesi için yatırıma dönüşecek, halkımızın ihtiyaçlarını çok daha uygun maliyetli krediler ile sağlamak yönünde önemli bir destek olacaktır.  Kazancımız ülkemizin kazancınadır” şeklinde konuştu.