PGM Narkotik ve Kaçakçılığı Önleme Bölüm Müdürü Tarkan Kızıltuğ, ailelerin çocuklarına rol model olarak uyuşturucu başta olmak üzere her türlü zararlı alışkanlıktan uzak durmasını sağlayabileceğini söyledi.

BRT’de “Editörün Gündemi” programında Selda İçer’in sorularını yanıtlayan Kızıltuğ, KKTC olarak uyuşturucu ile bağlantılı suçlar ve madde bağımlılığı konusunda dünya geneli ile kıyaslandığı zaman en güvenilir ülkelerden biri olunduğuna işaret etti.

Son 4 yıl içerisinde uyuşturucu bağlantılı suçlarla ilgili yakalanan sanıkların sayısında artış yaşanırken bu rakamda son bir yılda düşüş meydana geldiğini açıklayan Kızıltuğ, “Sanık sayısında son bir yılda yarı yarıya bir azalma oldu ancak ele geçirilen uyuşturucu miktarı 4’e katlandı” dedi.

“Hint keneviri” nin artık eskisi gibi masum olmadığını, genetiğiyle oynanmasından dolayı uyuşturucu oranınında %2’lerden % 20-30’lara yükseldiğini açıklayan Kızıltuğ, madde kullanım yaşının ilkokullara kadar düştüğü yönündeki algının kesinlikle aldatıcı olduğunu, bugüne kadar madde kullanımından yakalanan en genç bireyin 17 yaşında olduğunu açıkladı.

Tarkan Kızıltuğ, halkın uyuşturucu satıcılarını polise bildirmekten, ihbar etmekten çekinmemesini, kesinlikle ihbar eden kişilerin kimliğinin saklı tutulduğunu; verilecek her bilginin toplumun geleceği açısından önem arz etttiğini vurguladı.

Ülkeye gelen uyuşturucu maddenin %80-90 oranında Güney Kıbrıs’tan geldiğini, Güney Kıbrıs’ın bu konuda herhangi bir işbirliğine yaklaşmadığını da açıklayan Kızıltuğ, “BRT ekranlarından bir kez daha Güney Kıbrıs’ı bu konuda bizimle işbirliği yapmaya çağırıyorum” dedi.

Kızıltuğ, Uyuşturucu trafiği konusunda ihbarda bulunmak isteyenlerin ALO NARKOTIK 156, Başbakanlık Uyuşturucu ile Mücadele Komisyonu için 1191 ve 44479 75 Kıbrıs Türk Yeşilay Derneği’ni arayarak madde kullananların destek alabileceğini de sözlerine ekledi.

Bugüne kadar son on yıl içerisinde uyuşturucu kullanımından 15 kişinin hayatını kaybettiğini de açıklayan Tarkan Kızıltuğ, bu rakamın Güney Kıbrıs’ta 200 olduğunu söyledi.

Tarkan Kızıltuğ, son olarak, uyuşturucu ile mücadelenin toplumsal bir mücadeleyi gerektirdiğini, sadece polisiye tedbirlerle mücadelede başarılı olunamayacağını, bu konuda öncelikle aileler ile sivil toplum kuruluşlarına ve devlet kurumlarına büyük görev düştüğünü anımsattı. Kızıltuğ, PGM Narkotik ve Kaçakçılığı Önleme Müdürlüğü olarak uyuşturucu tacirlerine karşı yürütülen mücadelenin artan bir kararlılık ve cesaretle devam edeceğini de sözlerine ekledi.

BRT/