ÖZEL HABER

“KÖTÜ YÖNETİLDİ, YÜZBİNLERCE STERLİNE MAL OLDU”… İngiltere’de Evkaf’a ait olan D’Arblay Street binası hakkında açıklama yapan Vakıflar İdaresi Genel Müdürü Benter, binanın yıllarca kötü yönetildiğini ve bunun yüzbinlerce sterline mal olduğunu söyledi. Benter, “D’Arblay Street binasının kira geliri, herhangi bir örgütün istediği gibi kullanması için değil, İngiltere’deki Kıbrıslı Türk toplumunun yararı için kullanılacak” dedi.

Vakıflar İdaresi Genel Müdürü Prof. Dr. İbrahim Benter, İngiltere’de Evkaf’a ait olan D’Arblay Street binasına talip olan İngiltere Kıbrıs Türk Dernekleri Konseyi’ne (CTCA) mektup göndererek, Evkaf’ın D’Arblay Street binası hakkında Kıbrıs Türk toplumuna karşı sorumluluklarını yerine getirmediğine yönelik iddiaları çürüten bir açıklama yaptı.

İbrahim Benter, mektubunda, D’Arblay Street binasının yıllardır Londra’daki Kıbrıslı Türklerin kültürel etkinlikleri, siyasi buluşmaları ve aktivitelerine ev sahipliği yaptığına dikkat çekerek, binanın uzun yıllar Kıbrıs Türk Cemiyeti (KTC) tarafından idare edildiğini, mülkiyetinin ise Evkaf’ta olduğunu kaydetti.

Benter, 40 yıl boyunca binanın ihtiyaç duyduğu zorunlu onarımların yapılmadığını ve dolayısıyla, birçok sağlık ve güvenlik kuralının ihlal edildiğini, binanın ödenmemiş vergi borçlarının olduğunu, giderlerin uzun yıllar tutulmadığını, hesapların şeffaf olmadığını ayrıca söz konusu binada istenmeyen kiracıların bulunduğunu belirtti. Benter, tüm bunlarla gerek D’Arblay Street binası gerekse KTC’nin itibarının zedelendiğini söyledi.

Prof. Dr. İbrahim Benter, binanın idaresini yürüten Accounting Direct Plus (ADPL) sorumlusu Enver Kannur’dan, 2017 yılından bu yana birçok kez açıklama istediklerine dikkat çekerek, kaytarmayla ve olanların üzerinin örtülmesiyle karşılaştıklarına dikkat çekti.

Dr İbrahim Benter

“Bina için £400.000 harcandı”

Yapılan girişimler sonucu tüm kiracılar ve diğer sakinlerin binadan çıkarıldığını söyleyen Benter, Evkaf’ın, binanın borçlarını ödediğini, ardından dev bir renovasyon projesi yapılarak £400.000 gibi bir miktar ile binanın günümüz standartlarına getirildiğini anımsattı.

Vakıflar İdaresi Genel Müdürü Prof. Dr. İbrahim Benter, D’Arblay Street binasının Vakıf yasalarına göre satılamayacağına işaret ederek, “Ancak binadan elde edilen kira geliri, Kıbrıslı Türklerin yararına uygun zamanda ve uygun şekilde kullanılabilir” açıklamasında bulundu.

Benter, Evkaf’ın D’Arblay Street binası hakkında Kıbrıs Türk toplumuna karşı sorumluluklarını yerine getirmediğine yönelik iddiaları çürütmek için açıklama ihtiyacı duyduğunu belirterek, şunları söyledi:

“Britanyalı Kıbrıslı Türklerin on yıllardır süren ihmal ve hataların ardından, neredeyse bu çok önemli varlığı Evkaf’ın kontrolü dışında hareket eden üçüncü taraflara kaybetmek üzereyken, şimdi bina tekrar kullanımda. Ve Evkaf usullerine uygun bir biçimde, gelecekte iyi ve düzenli bir kira gelirimiz olmasını ve bununla Britanya’daki Kıbrıs Türk toplumuna destek olmayı umuyoruz.”

“Kira geliri, Britanya’daki Kıbrıs

Türk toplumu için kullanılacak”

Vakıflar İdaresi Genel Müdürü Prof. Dr. İbrahim Benter, D’Arblay Street binası kira gelirlerinden elde edilen tüm kârın, Birleşik Krallık’taki Kıbrıslı Türk toplumunun yararına kullanılacağını, Kuzey ve/veya Güneydoğu Londra’da emlak kiralanabileceğini veya satın alınabileceğini, böylece çok daha fazla insanın bundan yararlanabileceğini ifade etti.

Söz konusu emlakların Evkaf mülkiyetinde olacağının veya kiralanacağının ve Kıbrıs Türk toplumunun hizmetinde olacağının bilinmesini isteyen İbrahim Benter, “Amacımız, genç Kıbrıslı Türklerin kültürel değerlerimizi, geleneklerimizi ve dilimizi öğrenebileceği, ulaşılabilir alanlara sahip olmak ve aynı zamanda ebeveynler ve yaşlılar gibi toplumun geniş kesimlerinin ihtiyaçlarına da destek olmak” dedi.

“Binanın kira geliri, herhangi bir örgüte verilmeyecek”

İbrahim Benter, bazı Britanyalı Kıbrıslı Türkler arasında yanlış anlamlara yol açan bir konuya da açıklık getirmek istediğini söyleyerek, Evkaf’ın ve varlıklarının tabi olduğu kanunlara göre D’Arblay Street binası kira gelirinin CTCA’ya veya herhangi bir örgüte istedikleri gibi kullanmaları için verilemeyeceğini kaydetti.

Benter, yapılabilecek olanın bir bina satın almak veya Birleşik Krallık’taki Kıbrıs Türk toplumunun yararı için kullanılacak bir binanın kirasına destek vermek olabileceğini belirtti. Benter, bu emlağın, Birleşik Krallık temsilcisinin idaresinde olabileceğine de vurgu yaptı.

Vakıflar İdaresi Genel Müdürü Prof. Dr. İbrahim Benter, CTCA veya başka bir Kıbrıs Türk toplum örgütünün, Evkaf’ın mülkünün tamamını veya bir kısmını kullanması halinde, kira ödemeyeceğine ancak vergi gibi işletme masrafları ve giderlerini diğer tüm kiracılar gibi üstlenmesi gerektiğine dikkat çekti.

“CTCA’nın üyelik detaylarını ve

üye sayısını bilmek istiyoruz”

CTCA temsilcileriyle 2016 yılında yaptığı görüşmenin üzerinden uzun zaman geçtiğini kaydeden Prof. Dr. İbrahim Benter, CTCA’nın, D’Arblay Street’teki binanın kira gelirlerinden nasıl yararlanmak istediğine dair Evkaf Yönetim Kurulu’na, yeni teklifler göndermesini tavsiye etti.

Benter, CTCA’nın şu an nasıl idare edildiğini ve üyelik detaylarının ne olduğunu Evkaf ile paylaşmasını isteyerek, “Böylece örgütünüzün Londra’daki Kıbrıslı Türklerin ihtiyaçlarını karşılama kapasitesi hakkında daha iyi bir fikrimiz olacaktır” ifadesini kullandı.

Benter, sözlerinin devamında, CTCA’nın Britanya’da 300.000 Kıbrıslı Türk adına konuştuğu yönünde kullanılan ‘CTCA Birleşik Krallık Kıbrıs Türk toplumunu temsil ediyor’ ifadesinin ispatı olmadığını kaydederek, CTCA’nın bu tür iddialardan kaçınmasını önerdi.

CTCA üyesi olmayan birçok Birleşik Krallık Kıbrıs Türk örgütü olduğunu ve Britanya’da bu kadar büyük ve birbirine bağlı bir nüfusun tek çatı altında toplandığının bir kanıtının olmadığını da söyleyen İbrahim Benter, şöyle dedi:

“Tam tersi olmasını dilerdik ama bizim bilgimize göre düşmanca olmasa da ciddi gerilimlerle parçalara ayrılmış bir toplum var. Eğer CTCA tüm Kıbrıslı Türkleri temsil ediyor olsaydı ve toplum nüfusu sık sık iddia edildiği gibi bu kadar büyük olsaydı, CTCA, Evkaf’tan veya başkalarından destek aramaya ihtiyaç duymadan kendi binalarını satın alma ve idare etmesine yetecek üyelik gelirlerine sahip olurdu. Evkaf’ın yapacağı her şeyin, Britanya’daki tüm Kıbrıslı Türkler arasında uyumlu ve iyi niyetli bir ortam geliştirmesini istiyoruz”.