Meclis Genel Kurulu'nda Çağatay’ın konuşmasının üzerine söz alan Dışişleri Bakanı Tahsin Ertuğruloğlu, gerçekleşmeyecek tablolar yaratmanın Kıbrıs Türk halkına hizmet etmediğini belirtti.

Koşulların değiştiğine işaret ederek, alışılagelmiş yaklaşım, argüman, parametre ve müzakerelerle bir yere varılamayacağını söyleyen Ertuğruloğlu, “Bu başarısızlığın nedeni uluslararası camiada Rum tarafının ‘devlet’, bizim ‘toplum’ muamelesi görmemizdir. Bizim açtığımız yeni sayfada, Rum ‘devlet’, biz ‘toplum’ muamelesi gördüğümüz sürece resmi müzakereler hayata geçmeyecek” dedi.

Müzakerelerin başarısızlığının sebebinin statü meselesi olduğunu yineleyen Ertuğruloğlu, ortaya koyulan siyasetin ise, başarısızlığın sebebini ortadan kaldırmaya yönelik bir hamle olduğunu vurguladı.

Federasyon tezinin bir alışkanlık olduğunu ve yeni sürece alışamamayı anlayışla karşıladığını belirten Ertuğruloğlu, “İki devletin müzakeresine kapılarımız açıktır. Federasyonda devlet sahibi olamazsınız” dedi.

Hiçbir eksiklik ve hiçbir yanlışlığın devleti inkar etmenin gerekçesi olamayacağını ifade eden Ertuğruloğlu, yanlış ve eksikleri tespit edilip, düzeltilerek devletin güçlendirilmesi gerektiğini kaydetti.

Halkın, hükümetlerin performansından mutlu olmadığı için başka yollara saptığını ve bu nedenle Annan Planı’na “evet” dendiğini belirten Ertuğruloğlu, adada iki devlet olduğunu ve iki devlet olarak geleceğin şekillendirilmesine olanak sağlanması gerektiğini vurguladı.

Ertuğruloğlu, Rum tarafının dünyada tanınmışlığı olduğu sürece Türk tarafıyla bir şey paylaşmayacağını kaydetti  

Federasyonun gerçekleşmeyeceğini yineleyen Ertuğruloğlu, “Siyasi eşitlik 1960 Cumhuriyeti’nde de vardı. Ne oldu? Hepsi bir gecede gitti. Ortaklık olacaksa, daha sağlam zeminde olmalıdır. Bu sağlam zemin de egemen eşitliktir” ifadelerini kullandı