Yeniden Doğuş Partisi (YDP) Genel Başkanı Erhan Arıklı BRT’de yayınlanan, Levent Kutay’ın sunduğu ‘Burası Önemli’ isimli programa katılarak soruları yanıtladı.

“KKTC’YE ‘YAVRU’ MUAMELESİ YAPILMASINI KABUL EDEMİYORUM”

KKTC’nin 20’nci yüzyılda Türkiye’den sonra Türk ismi taşıyan ikinci ülke olduğunu ifade eden Arıklı, “Türkiye ile maddi manevi ilişki içindeyiz. Başlangıçta,  anavatan-yavruvatan edebiyatı yapmak normaldi.  Aradan bunca zaman geçti. Anavatan elbette ilelebet Anavatan. Hala daha KKTC’ye 'yavru' denilmesini ve belli kesimler tarafından ‘yavru’ muamelesi yapılmasını kabullenemiyorum. Bizim, diğer Türk cumhuriyetlerinden fazlamız var; eksiğimiz yok” dedi.

“YAVRU PSİKOLOJİSİNDEN KURTULAMADIK”

Türkiye’nin KKTC’ye ‘yavru’ gözüyle bakmasını ‘normal’ olarak değerlendiren Arıklı, “Yavru psikolojisinden kurtulamadık” dedi. KKTC’nin kendi kendini idare etmesi gerektiğini ifade eden Arıklı, siyasi yapıya bakıldığı zaman ülkeyi idare eden sağ kesimin ‘yavru’ yapısına uygun olduğunu söyledi. Sol kesim ile ilgili de değerlendirme yapan Arıklı, “Sol kesim, ne analığı ne yavruluğu kabul ediyor. Güneyin yaması, parçası olmayı istiyor” dedi.

“YÜZDE 20’NİN ÜZERİNE ÇIKABİLECEĞİMİZİ DÜŞÜNÜYORUM”

Erken genel seçimle ilgili de görüşlerini paylaşan Arıklı, partisinin tabanının en canlı ve heyecanlı parti olduğunu söyledi. Arıklı, “Paşaköy’de yaptığımız Cumhuriyet etkinliğinde, Bu Memleket Bizim Platformu’nun topladığı kalabalıktan daha fazla kalabalık vardı” dedi. YDP’nin erken genel seçimde herkesi şaşırtacağını ifade eden Arıklı,  Türkiye’den gelen bir şirketin yaptığı ankette yüzde 16,8 oranla 3’üncü parti göründüklerini ifade etti. Arıklı, “Yüzde 20’nin üzerine çıkabileceğimizi düşünürüm” dedi.

“YSK’DA KAYITLI 11 BİN 200 ÜYEMİZ VAR”

YDP’nin Yüksek Seçim Kurulu’nda (YSK) kayıtlı 11 bin 200 üyenin olduğunu ifade eden Arıklı, üye sayısı olarak UBP’nin ardında 2’nci olduklarını belirtti.

“KARMA OY KALDIRILMALI”

Karma oyun kaldırılması gerektiğini belirten Arıklı, karma sistemi milletvekili adayının önce en yakın arkadaşına, daha sonra ise siyasi partisine kazık atmaya zorlayan sistem olarak değerlendirdi.