Kuzey Kıbrıs’ın bir cennet köşesi olduğunu söyleyenlerin kanıt olarak Karpaz Yarımadası’nın kuzey ucunda yer alan Altın Kumsal’ı göstermeleri yeterli.

Maldivle’’i ve Phuket sahillerini aratmayan bu olağanüstü güzellikteki sahil sadece Kıbrıs adasında değil, dünyada çapında denize girilebilecek en güzel yerlerden biri. Gerçekten de altın gibi sapsarı ve ince kumları; sıcacık ve cam gibi berrak deniz suyuyla yaklaşık 12 kilometrelik plaj, başka yerde eşine rastlamanın mümkün olmayacağı kadar temiz.

Karpaz yolunu bitirmek üzere olduğunuzda Altın Kumsal sizi büyüleyici manzarasıyla karşılıyor ve hemen oracıkta kendisine hayran bırakıyor. Özellikle gün batımında kumsalı yukarıdan seyrettiğiniz zaman, asla unutamayacağınız bir manzaraya şahit olursunuz.

Şanslıysanız kumsala ulaştığınızda bölgenin müdavimleri olan caretta caretta kaplumbağalarını da görebilirsiniz. Hazır Karpaz’ın en kuzeyine kadar gitmişken Altın Kumsal’a 10 dakika uzaklıkta yer alan Zafer Burnu’nu da ziyaret edilebilir.

Altın sarısı kumsalı ve sessizliğiyle tercih ediliyor

2020’de başlayan pandemi nedeniyle belki az ziyaretçi akınına uğrasa da herkesin senede bir bile olsa gidip görmek istediği, o tertemiz sahilinde yüzmek istediği bir değerimiz Altın kumsal…

Plaj, adını ince sarı kum tanelerinden alıyor. Eğer denizi ve güneşi özlüyorsanız, burada bu özleminizi bir keyfe dönüştürebilirsiniz. Orada tanık olduğunuz bu güzellik kesinlikle sizi sarhoş edecek. Seyahat sizi yorsa da gördüklerinizin aklınızdan çıkmayacağını garanti edebiliriz.

Bu plaj “Caretta Caretta” deniz kaplumbağalarının yumurtlama merkezlerinden de biridir. Ayrıca bu kumsal kilometrelerce uzunluktaki, çok ince altın sarısı kumsalı ve sessizliğiyle tercih ediliyor. Karpaz’ın her iki tarafında da makiler ve yabani zeytinlerle kaplı geniş kum tepecikleri yer alıyor. Bölge aynı zamanda bir milli parktır.

Karpaz’da halen Rum kesimine göç etmemiş çok az sayıda Rum nüfus bulunmaktadır.

Kıbrıs eşeklerinin bölgesi

Burada sadece Kıbrıs’ta yasayan bir eşek türünün de yabani olarak serbestçe sürüler halinde yaşıyorlar bölge özellikle Mart ve Nisan aylarında yemyeşil olurken bütün tarlalar ise ilkbaharın habercisi sarı papatyalarla kaplanıyor.

Kıbrıslı Rumların adak adadığı Apostolos Andreas manastırı

Karpaz’ın en uç noktasında Hristiyan Azizlerinden en önemlilerinden birisi olan Apostolos Andreas (St. Andrew) adına inşa edilmis bir manastır yer alıyor. Çok eski bir tarihi yapı olan manastırın hikayesi kısaca şöyle:

“Aziz Andreas uzun bir gemi yolculuğunda susuzluktan ve hastalıktan kırılan gemi mürettebatına kılavuzluk ederek bu burunun kayalık bir bölgesinde demir atarak karaya çıkmıştır. Tatlı su bulmanın neredeyse imkansız olduğu bu kayalıklarda Aziz Andreas’ın elindeki değneği bir noktaya değdirmesiyle birlikte yerden tatlı su fışkırmaya başlamış. Bu suyu içen mürettebatın tüm hastalıkları iyileşmiş, gözleri görmeyen birinin gözleri açılmış.

O gün bu gündür buradaki çeşmeden akan suyun çeşitli hastalıklara iyi geldiği söylenir. Her yıl dini bayramlarda Kıbrıs’ın Rum kesiminden otobüslerle buraya gelen yüzlerce Rum bu manastırda ibadet eder ve bu çeşmeden su içerler. Kutsal ve şifalı olduğuna inanılan bu suyu şişelere, bidonlara doldurarak evlerine götürürler. Ayrıca buradaki kiliseye ilginç şekillerde mumlar yakarak adaklar adar, dilekler tutarlar.

Kaynak: Gıynık